21 dec. 2009

Ce este franciza


Franciza este o strategie de dezvoltare a unei afaceri. Este o forma de comert care pune in legatura un francizor - proprietar al unei marci si detinator de know-how si un comerciant independent care se numeste francizat. Pentru proprietarul afacerii, franciza este un mod de extindere a afacerii. Pentru francizat, este o oportunitate de a deschide si a conduce o afacere sub o marca recunoscuta.
O franciza se deschide atunci cand francizorul autorizeaza un francizat sa utilizeze marca si metodele sale de organizare a afacerii. Francizatul este de acord sa functioneze conform conditiilor stipulate in contractul de franciza, iar francizorul acorda francizatului sprijin si asistenta in deschiderea si derularea afacerii. In contrapartida, francizatul plateste francizorului o taxa de intrare in reteaua de franciza (numita taxa de franciza - entry fee) si o taxa periodica (numita redeventa - royalties).
Prin taxa de intrare sunt remunerate investitiile francizorului si serviciile furnizate de acesta francizatului inaintea deschiderii activitatii economice in regim de franciza. Taxa periodica compenseaza serviciile furnizate pe toata durata contractului. Pe perioada contractului de franciza, francizorul poate controla modul in care francizatul respecta angajamentele asumate prin contractul de franciza.
Exemplu de afacere in sistem de francize:
Prin francize, un partener - respectiv ,,Gogoasa Infuriata" - acorda celuilalt partener o entitate independenta si distincta - dreptul de a crea o „clona" a afacerii marca ,,Gogoasa Infuriata" in schimbul unor sume de bani.
Cu alte cuvinte, franciza este un sistem de marketing prin care francizorul da dreptul francizatului sa vanda bunuri, sa presteze servicii sau chiar sa produca bunuri sub marca sa. Relatia dintre francizor si francizat se intemeiaza pe contractul de franciza. Desi francizorul si francizatul sunt intreprinzatori diferiti, interesul lor comun creeaza intre ei o legatura permanenta si puternica. Ei sunt independenti si dependenti unul de celalalt in acelasi timp pe tot parcursul relatiei lor contractuale.

1 comentarii:

Anonim spunea...

Cele mai noi francize!

Gogoseria-Dulce d'Or
Francizorul Dulce d`or lanseaza in premiera pe piata romaneasca o noua franciza: Dulce d`or – Gogoseria.Gogoseria Dulce d`or este prima franciza de food din Romania ce poate fi pornita cu o investitie totala sub 2500 Euro !
Taxa de franciza: 1800 Euro

GRANDE GAUFRE Gaufre de cea mai buna calitate, realizate dupa o reteta belgiana, exclusiv din produse naturale si in cel mai scurt timp constituie ingredientele retetei de succes propusa de Grande Gaufre.
Taxa de franciza: 3500 Euro

SUPER MAGAZIN ONLINE
Afacere la cheie: Mult mai mult decit un magazin virtual complet al tau, in 5 zile, intr-un pachet fara concurenta si beneficiind de sprijin gratuit 1000 zile ! Operational imediat, Oriunde in Romania (si nu numai), Fara experienta.
Intr-un cazinou nu jucatorul cistiga bani ci proprietarul . Daca vrei sa cistigi bani intr-un magazin trebuie sa fii proprietarul lui !
Taxa de franciza: 900 Euro

DULCE D'OR
Cozonacul traditional secuiesc (sau kürtőskalács, cum este cunoscut in zona Ardealului) se bucura de o larga popularitate, atat in randul consumatorilor din Romania, dar si in Europa Centrala si de Est.
Investitia initiala: 10000 Euro

GALLERIA - Magazin consignatie Magazin tip "Consignatia" real si online, operational imediat, fara ca operatorul sau sa aiba experienta, in orasul dumneavoastra, cu toata gama de produse ce se pot vinde, incepind de la pictura, artizanat sau filatelie si terminind cu mobila autoturisme sau aspiratoare.

DRY WALL TEAM
Franciza DryWallTeam va ofera prosperitate pe baza unui sistem simplu si economic de mare succes in Marea Britanie, Ungaria si multe alte tari , care actioneaza impotriva igrasiei. Tehnologia oferita de franciza DryWallTeam este format din doua componente care se aplica usor, rapid, fara a necesita cunostinte de specialitate iar efectul (uscarea zidurilor umede) este garantat de miile de lucrari executate in toata lumea.
Taxa de franciza: 2000 Euro

TEXTURA Textura produce si comercializeaza confectii textile de uz casnic: lenjerii de pat, prosoape, fete de masa, halate, etc. din lana, casmir, tweed, blana, matase precum si alte materiale de calitate.
Taxa de franciza: 15000 Euro

DANYMOND Danymond Cleaning - Servicii profesionale de curatenie
Prima franciza de curatenie industriala si civila actionand dupa toate normele europene !Investitie totala sub 10.000 euro !
Taxa de franciza: 3500 Euro