2 feb. 2010

BIROUL UNIC BUCURESTI


BIROUL UNIC BUCURESTI este un departament in cadrul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti, constituit in baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului Nr. 76/2001.
Scop:
Simplificarea formalitatilor administrative pentru inregistrarea si autorizarea functionarii comerciantilor, prin efectuarea operatiunilor intr-un singur loc.
Intreprinzatorul depune un singur dosar, intr-un singur loc si obtine documentele care ii permit sa inceapa afacerea.
Atributii legale:
• Informare, consultanta si asistenta privind procedura unica de inregistrare a functionarii comerciantilor;
• Obtinerea inregistrarii si autorizarii functionarii comerciantilor;
Localizare:
Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti
B-dul Octavian Goga, nr.2, sector, 3, Bucuresti
TRONSON I
Telefon: 01-3275541, 3275542
E-mail: bub@biroulunic.ro
Website: http://www.biroulunic.ro
DESCRIEREA DETALIATA A PROCEDURII UNICE DE INREGISTRARE SI AUTORIZARE A FUNCTIONARII COMERCIANTILOR
Procedura unica de inregistrare si autorizare a functionarii comerciantilor a fost instituita ca urmare a ordonantei de urgenta nr. 76 din 24 mai 2001 privind simplificarea unor formalitati administrative pentru inregistrarea si autorizarea functionarii comerciantilor.

Activitatile indeplinite in cadrul procedurii unice pot fi grupate in mai multe etape :
Pre-inregistrare (activitati pregatitoare) o Include toate activitatile prevazute de lege ce trebuie indeplinite de la data cand un intreprinzator s-a decis sa constituie o forma de organizare a unei afaceri si data cand a depus la Biroul Unic dosarul complet pentru inregistrarea si autorizarea functionarii. Unele activitati sunt efectuate chiar de intreprinzator, altele, la cererea si pe cheltuiala sa, de Biroul Unic sau de avocati, notari precum si de oficiile CCIRB specializate in asistenta si consultanta.
Inregistrarea comerciantului o Include activitatile obligatorii indeplinite dupa data depunerii dosarului la Biroul Unic si data inregistrarii comerciantului in registrul comertului, incluzand :
 autorizarea constituirii comerciantului de catre judecatorul delegat;
 obtinerea, pe cale electronica a codului unic de inregistrare de la Ministerul Finantelor Publice;
 redactarea incheierii judecatorului delegat;
 inregistrarea comerciantului in registrul comertului;
 editarea certificatului de inregistrare
Autorizarea functionarii comerciantului  Include activitatile de autorizare a functionarii comerciantului de catre institutiile publice abilitate, indeplinite in perioada, dupa data depunerii dosarului la Biroul Unic si data eliberarii anexei continand avizele/autorizatiile/acordurile necesare functionarii
Notificarea comerciantului catre institutii publice  Include activitatile de notificare a inregistrarii unui comerciant catre alte institutii publice cu atributii legate de publicitatea, inregistrarea sau evidenta comerciantilor.
Documentul care atesta inregistrarea si autorizarea functionarii unui comerciant  certificatul de inregistrare cu anexa sau anexele, dupa caz, cuprinzand avizele/autorizatiile/acordurile de functionar
Durata procedurii  Maximum 20 de zile de la data cand s-a depus dosarul complet pentru inregistrare si autorizarea functionarii si solicitantul a primit bonul cu numarul si data depunerii dosarului
 In situatia ca un imobil este adus ca aport la capitalul social si trebuie obtinuta dovada intabularii acestuia, la cererea si pe cheltuiala titularului cererii prin Biroul Unic, termenul de eliberare a certificatului de inregistrare a comerciantului este de cel mult 30 de zile de la data inregistrarii cererii.
Efectele juridice ale fazelor obligatorii din procedura de inregistrare a unei societati comerciale • Semnarea actului constitutiv de catre asociati reprezinta etapa consensuala, care produce efecte intre partile semnatare.
• Autorizarea legalitatii constituirii unei societati comerciale revine judecatorului delegat. Acesta autoriza constituirea comerciantului, persoana juridica si dispune inregistrarea in registrul comertului.
• Inregistrarea (inmatriculare) societatii comerciale in registrul comertului are rol constitutiv. De la data inregistrarii in registrul comertului societatea a dobandit personalitate juridica.
• Publicarea in Monitorul Oficial a incheierii judecatorului delegat produce efecte fata de terti.
• Autorizarea functionarii este in competenta institutiilor publice abilitate. De la data obtinerii autorizatiei, comerciantul poate incepe activitatea economica pentru care a fost autorizat.

Este complicata procedura unica? Nu este complicata pentru intreprinzator care are numai obligatia sa completeze corect formularele necesare, sa depunadocumentele doveditoare prevazute de lege, sa plateasca taxele si tarifele cuvenite si sa depuna dosarul la CCIRB – Biroul Unic. Indatoririle intreprinzatorului sunt incluse in prima etapa (pre-inregistrare). La termenul stabilit intreprinzatorul revine la Biroul Unic pentru a ridica certificatul de inregistrare si anexa (anexele) continand avizele/autorizatiile/acordurile de functionare.
Procedura unica este complexa sub aspectul multitudinii de etape si activitati care trebuie efectuate de compartimentele CCIRB, de reprezentantii puterii judecatoresti si ai institutiilor publice abilitate in domeniul avizarii/autorizarii functionarii comerciantilor, fara insa ca prezenta intreprinzatorului sa fie necesara.
Este obligatorie prezenta intreprinzatorului la Biroul Unic ? • Intreprinzatorul poate fi reprezentat prin imputernicit, cu procura speciala si autentica, care poate semna cererea de inregistrare sau actele constitutive in locul titularului.
• Daca intreprinzatorul are, potrivit legii, obligatia sa depuna semnatura in registrul comertului, poate sa prezinte specimenul legalizat de notarul public.
Care sunt intrebarile firesti pe care si le pune o persoana cand s-a decis sa devina intreprinzator? UNDE trebuie sa merg ?
Intr-un singur loc, la Biroul Unic din CCIRB, ghiseul informare initiala situat in tronsonul I, parter.
CAND ??
In fiecare zi lucratoare dimineata si in anumite zile si dupa amiaza conform programului de lucru afisat la CCIRB – Biroul Unic Bucuresti.
CUM PROCEDEZ ?
Pentru pregatirea dosarului ce trebuie depus la Biroul Unic aveti mai multe variante :
Daca doriti sa va ocupati singur de intocmirea dosarului apelati la :
• studierea prezentului ghid, sau
• informare sumara prin Call Center, telefonand la numerele 303.19.19 sau 303.19.92. sau
• navigare pe Internet : www.biroulunic.ro
Daca nu aveti timp, apelati la serviciile oferite, contra cost de structurile specializate profesionale ale CCIRB :
• oficiul de asistenta societati comerciale din cadrul biroului unic pentru efectuarea tuturor activitatilor din etapa de pre-inregistrare : obtinerea verificarii si rezervarii firmei si/sau emblemei, redactarea actului constitutiv, autentificarea actului constitutiv sau obtinerea de data certa, intocmirea dosarului, sustinerea cererii de autorizare in fata judecatorului delegat, obtinerea certificatului de inregistrare cu anexa continand avizele/autorizatiile/acordurile de functionare;
• oficiul de consultanta din Centrul pentru Dezvoltarea Afacerilor pentru intocmirea documentatiei in vederea autorizarii functionarii.
 apelare la serviciile unui avocat.
Avantajul principal al utilizarii serviciilor de asistenta si/sau consultanta pentru intreprinzator este reducerea timpului alocat formalitatilor birocratice, acestea fiind preluate si executate de specialisti. Apeland la aceasta varianta veti fi prezent initial, pentru furnizarea de date si documente si la finalul procedurii pentru a ridica certificatul de inregistrare cu anexa.

Diagrama operationala pentru operatiunile ce trebuie efectuate de un intreprinzator in cadrul procedurii unice de inregistrare si autorizare a functionarii comerciantilor este redata in fig. 4.
Daca ati intocmit singur dosarul de inregistrare si autorizare, pentru depunerea lui apelati la serviciul :

• Dosarul complet, cuprinzand documentatia de inregistrare si dupa caz, pentru autorizare se depune zilnic la dispecerat.
• La depunerea dosarului veti completa fisa „OPTIUNI DE COMUNICARE” (FO3) indicand varianta prin care, salariatul care verifica dosarul va va transmite observatiile referitoare la documentele si datele din dosar precum si Nota de calcul. In acest fel veti veni pregatit la interviu sa remediati problemele sesizate in dosarul Dvs. In functie de dotarea Dvs. puteti opta pentru una din urmatoarele modalitati :
o comunicare la distanta prin :
- posta electronica de pe Internet;
- fax;
- telefon.
o fara comunicare, direct la interviu;
Avantajul optiunii „comunicare la distanta” este evident, Dvs. avand cunostinta de eventuale probleme ale dosarului veniti la interviu pregatit pentru solutionare. In cazul celei de a doua optiuni veti efectua cel putin un drum suplimentar la Biroul Unic.
• La interviu, daca dosarul este corect, primiti dosarul si nota de calcul definitiva cu taxele si tarifele care trebuie achitate;
• Dupa achitarea obligatiilor de plata la casierie si introducerea copiilor chitantelor fiscale de plata in dosar, depuneti dosarul la ghiseul „Registratura intrari”, de unde primiti bonul cu numarul si data depunerii, bon care indica si data solutionarii (in maximum 20 de zile)
• Daca dosarul are probleme ce nu pot fi solutionate imediat, aveti doua posibilitati :
o sa apelati dupa caz, la serviciile specializate ale oficiului de asistenta societati comerciale sau ale unui avocat sau ale oficiului de consultanta pentru autorizari;
o sa rezolvati singur si in acest caz vi se restituie dosarul urmand ca dupa solutionarea observatiilor sa depuneti dosarul la Dispecerat (dosarul retur) si veti fi reprogramat la interviu. Dosarul Dvs. va fi verificat de aceeasi persoana care v-a formulat si observatiile la prima depuner
Sfatul consilierului Trebuie sa acordati cea mai mare atentie rezolvarii observatiilor mentionate in fisele FO1 si FO2 deoarece procedura „dosar retur” nu poate fi utilizata decat o singura data. Biroul Unic tine evidenta pe calculator a depunerii si miscarii dosarelor.
LOCATIE: in incinta Complexului Expozitional ROMEXPO S.A.
din B-dul Expozitiei nr. 4, in pavilioanele nr. 23, 24, 25, 36 si 37, Poarta C.
PAVILION 23
• Informare initiala
• Informare stadiu dosar - sesizari
PAVILION 24
• Depunere dosare cu Declaratii
PAVILION 25
• Returnarea dosarelor depuse pana in 13.06.2002 dar neînregistrate
• Obtinere rezervare firma
• Servicii de asistenta pentru inregistrarea si autorizarea functionarii comerciantilor.
PAVILION 36
• Depunere dosare cu cel putin o autorizare
• Reluare procedura / Anulari
• Xerox
PAVILION 37
• Eliberare certificate de inregistrare si anexe
• Consultanta in vederea intocmirii documentatiei pentru autorizare
• Casierii
• C.E.C.


PUNCTE DE LUCRU CU PUBLICUL PENTRU INREGISTRAREA SI AUTORIZAREA COMERCIANTILOR

Centrala telefonica: 327.34.86, 327.35.16, 327.34.96, 327.34.98, 327.34.87
TRONSON 1


PARTER Ghiseul 1 – CEC • plata taxei judiciare de timbru;
• varsamant capital in numerar
Ghiseul 2 – Informare initiala inregistrare
Telefoane interioare: 471, 3114 • distribuire formulare;
• informare initiala
Dispecerat pentru depunere dosare si inregistraren „DEPUNE SI SE REZOLVA” • depunerea dosarului pentru inregistrare si autorizarea functionarii
Ghiseul:
• REGISTRATURA ELIBERARI
• RECLAMATII DEPASIRE TERMENE (OUG 76/2000)
Telefoane interioare: 471, 3114 • eliberare certificate de inregistrare si anexa; mentiuni si preschimbari

MEZANIN INTERVIU Verificator – solicitant
Telefoane interioare: 459, 420, 435, 451 • transmiterea fisei cu observatii si/sau nota de calcul/sau dosar retur
TRONSON 1
ETAJ 1 Ghiseul 8
Verificare disponibilitatii firmei si/sau emblemei. REZERVARE.
Telefon interior: 458
Ghiseul 7
Monitorul Oficial
Telefon interior: 438 • Copii de pe monitor a actelor publicate si inregistrate
• Anulare chitante
Ghiseul 5 si 6
Depunere si mentionare acte
Telefon interior: 437 • Depuneri de acte
• Duplicate certificate de inregistrare
• Indreptare erori materiale

TRONSON 2 Parter Holul Central Dispecerat pentru depunere dosare si inregistrare "Depune si rezolva", telefoane interioare: 471, 3114
TRONSON 2 MEZANIN
camera 2 Furnizarea de informatii din baza de date a registrului comertului Bucuresti
Telefon interior: 453
Copii certificate si certificate constatatoare
Telefon interior: 458
TRONSON 2 ETAJ 1 • Eliberare bon pentru servicii la cerere contra cost
HOL Papetarie
Camera 1 Registratura depunere dosare verificate • Inregistrare dosare Eliberare numar de intrare dosar
Xerox

ETAJ 2
Camera 10 Consultanta embleme
Telefon: 327.34.39, telefon interior: 431

TRONSON 3 PARTER Depunere bilanturi contabile
Telefon interior: 444

ETAJ 1 Sala de sedinta judecatori delegati • Autorizarea constituirii
Camera 6 Informare initiala autorizari • Distribuire formulare
• Informare initiala
Camera 9 Consultanta pentru obtinerea autorizatiei sanitare si PSI • intocmire documentatie la cerere contra cost
CASIERII
TRONSON 1 PARTER BANCOMAT
MEZANIN 1 Ghiseu
Etaj 1 2 Ghisee
Etaj 6 1 Ghiseu
TRONSON 2 Etaj 1 1 Ghiseu
TRONSON 3 PARTER 1 Ghiseu
ETAJ 4 POS
ETAJ 2 Camera 7
CUM DEVIN COMERCIANT ?
ACTIVITATILE CE TREBUIE EFECTUATE DE INTREPRINZATOR, INAINTE DE DEPUNEREA DOSARULUI DE INREGISTRARE SI AUTORIZARE LA BIROUL UNIC
Primii pasi pe care ii aveti de parcurs pentru initierea afacerii Dvs. constau in parcurgerea si pregatirea unor documente care intra in componenta dosarului ce se va depune la CCIRB – Biroul unic, activitati sintetizate in tabelul 2.
Tabelul 2
Activitati pregatitoare pentru constituirea dosarului de inregistrare si autorizare a functionarii comerciantilor
Activitati ce trebuie efectuate de intreprinzator Servicii oferite de CCIRB la cererea si pe cheltuiala solicitantului Portal pe Internet
Oficiul de asistenta Oficiul de consultanta
informare initiala privind procedura si obligatiile intreprinzatorului, costuri, durata, prin apelare Call Center, sau studierea prezentului ghid. x x
asistenta consultantului electronic
verificarea si rezervarea firmei/emblemei (obligatoriu) x verificarea orientativa a firmei prin acces la roleg.ccir.ro
proiectare emblema (optional) x
cercetarea firmei/emblemei la OSIM pentru verificarea similitudinii/asemanarii cu marci inregistrate in registrul de marci (optional) - x verificarea firmei in registrul de marci verbale
redactarea actului constitutiv (obligatoriu) x
obtinerea autentificarii sau, dupa caz, a darii de data certa pentru actul constitutiv (obligatoriu) x


redactarea si obtinerea declaratiei pe proprie raspundere a fondatorilor, administratorilor si a cenzorilor ca indeplinesc conditiile prevazute de lege (obligatoriu) x x x
completarea cererii de inregistrare (obligatoriu) x x x
obtinerea evaluarii prin expertiza, a bunului imobil subscris ca aport in natura la capitalul social (dupa caz) x x
obtinerea certificatului constatator al sarcinilor cu care, eventual este grevat bunul imobil subscris la capitalul social (dupa caz) x x
varsamantul in numerar la capitalul social (direct la banca dorita sau la unitatile CEC de la CCIRB, parter, tronson 1) (obligatoriu) x
intocmirea dosarului de inregistrare si autorizare a functionarii (obligatoriu) x
consultanta privind intocmirea documentatiei necesare obtinerii autorizatiei de functionare x x
ACTIVITATILE CE TREBUIE EFECTUATE DE INTREPRINZATOR, INAINTE DE DEPUNEREA DOSARULUI DE INREGISTRARE SI AUTORIZARE LA BIROUL UNIC
Primii pasi pe care ii aveti de parcurs pentru initierea afacerii Dvs. constau in parcurgerea si pregatirea unor documente care intra in componenta dosarului ce se va depune la CCIRB – Biroul unic, activitati sintetizate in tabelul 2.
Tabelul 2
Activitati pregatitoare pentru constituirea dosarului de inregistrare si autorizare a functionarii comerciantilor
Activitati ce trebuie efectuate de intreprinzator Servicii oferite de CCIRB la cererea si pe cheltuiala solicitantului Portal pe Internet
Oficiul de asistenta Oficiul de consultanta
informare initiala privind procedura si obligatiile intreprinzatorului, costuri, durata, prin apelare Call Center, sau studierea prezentului ghid. x x
asistenta consultantului electronic
verificarea si rezervarea firmei/emblemei (obligatoriu) x verificarea orientativa a firmei prin acces la roleg.ccir.ro
proiectare emblema (optional) x
cercetarea firmei/emblemei la OSIM pentru verificarea similitudinii/asemanarii cu marci inregistrate in registrul de marci (optional) - x verificarea firmei in registrul de marci verbale
redactarea actului constitutiv (obligatoriu) x
obtinerea autentificarii sau, dupa caz, a darii de data certa pentru actul constitutiv (obligatoriu) x


redactarea si obtinerea declaratiei pe proprie raspundere a fondatorilor, administratorilor si a cenzorilor ca indeplinesc conditiile prevazute de lege (obligatoriu) x x x
completarea cererii de inregistrare (obligatoriu) x x x
obtinerea evaluarii prin expertiza, a bunului imobil subscris ca aport in natura la capitalul social (dupa caz) x x
obtinerea certificatului constatator al sarcinilor cu care, eventual este grevat bunul imobil subscris la capitalul social (dupa caz) x x
varsamantul in numerar la capitalul social (direct la banca dorita sau la unitatile CEC de la CCIRB, parter, tronson 1) (obligatoriu) x
intocmirea dosarului de inregistrare si autorizare a functionarii (obligatoriu) x
consultanta privind intocmirea documentatiei necesare obtinerii autorizatiei de functionare x x
Ce este firma ? • Firma este numele sau denumirea sub care un comerciant isi exercita comertul si sub care semneaza. Termenul „firma” utilizat in legislatia romana este echivalent cu „nume comercial” din legislatiile altor state.
Alte intelesuri ale termenului firma • Termenul firma are inca doua intelesuri, frecvent utilizate in vorbirea curenta si anume :
o intelesul de entitate comerciala (intreprindere, societate comerciala);
o intelesul de panou pe care este inscriptionata firma (denumirea comerciantului) la intrarea in intreprindere, magazin etc.
Ce este emblema ? • Emblema este semnul sau denumirea care deosebeste un comerciant de altul de acelasi gen.
Regimul juridic al firmei/emblemei • Reprezinta drepturi de proprietate industriala. Dreptul de folosinta exclusiva asupra firmei si emblemei se dobandeste prin inscrierea acestora in registrul comertului.
Firma si emblema sunt incluse in fondul de comert.
Pot alege orice nume sau denumire pentru firma mea ? • Nu ! Exista reglementari legale care trebuie respectate la alegerea firmei.
Firma trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii cumulative: • sa fie disponibila – adica sa nu fie deja inregistrata in registrul comertului sau rezervata anterior de alti solicitanti;
• sa fie distinctiva – adica sa nu fie o denumire generica;
• sa fie licita – sa nu incalce o dispozitie imperativa a legii privind ordinea publica sau bunele moravuri, si in general, limitele concurentei loiale;
• sa fie scrisa in primul rind in limba romana;
• sa nu cuprinda o denumire utilizata in sectorul public;
• sa respecte regulile de compunere prevazute de lege.
PREGATIREA ACTELOR DOVEDITOARE PENTRU SEDIU (pentru sediul social al firmei, al sucursalei, sau al altor sedii secundare, inclusiv puncte de lucru).
Dovada detinerii cu titlu legal a spatiului se poate face, dupa caz, cu: contract de vanzare-cumparare;
contract de inchiriere sau subinchiriere inregistrat la organele fiscale locale, in maximum 15 zile de la data semnarii (conform Legii 181/1997);
contract de asociere in participatiune;
contract de leasing imobiliar;
contract de comodat, de uz, uzufruct;
certificat de mostenitor;
extras din cartea funciara.

Daca exista coproprietari? Se prezinta acordul coproprietarilor.

Daca s-a stabilit sediul intr-un imobil cu destinatia locuinta, care intra sub incidenta Legii locuintelor nr. 114/1996? Acest caz inseamna schimbarea destinatiei din locuinta in sediu social si potrivit legii este obligatoriu:
Sa se prezinte si avizul favorabil al asociatiei proprietarilor, sau
Daca nu exista asociatia proprietarilor se prezinta avizul favorabil al titularilor contractelor de inchiriere sau al proprietarilor din locuintele cu care se invecineaza spatiul, pe plan orizontal si vertical.
REDACTAREA DECLARATIEI PE PROPRIE RASPUNDERE PENTRU INREGISTRARE
Temeiul legal privind declaratia pe propria raspundere • Legea nr. 31/1990 republicata (art. 6 alin.2) precizeaza ca nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile sau care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, precum si pentru alte infractiuni prevazute de art. 265-276 din legea societatilor comerciale. Aceeasi lege extinde prevederea de onorabilitate si asupra administratorilor, cenzorilor si reprezentantilor unei societati comerciale, comanditatilor si lichidatorilor.
Cine trebuie sa dea declaratia pe proprie raspundere ? Declaratia pe proprie raspundere trebuie data de:
• persoanele fizice care desfasoara activitate independenta;
• fondatori;
• administratori;
• reprezentantul permanent - persoana fizica - desemnat prin contractul de administrare a unei societati comerciale;
• cenzori.
Ce contine ? • Declaratia pe proprie raspundere (conform modelului din capitolul 4.2.5) este documentul din care rezulta ca fiecare declarant indeplineste conditiile legale pentru detinerea si exercitarea calitatii pe care o are in societatea comerciala.
Ce consecinte juridice au declaratiile inexacte ?
• Potrivit art. 48 din Legea registrului comertului, persoana care, cu rea credinta, a facut declaratii inexacte, in baza carora s-a operat o inregistrare in registrul comertului, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda de la 1.000.000 lei la 5.000.000 lei, daca, potrivit legii, fapta nu constituie o infractiune mai grava.
Ce forma poate avea? Declaratia pe proprie raspundere poate avea una din urmatoarele forme:
• forma autentificata de notarul public;
• declaratie tip, semnata in fata judecatorului delegat sau in fata directorului oficiului registrului comertului al municipiului Bucuresti;
• atestata de avocat, in conditiile Legii nr. 51/1995;
• inclusa in actul constitutiv sau modificator autentic.
OBTINEREA AUTORIZATIEI EMISE DE ADMINISTRATIA PUBLICA LOCALA
Regimul de autorizare Conform prevederilor Decretului Lege nr. 54/1990 privind organizarea si desfasurarea unor activitati economice pe baza liberei initiative, autorizatia pentru desfasurarea de catre persoanele fizice sau asociatiile familiale a unor activitati independente se emite de autoritatea administratiei locale, respectiv de catre Primaria Capitalei.
Autorizatia pentru prestarea de activitati independente se poate da pe baza atestarii capacitatii profesionale.
Cum se obtine autorizatia ? Intreprinzatorul depune la Primarie cererea de autorizatie si documentele doveditoare stabilite de autoritatea emitenta.
Cererea de autorizare se rezolva in cel mult 30 de zile de la data depunerii dosarului.
REDACTAREA ACTULUI CONSTITUTIV
Ce este actul constitutiv : • Este sintagma care desemneaza actele prin care se constituie o societate si care pot fi :
o contract de societate pentru societatea in nume colectiv, in comandita simpla;
o contract de societate si statut pentru societatea pe actiuni, in comandita pe actiuni si cu raspundere limitata;
o statut, pentru societatea cu raspundere limitata cu asociat unic.
o contract de societate si statut incheiate sub forma unui inscris unic, denumit act constitutiv.
Ce contine actul constitutiv ?
Pentru societatea in nume colectiv si in comandita simpla • date despre asociati : (numele si prenumele, locul si data nasterii, domiciliul si cetatenia asociatilor persoanei fizice; denumirea, sediul si nationalitatea asociatilor, persoane juridice. La societatea in comandita simpla se vor arata asociatii comanditati si comanditari);
• forma juridica, denumirea;
• sediul si emblema, dupa caz;
• obiectul de activitate, cu precizarea domeniului si activitatii principale, exprimate prin grupe si clase CAEN, cat mai omogen;
• capitalul social subscris si varsat, aportul fiecarui asociat in numerar sau in natura, valoarea aportului in natura si modul evaluarii, data la care se va varsa integral capitalul social subscris;
• asociatii care reprezinta si administreaza societatea sau administratorii neasociati, persoane fizice ori juridice, puterile ce li s-au conferit si daca ei urmeaza sa le exercite impreuna sau separat;
• partea fiecarui asociat la beneficii si pierderi;
• sediile secundare atunci cand se infiinteaza o data cu societatea sau conditiile pentru infiintarea lor ulterioara;
• durata societatii;
• modul de dizolvare si de lichidare a societatii.
Pentru SRL (inclusiv cu asociat unic) • date despre asociati (numele si prenumele, locul si data nasterii, domiciliul si cetatenia asociatilor persoane fizice : denumirea, sediul si nationalitatea asociatilor persoane juridice);
• forma juridica, denumirea, sediul si emblema, dupa caz;
• obiectul de activitate, cu precizarea domeniului si activitati principale, exprimate prin grupe si clase CAEN, cat mai omogen;
• capitalul social subscris si cel varsat, aportul fiecarui asociat, in numerar sau in natura, valoarea aportului in natura si modul evaluarii, data varsarii integrale a capitalului social;
• numarul si valoarea nominala a partilor sociale precum si numarul partilor sociale atribuite fiecarui asociat pentru aportul sau;
• asociatii care reprezinta si administreaza societatea, puterile conferite si daca le exercita impreuna sau separat;
• partea fiecarui asociat la beneficii si pierderi;
• cenzorii, cand numarul asociatilor este mai mare de 15;
• sediile secundare sau conditiile pentru infiintarea lor ulterioara;
• durata societatii;
• modul de dizolvare si de lichidare a societatii.
Pentru societatea pe actiuni si in comandita pe actiuni  numele si prenumele, locul si data nasterii, domiciliul si cetatenia asociatilor, persoane fizice; denumirea, sediul si nationalitatea asociatilor, persoane juridice. La societatea in comandita pe actiuni se vor arata asociatii comanditari si asociatii comanditati;
 forma, denumirea, sediul si, daca este cazul, emblema societatii;
 obiectul de activitate al societatii, cu precizarea domeniului si a activitatii principale;
 capitalul social subscris si cel varsat. La constituire, capitalul social varsat de fiecare actionar, nu va putea fi mai mic de 30% din cel subscris, daca prin lege nu se prevede altfel. Restul de capital social va trebui varsat in termen de 12 luni de la inmatriculare;
 valoarea bunurilor constituite ca aport in natura in societate, modul de evaluare si numarul actiunilor acordate pentru acestea;
 numarul si valoarea nominala a actiunilor, cu specificarea daca sunt nominative sau la purtator. Daca sunt mai multe categorii de actiuni, se vor arata numarul, valoarea nominala si drepturile conferite fiecarei categorii de actiuni;
 numele si prenumele, locul si data nasterii, domiciliul si cetatenia administratorilor, persoane fizice; denumirea, sediul si nationalitatea administratorilor, persoane juridice; garantia pe care administratorii sunt obligati sa o depuna, puterile ce li se confera si daca ei urmeaza sa le exercite impreuna sau separat; drepturile speciale de reprezentare si de administrare acordate unora dintre ei. Pentru societatile in comandita pe actiuni se vor indica comanditatii care reprezinta si administreaza societatea;
 numele si prenumele, locul si data nasterii, domiciliul si cetatenia cenzorilor, persoane fizice; denumirea, sediul si nationalitatea cenzorilor, persoane juridice;
 clauze privind conducerea, administrarea, functionarea si controlul gestiunii societatii de catre organele statutare, controlul acesteia de catre actionari, precum si documentele la care acestia vor putea sa aiba acces pentru a se informa si a-si exercita controlul;
 durata societatii;
 modul de distribuire a beneficiilor si de suportare a pierderilor;
 sediile secundare - sucursale, agentii, reprezentante sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica -, atunci cand se infiinteaza o data cu societatea, sau conditiile pentru infiintarea lor ulterioara, daca se are in vedere o atare infiintare;
 avantajele rezervate fondatorilor;
 actiunile comanditarilor in societatea in comandita pe actiuni;
 operatiunile incheiate de asociati in contul societatii ce se constituie si pe care aceasta urmeaza sa le preia, precum si sumele ce trebuie platite pentru acele operatiuni;
 modul de dizolvare si de lichidare a societatii;
 alte clauze convenite de actionari cu respectarea legislatiei in vigoare.
Precizari privind descrierea emblemei in actul constitutiv Descrierea emblemei va cuprinde prezentarea elementelor definitorii ale acesteia: continut, forma, culoare.
Precizari privind redactarea obiectului de activitate in actul constitutiv Pentru redactarea obiectului de activitate se va utiliza „Clasificarera activitatilor din economia nationala CAEN”, aprobata prin H.G. nr. 656/1997. Obiectul de activitate se va exprima prin grupe de 3 cifre pentru domeniu si prin clase de patru cifre pentru activitati. Indicarea domeniului si activitatii principale se va face printr-o grupa de trei cifre si o clasa de patru cifre apartinand grupei respective.
Cuantumul taxei de inregistrare este corelat cu numarul de coduri care compun obiectul de activitate.
Taxa de baza acopera 5 coduri, iar pentru fiecare grup de 5 coduri se plateste o taxa suplimentara de 10% din taxa de baza.
Sfatul consilierului Pentru a nu creste costurile de inregistrare obiectul de activitate trebuie sa fie omogen, in sensul de a nu cuprinde un numar exagerat de activitati.

Precizari referitoare la cenzori Societatea pe actiuni va avea 3 cenzori si tot atatia supleanti, daca prin actul constitutiv nu se prevede un numar mai mare. In toate cazurile numarul cenzorilor trebuie sa fie impar.
Durata mandatului cenzorilor este de 3 ani.
Cel putin unul dintre ei trebuie sa fie contabil autorizat sau expert contabil.
Cenzorii trebuie sa fie actionari, cu exceptia cenzorilor contabili.
Majoritatea cenzorilor si a supleantilor vor fi cetateni romani.
Cenzorii sunt obligati sa depuna, inainte de preluarea functiei, a treia parte din garantia ceruta pentru administratori.
In ce forma se redacteaza ? Actul constitutiv se redacteaza in forma autentica sau sub semnatura privata, conform prevederilor legii redate in tabelul de mai jos
Tabelul 3
Conditiile legale privind forma actului constitutiv
Categoria de comerciant Se redacteaza act constitutiv Forma autentica Sub semnatura privata
societate in nume colectiv x x -
societate in comandita simpla x x -
societate cu raspundere limitata x - x
societate pe actiuni cu constituire simultana x - x
societate pe actiuni constituita prin subscriptie publica x x -
societati pe actiuni cu constituire simultana sau societate cu raspundere limitata, daca printre bunurile subscrise ca aport in natura la capitalul social se afla un teren x x -
Cine poate redacta actul constitutiv? Aveti urmatoarele alternative :
• Biroul unic din CCIRB (Oficiul de asistenta societati comerciale);
• avocat;
• notar;
• intreprinzatorul insusi.
DEPUNEREA CAPITALULUI SOCIAL
Aportul la capitalul social poate fi : • in numerar (obligatoriu);
• in natura (optional);
• in creante (in cazurile prevazute de lege).
(Detalii in tabelul 1)
Unde se poate varsa aportul in numerar la capitalul social ? • la ghiseul CEC din sediul CCIRB;
• la orice banca, fie direct de catre intreprinzator, fie la cererea solicitantului de catre Biroul unic
Dovada privind efectuarea varsamintelor in numerar se poate efectua, dupa caz, cu:
• foaie de varsamant;
• ordin de plata;
• chitanta CEC.
Conditiile de forma ale dovezii : • Dovada depunerii aportului in numerar trebuie sa mentioneze numele asociatului si sintagma „aport la capitalul social al societatii comerciale, indicandu-se denumirea acesteia”.
Cum se face dovada aportului in natura la capitalul social ?
Daca sunt bunuri noi achizitionate din tara?
Se prezinta factura

Daca sunt bunuri in natura din import ? Dovada se face potrivit normelor legale in vigoare, referitoare la investitiile directe
Daca sunt bunuri imobile ? Se prezinta :
titlul de proprietate asupra bunurilor imobile;
certificatul de sarcini al bunurilor imobile;
dovada intabularii bunurilor imobile;
expertiza de evaluare a bunului.
Atentie : daca printre bunurile imobile se afla un teren, actul constitutiv se incheie obligatoriu in forma autentica.
Daca sunt aporturi in natura la capitalul social al unei societati pe actiuni, in comandita pe actiuni si al unei societati cu raspundere limitata cu asociat unic? Se prezinta raportul de expertiza privind evaluarea aportului in natura.
Cine efectueaza expertiza de evaluare a aportului in natura la capitalul social? Expertiza de evaluare este elaborata de experti de specialitate. Detalii se pot obtine prin oficiul de asistenta societati comerciale din Biroul unic sau oficiul de consultanta din CDAB. Aceste structuri pot obtine, in numele si pe cheltuiala dvs. expertiza de la experti autorizati.
Care sunt efectele juridice ale aportului in natura la capitalul social? A se retine ca aportul in natura la capitalul social se realizeaza prin transferarea drepturilor de proprietate de la asociat catre societatea comerciala si prin predarea efectiva catre societate a bunurilor aflate in stare de functionare.
In consecinta asociatul nu mai este proprietarul bunului aportat la capitalul social, acesta intrand in proprietatea societatii comerciale din momentul inregistrarii ei in registrul comertului.
Daca sunt aporturi in creante? Se prezinta titlul de creante :
cambii;
contract de imprumut bancar;
contract civil etc.

Pot constitui prestatiile in munca aport la capitalul social ? Prestatiile in munca nu pot constitui aport la formarea sau majorarea capitalului social.
Asociatii in societatea in nume colectiv si asociatii comanditati se pot obliga insa la prestatii in munca, cu titlu de aport social.
In schimbul acestui aport, asociatii au dreptul sa participe, potrivit actului constitutiv, la impartirea beneficiilor si a activului social. In acelasi timp sunt obligati sa participe si la pierderi.
ACORDAREA IMPUTERNICIRII
Cand o utilizez ? Imputernicirea se utilizeaza in cazurile cand cererea de inregistrare se intocmeste si se depune de alta persoana decat comerciantul autorizat, astfel :
imputernicire speciala sau imputernicire avocatiala, pentru semnatarii si/sau deponentii cererilor depuse;
procura speciala si autentica pentru comerciantii persoane fizice.
REDACTAREA DECLARATIEI DE AVERE
In ce cazuri se utilizeaza ? Declaratia se da pe proprie raspundere a comerciantului persoana fizica, a fiecarui asociat din societatea in nume colectiv si a asociatilor comanditati.
Ce contine ? Contine declararea averii si modul de evaluare a acesteia. Evaluarea se face prin apreciere de catre comerciant/asociat, cu enumerarea bunurilor imobile si mobile de valori importante.
PREGATIREA ACTELOR PRIVIND ACTIVITATEA COMERCIALA ANTERIOARA
Cine le depune ? Comerciantul persoana fizica sau membrii unei asociatii familiale trebuie sa depuna in dosarul de inregistrare acte din care sa rezulte activitatea comerciala anterioara sau, in lipsa acestora, actul privind nivelul studiilor absolvite. Aceste acte se depun in copii certificate de comerciant sau de referentul Biroului unic.
DEPUNEREA SPECIMENULUI DE SEMNATURA
Cine trebuie sa depuna specimenul de semnatura ? Potrivit legii, comerciantul persoana fizica, reprezentantii unei societati comerciale, administratorii, lichidatorii, conducatorii sucursalei sunt obligati sa depuna semnaturile lor la oficiul registrului comertului.
Pentru depunerea specimenului semnaturii se utilizeaza formularul prezentat la pct. 4.2.7.
Cum se procedeaza? Pentru dovedirea specimenului de semnatura, persoana respectiva va semna in prezenta judecatorului delegat sau a conducatorului oficiului ori a inlocuitorului acestuia, care va certifica semnatura. In absenta semnatarului se poate prezenta un specimen legalizat de notarul public.
DEPUNEREA GARANTIEI DE CATRE ADMINISTRATORI
Cine depune garantia? Fiecare administrator al unei societati comerciale pe actiuni va trebui sa depuna o garantie pentru administratia sa, prevazuta in actul constitutiv, ori aprobata de adunarea generala a actionarilor.
Care este cuantumul garantiei ? Garantia nu poate fi mai mica decat valoarea nominala a 10 actiuni sau decat dublul remuneratiei lunare. Cele 10 actiuni depuse sunt inalienabile si se pastreaza la societate, pe perioada mandatului unui administrator.
Cand si unde se depune certificatul privind depunerea garantiei ? Certificatul eliberat de cenzorii societatii pe actiuni, din care rezulta depunerea garantiei se depune la Biroul unic, o data cu depunerea specimenelor semnaturilor administratorilor.
PREGATIREA ACTELOR CONSTATATOARE ALE OPERATIUNILOR INCHEIATE IN CONTUL SOCIETATII
In ce cazuri se utilizeaza ? • La societatile pe actiuni si in comandita pe actiuni se depun actele constatatoare ale operatiunilor incheiate in contul asociatilor si aprobate de acestia.
REDACTAREA CONTRACTULUI DE ADMINISTRARE
Cand se utilizeaza? Contractul de administrare se utilizeaza cand administratorul societatii este o persoana juridica.
Ce contine ? Prin contractul de administrare se stabilesc drepturile si obligatiile partilor.
In contract se va stipula, printre altele, ca persoana juridica este obligata sa-si desemneze un reprezentant permanent, persoana fizica.
Acesta este supus acelorasi conditii si obligatii si are aceeasi responsabilitate civila si penala ca si un administrator, persoana fizica, ce actioneaza in nume propriu.
PREGATIREA COPIILOR DE PE ACTELE DE IDENTITATE
Cine depune copii dupa actele de identitate ? Actele de identitate trebuie depuse in copie de catre :
• comercianti persoane fizice (inclusiv de membrii unei asociatii familiale);
• fondatorii unei societati comerciale pe actiuni si in comandita pe actiuni;
• asociatii unei societati in nume colectiv, in comandita simpla si cu raspundere limitata.
Atentie : Copia actului de identitate trebuie sa contina obligatoriu Codul Numeric Personal (CNP).
PREGATIREA COPIEI DE PE ACTUL DE INREGISTRARE A FONDATORILOR
Precizari : In situatia in care asociati sau fondatorii unei societati comerciale sunt persoane juridice se depune copia actului de inregistrare a acestora (certificat de inmatriculare sau certificat de inregistrare, act constitutiv etc).
In cazul persoanelor juridice nerezidente, aceste acte vor fi depuse in copii traduse si legalizate.
ADOPTAREA HOTARARII ORGANULUI STATUTAR AL PERSOANEI JURIDICE PRIVIND PARTICIPAREA LA CONSTITUIREA SOCIETATII
Precizari : In situatia cand o persoana juridica este asociat sau fondator al unei societati comerciale se depune hotararea organului statutar al persoanei respective, din care sa rezulte :
• hotararea de a participa la constituirea societatii comerciale;
• aportul la capitalul subscris;
• persoana abilitata sa semneze actul constitutiv, in numele si pe seama fondatorului/asociatului persoana juridica.
Hotararea se depune in original.
Daca persoana juridica este nerezidenta, hotararea se depune in copie tradusa si legalizata.
REDACTAREA MANDATULUI PERSOANEI CARE A SEMNAT ACTUL CONSTITUTIV, IN NUMELE SI PE SEAMA FONDATORULUI, PERSOANA JURIDICA
Precizari : Organul statutar al unui asociat sau fondator persoana juridica trebuie sa emita si mandatul persoanei fizice abilitate sa semneze actul constitutiv al noii societati, in numele si pe seama fondatorului sau asociatului, persoana juridica.
Acest act se depune in original, si in copie tradusa si legalizata in cazul unei persoane juridice nerezidente.
OBTINEREA CERTIFICATULUI DE BONITATE
Cine il depune ? Persoanele juridice nerezidente care participa la constituirea unei societati comerciale trebuie sa depuna un certificat de bonitate, pentru a-si dovedi onorabilitatea si credibilitatea.
Cine il emite ? Certificatul de bonitate poate fi emis de o banca sau de camera de comert din tara de origine.
Se depune in original si in copie tradusa si legalizata.
RETINETI ! Judecatorul delegat poate dispune administrarea si a altor acte doveditoare, decat cele enumerate.
CERTIFICAREA COPIILOR
Precizari Copiile de pe actele doveditoare vor fi certificate, pentru conformitate, cu originalele de catre persoanele care, potrivit legii, pot intocmi si semna cererea de inregistrare si autorizare a functionarii si de inregistrare a modificarii actului constitutiv, sau alte tipuri de cereri care se depun la Biroul unic.
OBTINEREA AVIZELOR PREALABILE PREVAZUTE DE LEGE
Care sunt avizele prealabile si care sunt autoritatile emitente Potrivit dispozitiilor legale specifice unor categorii de societati comerciale si de activitati economice, dosarul de inregistrare si autorizare a functionarii trebuie sa contina avize sau autorizatii prealabile. In aceste categorii se includ:
societatile bancare – autoritatea emitenta este Banca Nationala a Romaniei;
societatile de asigurari si reasigurari – autoritatea emitenta este Oficiul de supraveghere a activitatilor de asigurare si reasigurare;
societatile avand ca obiect operatiuni cu valori mobiliare – autoritatea emitenta este Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
INTOCMIREA DOSARULUI PENTRU iNREGISTRAREA UNUI COMERCIANT NOU
Pentru orientarea Dvs. in tabelul 4 se prezinta opisul exhaustiv al actelor care pot fi incluse in dosarul pentru inregistrarea unui nou comerciant persoana fizica/asociatie familiala sau a unei societati comerciale. Actele frecvent utilizate sunt cele mentionate ca fiind obligatorii. Nu sunt incluse actele pentru obtinerea avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor de functionare care sunt prezentate in volumul a II-lea al ghidului. Toate formularele tip, actele doveditoare si chitantele de plata pentru inregistrarea si autorizarea functionarii unui comerciant se introduc intr-un DOSAR CU SINA. In alt dosar cu sina se introduc cate 5 plicuri din plastic, pentru fiecare punct/obiectiv supus autorizarii. Cele doua dosare se depun la dispeceratul Biroului unic, prin serviciul "DEPUNE SI SE REZOLVA".
Tabelul 4
Continutul dosarului pentru inregistrarea unui comerciant nou
Nr.
crt. Numar de referinta
in ghid Denumire act (forma, nr.exemplare) Categorii de comercianti Precizari privind utilizarea documentului
PF
AF SNC
SCS SA
SCA SRL
0 1 2 3 4 5 6 7
1. 4.2.4. Cerere de inregistrare si autorizare (formular tip) – cod 11-10-82- 1 exemplar x x x x Utilizare obligatorie
2. 4.1.1. Dovada disponibilitatii firmei/emblemei (original) x x x x Dovada pentru disponibilitatea firmei este obligatorie
3. 4.1.1. Reproducerea emblemei
(4 exemplare) x x x x optional, daca se declara emblema
4. 4.1.2. Dovada sediului (in copie) x x x x Utilizare obligatorie
5. 4.1.3. Declaratia pe proprie raspundere (comerciant, persoana fizica, asociati, asociat unic in SRL, fondatori, administatori, cenzori, reprezentantii permanenti persoane fizice, ai administratorului sau cenzorului persoana juridica) – original x x x x Utilizare obligatorie, cate una pentru fiecare persoana care detine una din calitatile mentionate
6. 4.1.4. Autorizatia emisa de Primarie conform Decretului Lege 54/1990 (copie) x - - - Document obligatoriu pentru persoane fizice/asociatii familiale
7. 4.1.5. Actul constitutiv (original) - x x x Document obligatoriu pentru persoane juridice
8. 4.1.6. Dovezile privind efectuarea varsamintelor aporturilor subscrise si/sau varsate (copii) - x x x Este obligatoriu sa existe capital varsat in numerar
9. 4.1.6. Facturi x x x Se utilizeaza pentru produse noi achizitionate ca aport in natura
10. 4.1.6. Expertiza de evaluare a aportului in natura la capitalul subscris - x x x Numai in cazul bunurilor imobile aportate la capitalul social
11. 4.1.6. Certificatul constatator al sarcinilor de care sunt grevate imobilele - x x x Numai in cazul bunurilor imobile aduse ca aport in natura la capitalul social subscris
12. 4.1.6. Dovada intabularii bunurilor imobile Numai in cazul bunurilor mobile aduse ca aport la capitalul social subscris
13. 4.1.6. Cambia, contract de imprumut bancar, contract civil - x x - Numai in cazul cand sunt aduse creante ca aport la capitalul social.
Nu sunt permise la Sa si SCA constituite prin subscriptie publica si la SRL-uri
14. 4.1.7. Imputernicire speciala sau avocatiala (original) x x x x Daca cererea se intocmeste si se depune de alta persoana decat cele mentionata
15. 4.1.8. Declaratie cu privire la averea detinuta (original, sub semnatura privata) x x
La SCS
numai
coman-
ditatii x
numai
coman-
ditatii - Declaratia este obligatorie pentru asociatii care raspund nelimitat si solidar pentru obligatiile sociale
16. 4.1.9. Acte privind activitatea comerciala anterioara (copii) x - - - in lipsa acestora se depune actul privind nivelul studiilor absolvite
17. 4.1.10. Specimenul de semnatura (original) x x x x Documentul este obligatoriu pentru administratori, lichidatori
18. 4.1.11. Certificatul cenzorilor privind depunerea garantiei legale de catre administratori Obligatoriu in cazul societatilor pe actiuni si in comandita pe actiuni
19. 4.1.12. Actele constatatoare ale operatiunilor incheiate in contul societatii (copii) - x
20. 4.1.13. Contractul de administrare (copie) - x x x Numai in cazul cand societatea este administrata de o persoana juridica
21. 4.1.14. Acte de identitate (cu CNP) in copie x x x x pasaport pentru rezidenti
22. 4.1.15. Actul de inregistrare a fondatorilor persoane juridice (copie) - x x x in copie tradusa si legalizata pentru nerezidenti
23. 4.1.16. Hotararea organului statutar al persoanei juridice privind participarea la constituirea societatii (original) - x x x in copie tradusa si legalizata pentru nerezidenti
24. 4.1.17. Mandatul persoanei care a semnat actul constitutiv in numele si pe seama fondatorului, persoana juridica (original) - x x x in copie tradusa si legalizata pentru nerezidenti
25. 4.1.18. Certificat de bonitate (original) - x x x in copie tradusa si legalizata
26. 4.1.19. Avize prealabile prevazute de lege - - x
pentru brokeri de asigu-rare x Pentru societatile bancare, de aisgurare reasigurare, operatiuni cu valori mobiliare
27. Volumul doi al ghidului Actele pentru autorizarea functionarii din punct de vedere :
o al PSI; sanitar; sanitar-veterinar; al protectiei de mediu; al protectiei muncii.
o - x x x
28. Volumul trei al ghidului Categorii de taxe :
- taxa judiciara de timbru (original) x x x x Cuantumul taxelor, tarifelor si onorariilor sunt redate in volumul trei.
- timbre judiciare x x x x
- tarife de prestari servicii de catre Birou unic (dupa caz) x x x x
- taxe registrul comertului x x x x
- taxe publicare in Monitorul Oficial - x x x
- taxe autorizare PSI - x x x
- taxe autorizatie sanitara - x x x
- taxe autorizare sanitara-veterinara - x x x
- taxe/tarife autorizare pentru protectia mediului - x x x
- taxe autorizare protectia muncii - x x x
CE DOCUMENTE OBTINE COMERCIANTUL ?
DUPA DEPUNEREA CERERILOR DE VERIFICARE SI/SAU REZERVARE FIRMA SI/SAU EMBLEMA
DOVADA DE DISPONIBILITATE A FIRMEI SI/SAU EMBLEMEI
Solicitantul care a depus la Biroul unic cererea pentru verificarea si/sau rezervarea unei firme si, dupa caz, a emblemei primeste un act scris, reprezentand dovada ca firma si/sau emblema sunt disponibile pe aria geografica mentionata de titular in cerere, adica nu au fost inregistrate si rezervate in registrul comertului, firme si/sau embleme identice sau asemanatoare.
Dovada se utilizeaza in urmatoarele situatii :
se prezinta obligatoriu notarului public care autentifica actul constitutiv si dupa caz, actul modificator sau efectueaza darea de data certa acestor acte;
se depune in original la dosarul de inregistrare a unui comerciant nou sau de modificare ulterioara a firmei si/sau emblemei anterior inregistrate.
DUPA DEPUNEREA DOSARULUI DE INREGISTRARE SI AUTORIZARE
Dupa cum s-a evidentiat la prezentarea serviciului „DEPUNE SI SE REZOLVA”, dosarul intocmit pentru inregistrarea si autorizarea functionarii este verificat din punct de vedere al respectarii conditiilor legale de forma si fond. In cazul sesizarii de acte lipsa, acte incomplete, sau de erori materiale referentul CCIRB care verifica dosarul, precum si reprezentantii emitentilor de avize, autorizatii si/sau acorduri de functionare a comerciantilor intocmesc fise de observatii. Acestea se predau titularului cererii la interviu pentru a fi remediate.
a) FISA DE VERIFICARE – FO1
Este completata de referentul care verifica actele doveditoare pentru sustinerea cererii de inregistrare in fata judecatorului delegat. Se include in dosarul de inregistrare.
b) FISA DE VERIFICARE DOSAR – FO2
Este completata de reprezentantii autoritatilor emitente de avize, autorizatii si/sau acorduri de functionare. Fiecare reprezentant inscrie in fisa eventualele observatii privind actele depuse, cuantumul taxei/tarifului ce trebuie achitat de titularul cererii, data la care, dupa caz, este programata vizita inspectorului institutiei publice cu atributii de avizare/autorizare la sediul comerciantului precum si data primirii de catre reprezentantul la Biroul unic a referatului de la autoritatea pe care o reprezinta. Se depune in dosarul de inregistrare si autorizare.
c) NOTA DE CALCUL
Este completata de referentul care verifica dosarul. Se preda titularului cererii, la interviu, daca dosarul este complet si corect sau daca observatiile mentionate in fisele de verificare au fost solutionate. Se prezinta la casierie cand se achita taxele si tarifele cuvenite si se obtine nota de calcul definitiva.
Se depune in dosarul de inregistrare si autorizare, impreuna cu copiile chitantelor fiscale emise de casieria CCIRB.
DUPA INREGISTRAREA SI AUTORIZAREA COMERCIANTULUI
a) CERTIFICATUL DE INREGISTRARE SI ANEXA
Biroul unic elibereaza titularului cererii CERTIFICATUL DE INREGISTRARE A COMERCIANTULUI si anexa/anexele la acesta.
Modelul si continutul certificatului de inregistrare a comerciantului, inclusiv a anexei la acesta sunt stabilite prin Hotararea Guvernului nr. 599 din 21 iunie 2001.
Certificatul de inregistrare si anexa constituie documentul opozabil tertilor.
Certificatul de inregistrare este un formular tipizat, cu regim special si securizat. Pe certificat sunt inscrise urmatoarele date :
firma/sucursala respectiv denumirea comerciantului, asa cum este inscrisa in actul constitutiv si in registrul comertului;
sediul social conform actelor doveditoare depuse in dosarul de inregistrare;
activitatea principala exprimata prin cod CAEN si un text sumar de descriere;
CUI – codul unic de inregistrare - cod numeric constituind codul unic de identificare a unui comerciant;
atribut fiscal – este un cod alfanumeric avand semnificatia categoriei de platitor de taxe si impozite la bugetul de stat;
numar de ordine in registrul comertului – cuprinde numarul si data unui comerciant in registrul comertului;
data emiterii certificatului;
seria si numarul de ordine – informatie specifica regimului special al documentului.
b) ANEXA/ANEXELE LA CERTIFICATUL DE iNREGISTRARE se emit atat pentru sediul social si sedii secundare cat si pentru fiecare activitate desfasurata la sediul principal si sediu secundar care sunt supuse avizarii/autorizarii. La un certificat de inregistrare se ataseaza una sau mai multe anexe.
Fiecare anexa contine pe fata :
informatii de conexiune la certificat (seria, nr, cod unic de inregistrare, firma si sediul social);
informatii de identificare a sediilor secundare (adresa si/sau activitate supusa autorizarii);
avizul si/sau autorizatia pentru prevenirea si stingerea incendiilor;
avizul si/sau autorizatia sanitara;
autorizatia sanitara veterinara;
acordul si/sau autorizatia de mediu;
autorizatia de functionare din punct de vedere a protectiei muncii;
In forma tabelara, pentru fiecare aviz/autorizatie/acord se completeaza :
denumirea institutiei emitente;
concluzia evaluarii sediului/activitatii;
nr. si data referatului de evaluare;
numarul si data avizului, acordului si/sau autorizatiei;
numele si prenumele reprezentantului in clar, semnatura, data. Se aplica stampila institutiei emitente.
Pe verso-ul anexei la certificatul de inregistrare, conform rubricaturii existente se inscriu :
anularile/retragerea avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor, dispuse de organele autorizate;
reautorizarile, in cazul cand s-au remediat aspectele care au determinat anularea/retragerea avizului, autorizatiei si/sau acordului de functionare.
Fluxul operational privind autorizarea constituirii societatii comerciale de catre judecatorul delegat si inregistrarea in registrul comertului este redat in fig. 6.
Obligatiile comerciantilor referitoare la documentele care atesta inregistrarea si autorizarea functionarii acestora sunt urmatoarele:
pastrarea, in bune conditii, a certificatului de inregistrare si a anexei la certificatul de inregistrare;
pastrarea documentelor vizate spre preschimbare, in baza carora s-a avizat sau autorizat functionarea comerciantului;
prezentarea documentelor, la cererea organelor imputernicite pentru exercitarea controlului.
PIERDEREA CERTIFICATULUI DE INREGISTRARE
Cum procedez in cazul pierderii certificatului de inregistrare ? La sesizarea pierderii exemplarului original al certificatului de inregistrare se da un anunt intr-un cotidian de larga circulatie.
La Biroul unic se depune „cerere de eliberare acte" (formular tip nr. 9 cod 11-10-65) la care se anexeaza dovada privind publicarea pierderii certificatului de inregistrare.
Aceeasi procedura se aplica in situatia cand certificatul de inregistrare s-a distrus, sau s-a degradat.
Solicitantul primeste un duplicat al certificatului de inregistrare, care va purta mentiunea expresa de duplicat.
INREGISTRAREA SI AUTORIZAREA SEDIILOR SECUNDARE
INREGISTRAREA SI AUTORIZAREA FUNCTIONARII SUCURSALEI
SUCURSALA CU SEDIUL IN BUCURESTI
Regimul juridic Sucursala este supusa inregistrarii in registrul comertului, din judetul in care va functiona, inainte de inceperea activitatii. Daca sucursala se infiinteaza intr-o localitate din acelasi judet sau in aceeasi localitate cu societatea fondatoare, ea se va inregistra in acelasi registru al comertului, insa distinct, ca inregistrare independenta. Prin urmare, va avea un cod unic de inregistrare propriu.
Procedura de inregistrare si autorizare a functionarii sucursalei cu sediul in Bucuresti, infiintata de o societate cu sediul principal in Bucuresti in cadrul procedurii de inregistrare si autorizare a functionarii sucursalei se disting urmatoarele faze :
faza 1: Societatea comerciala infiintatoare trebuie :
sa adopte hotararea de infiintare a sucursalei;
daca actul constitutiv al societatii nu cuprinde o clauza generica privind posibilitatea deschiderii de sucursale, trebuie redactat un act aditional modificator care sa adauge actului initial clauza mentionata. Acest act aditional se inscrie in registrul comertului si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei;
sa pregateasca actele doveditoare pentru sediul sucursalei.
faza 2: Pregatirea dosarului de inregistrare si autorizare a functionarii sucursalei care trebuie sa contina :
cererea de inregistrare (cod 11-10-82);
hotararea adunarii generale a asociatilor sau actionarilor privind infiintarea sucursalei;
declaratia pe propria raspundere a imputernicitului sucursalei;
specimenul de semnatura al imputernicitului sucursalei;
actele doveditoare pentru obtinerea avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor;
dovezile pentru achitarea taxelor si tarifelor.
faza 3: Depunerea dosarului la Biroul unic.
faza 4: Ridicarea certificatului de inregistrare si a anexei cu avize, autorizatii, si/sau acorduri de functionare.
Continutul cadru al hotararii adunarii generale Hotararea adunarii generale trebuie sa contina, in afara informatiilor generale (data tinerii, cvorum, etc.), urmatoarele precizari referitoare la sucursala:
o denumirea sucursalei – cu respectarea regulilor de compunere de la pct. 4.1.1;
o sediul sucursalei;
o persoane imputernicite sa reprezinte sucursala si limita puterilor acordate;
o domeniul si activitatea principala, codificate conform nomenclatorului CAEN.
Documente eliberate comerciantului La indeplinirea formalitatilor, comerciantul primeste :
Certificatul de inregistrare a sucursalei;
Anexa cu avizele, autorizatiile si/sau acordurile de functionare a sucursalei.
Procedura de inregistrare si autorizare a unei sucursale in Bucuresti de catre o societate cu sediul in alt judet Societatea comerciala cu sediul in alt judet depune la Biroul unic din CCIRB dosarul de inregistrare si autorizare a functionarii sucursalei in Bucuresti. Acesta trebuie sa contina actele prezentate in paragraful de mai sus.
SUCURSALA INFIINTATA IN ALT JUDET DE CATRE O FIRMA CU SEDIUL PRINCIPAL IN BUCURESTI
Fazele procedurale faza 1: Societatea infiintatoare din Bucuresti adopta hotararea adunarii generale a asociatilor/actionarilor privind infiintarea unei sucursale in alt judet, indicand :
denumirea sucursalei;
sediul sucursalei;
persoanele imputernicite sa reprezinte sucursala;
obiectul de activitate a sucursalei.
faza 2: Pregatirea dosarului cu aceleasi acte ca la pct. 5.1.1.
faza 3: La Biroul unic de la Camera de comert si industrie din judetul in raza caruia se va deschide sucursala se depune dosarul prin care se solicita inregistrarea sucursalei si autorizarea functionarii acesteia.
Solicitantul primeste certificatul de inregistrare cu anexa continand avizele, autorizatiile si/sau acordurile de functionare a sucursalei.
faza 4: Camera de comert si industrie judeteana unde s-a inregistrat sucursala transmite din oficiu, la CCIRB notificarea privind inregistrarea sucursalei, codul unic de inregistrare si data inregistrarii, precum si alte informatii stabilite prin norme metodologice.
Diagrama operationala pentru inregistrarea si autorizarea functionarii unei sucursale, cu sediul in Bucuresti sau in alt judet, este redata in fig. 7.
SUCURSALA INFIINTATA IN BUCURESTI DE O FIRMA CU SEDIUL IN STRAINATATE
Regimul juridic al sucursalelor unei firme straine infiintate in Romania Comerciantul care are sediul principal in strainatate si infiinteaza o sucursala in Romania va fi supus tuturor dispozitiilor referitoare la inregistrarea, autorizarea, mentionarea si publicarea actelor si faptelor pentru comerciantii din tara.
Unde se efectueaza formalitatile pentru infiintarea unei sucursale ? Formalitatile prevazute de lege pentru infiintarea unei sucursale in Bucuresti, de catre un comerciant cu sediul principal in strainatate se efectueaza la CCIRB.
Continutul dosarului de inregistrare si autorizare Dosarul se depune la Biroul unic al CCIRB si trebuie sa contina :
Cerere de inregistrare si autorizare formular tip (cod 11-10-82)-un exemplar;
Copii traduse si legalizate de pe actul de inregistrare a firmei cu sediul in strainatate;
Hotararea organului statutar al societatii cu sediul in strainatate privind infiintarea sucursalei, cu indicarea reprezentantului sucursalei;
Declaratiile date pe proprie raspundere de persoanele imputernicite sa reprezinte sucursala (original);
Certificatul de bonitate privind firma cu sediul in strainatate, emis de o banca sau de Camera de Comert din tara respectiva;
Dovada privind sediul sucursalei (copie);
Imputernicire speciala sau avocatiala (original), daca inregistrarea sucursalei se face prin imputernicit;
Documentele pentru obtinerea avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor de functionare;
Dovezi de plata a taxelor :
o taxa judiciara de timbru;
o timbre judiciare;
o tarife ale Biroului unic;
o taxe pentru operatiunile efectuate de registrul comertului;
o taxe si tarife pentru autorizarea functionarii.
Procedura privind infiintarea sucursalei in Bucuresti, de o firma cu sediul principal in strainatate este prezentata in fig. 8.

Retineti : Daca o societate cu sediul in strainatate infiinteaza mai multe sucursale in tara, documentele de constituire si alte acte ale aceleiasi societati, necesare pentru inregistrarea unei sucursale, se depun numai la una dintre sucursale.
INFIINTAREA SEDIILOR SECUNDARE CARE NU AU STATUT DE SUCURSALA
INFIINTAREA PUNCTELOR DE LUCRU IN BUCURESTI, DE CATRE FIRME CU SEDIUL IN BUCURESTI
Regimul juridic : Sediile secundare care nu au statut de sucursale (puncte de lucru, reprezentante, magazine, depozite, agentii etc., reglementate de art.43 alin.4 din Legea 31/1990) se mentioneaza numai in registrul comertului unde s-a inregistrat sediul principal. Nu se pot infiinta sedii secundare sub denumirea de filiale. Nu se atribuie cod unic de inregistrare unui punct de lucru.
Ce acte depun ? Dosarul de inregistrare si autorizare se depune la Biroul unic de la sediul principal al societatii, respectiv la Biroul unic din CCIRB si contine :
cerere de inregistrare si autorizare (formular tip – cod 11-10-82) – un exemplar;
Nota : Pe cererea de inregistrare se va specifica adresa punctului de lucru si activitatile desfasurate in fiecare punct de lucru (conform nomenclator CAEN).
Hotararea adunarii generale a asociatilor/actionarilor sau decizia asociatului unic pentru SRL cu asociat unic (original + 2 copii); in hotarare si/sau in actul modificator se vor preciza si activitatile care se desfasoara in cadrul fiecarui punct de lucru;
act aditional (daca actul constitutiv nu contine clauza generica privind infiintarea de puncte de lucru);
dovezi privind sediile secundare (copii);
daca este cazul, imputernicire speciala sau avocatiala (original);
documente pentru obtinerea avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor de functionare pentru fiecare punct de lucru. Avizele, autorizatiile si/sau acordurile de functionare obtinute anterior pentru sediile secundare care se inregistreaza, se vor depune in original si in copie;
certificatul de inregistrare in copie;
dovezi privind plata taxelor legale:
o taxa registrul comertului;
o tarife pentru serviciile prestate de Biroul unic;
o taxa publicare in Monitorul Oficial (numai daca exista act aditional);
o taxe si tarife pentru autorizarea functionarii.
Nota : Preschimbarea certificatului de inmatriculare al societatii comerciale este obligatorie inaintea inregistrarii punctului de lucru. Dosarul de preschimbare se depune odata cu dosarul pentru inregistrarea punctului de lucru.
Ce act se elibereaza comerciantului ca dovada a inregistrarii punctului de lucru ? Comerciantului i se elibereaza un certificat de inregistrare mentiuni si anexa cu avize, autorizatii si/sau acorduri de functionare, cate una pentru fiecare punct de lucru.
INFIINTAREA UNUI PUNCT DE LUCRU IN ALT JUDET DECAT CEL AL SEDIULUI SOCIAL DIN BUCURESTI
Unde se inregistreaza punctul de lucru ? Inregistrarea punctului de lucru se face la Biroul unic unde se afla sediul social principal, adica in Bucuresti la CCIRB.
Unde se efectueaza autorizarea functionarii punctului de lucru ? Autorizarea functionarii punctului de lucru se face la Biroul unic al camerei de comert si industrie pe aria careia se infiinteaza punctul de lucru.

Operatiuni care se rezolva la Biroul unic din Bucuresti unde este sediul social al societatii comerciale Daca societatea comerciala cu sediul principal in Bucuresti nu a preschimbat certificatul de inmatriculare si certificatul de inregistrare fiscala, efectuarea operatiunii de preschimbare este obligatorie si se solicita la Biroul unic al CCIRB.
Totodata se solicita inregistrarea in registrul comertului Bucuresti a punctului/punctelor de lucru care se deschid in alte judete.
Dosarul depus de comerciant la Biroul unic va contine cererile si actele prezentate la pct. 5.2.1.
Operatiuni care se rezolva la Biroul unic al camerei de comert si industrie din judetul unde se autorizeaza punctul de lucru : La Biroul unic al camerei de comert din judetul in aria caruia se deschide punctul de lucru se solicita autorizarea functionarii punctului de lucru si se depun urmatoarele acte :
cererea de autorizare sedii secundare (formular 23 – cod 11-10-84); aceasta cerere va fi prezentata in volumul 2 al ghidului;
copie de pe certificatul de inregistrare al sediului social si mentiunea prin care s-a inregistrat punctul de lucru la CCIRB;
documente pentru obtinerea avizelor, autorizatiilor, acordurilor pentru functionarea punctului de lucru;
dovezile privind plata taxelor si tarifelor.
Fluxul operational pentru infiintarea punctelor de lucru este redat in fig. 9.
AUTORIZAREA FUNCTIONARII PUNCTULUI DE LUCRU DEJA INREGISTRAT
S-a efectuat preschimbarea certificatului de inregistrare a firmei ? In cazul cand certificatul de inmatriculare nu a fost preschimbat si nu s-a atribuit comerciantului codul unic de inregistrare se solicita, in prima etapa, efectuarea acestei operatii. Dosarul depus la Biroul unic va contine :
cerere de preschimbare (formular 12 – cod 11-10-83);
actele necesare preschimbarii (detalii in volumul 3);
cerere de autorizare sedii secundare (formular 23 – cod 11-10-84);
documente necesare obtinerii avizelor / autorizatiilor pentru punctul / punctele de lucru.
Daca este facuta preschimbarea certificatului de inregistrare a firmei : Se solicita numai autorizarea punctelor de lucru. La Biroul unic se depun:
cererea de autorizare sedii secundare (formular 23 – cod 11-10-84);
documente necesare obtinerii avizelor/autorizatiilor pentru punctul de lucru existent.
Tabelul 5
Actele necesare pentru infiintarea si autorizarea sediilor secundare care nu au statut de sucursale (puncte de lucru, magazine, depozite, agentii, etc.)
Nr.
crt. Operatiunea/Acte necesare pentru infiintarea si autorizarea functionarii punctelor de lucru Acte necesare pentru infiintare punct de lucru in aceeasi localitate cu sediul social Infiintare punct de lucru pe raza altui judet decat sediul social
Acte depuse la Biroul unic unde se afla sediul social principal Acte depuse la Biroul unic unde se deschide punctul de lucru
1. Preschimbarea certificatului de inmatriculare si a certificatului de inregistrare fiscala
1.1. Cerere de preschimbare (formular 12 – cod 11-10-83) in doua exemplare
Actele necesare pentru preschimbare (numai in cazul cand nu s-a facut preschimbarea anterior inregistrarii punctului de lucru) x x
2. Inregistrarea punctelor de lucru in registrul comertului unde este inscris sediul principal
2.1 Cerere inregistrare (formular tip – cod 11-10-82 – un exemplar)
x x
2.2 Hotararea adunarii generale a asociatilor/actionarilor sau decizia asociatului unic la SRL asociat unic. x x
2.3 Act aditional (in cazul in care nu s-a precizat in actul constitutiv clauza generica de deschidere a punctelor de lucru) x x
2.4 Dovada sediului pentru punctul de lucru x x x
2.5 Imputernicire speciala sau avocationala (daca este cazul) – in original x x
3. Autorizarea functionarii punctelor de lucru
3.1. Cerere autorizare puncte de lucru (cod 11-10-84) x x
3.2. Documente pentru obtinerea avizelor/autorizatiilor si/sau acordurilor de functionare pentru punct de lucru x x
3.3. Copii de pe actele depuse pentru inregistrarea punctului de lucru
• Certificat de inregistrare sediu principal (copie)
• Certificat de inscriere mentiuni pentru inregistrarea punctului de lucru
• x
4. Categorii de taxe si tarife ce trebuie achitate
4.1. Taxa publicare in Monitorul Oficial al Romaniei numai in cazul publicarii actului aditional modificator privind introducerea clauzei generice de deschidere a punctelor de lucru
4.2. Taxe pentru operatiuni efectuate de oficiul registrului comertului
x x
4.3. Tarife Birou unic x x x
4.4. Taxe / tarife pentru obtinerea avizelor, autorizatiilor, acordurilor de functionare a punctelor de lucru x x x
in functie de sediul punctului de lucru
4.5. Taxele si tarifele aferente preschimbarii certificatului de inmatriculare si de inregistrare fiscala (dupa caz) x
MODIFICARI IN DATELE INSCRISE IN REGISTRUL COMERTULUI DESPRE UN COMERCIANT PERSOANA FIZICA/ASOCIATIE FAMILIALA
PREVEDERI GENERALE
Temei legal Legea 26/1990 privind registrul comertului prevede ca, in cursul exercitarii comertului, comerciantul are obligatia sa ceara inscrierea in registrul comertului a mentiunilor privind actele si faptele a caror inregistrare este prevazuta de lege.
Opozabilitatea fata de terti Mentiunile sunt opozabile tertilor de la data efectuarii lor in registrul comertului.
Comerciantul care are obligatia de a cere inscrierea mentiunilor in registrul comertului nu poate opune tertilor actele ori faptele neinregistrate, in afara de cazul in care, face dovada ca ele erau cunoscute de acestia.
TIPURI DE MODIFICARI SUPUSE INREGISTRARII, LA CERERE
Modificari in datele personale ale comerciantului persoana fizica sau ale membrilor asociatiei familiale Pot apare modificari de nume, prin casatoria comerciantului si respectiv, prin casatorie sau divort, in starea civila a acestuia sau privind domiciliul.
Se depun ca acte doveditoare, dupa caz :
o copii certificate de pe actele de identitate;
o copii certificate de pe actul de stare civila sau ale hotararii judecatoresti definitive de divort.
Modificari in averea comerciantului Se depune o noua declaratie pe proprie raspundere privind averea detinuta si modul de evaluare a acesteia (detalii la pct. 4.1.8. din ghid).
Modificarea firmei comerciale/emblemei Se efectueaza in prealabil verificarea disponibilitatii firmei si/sau emblemei si rezervarea acestora conform prevederilor prezentate la pct. 4.1.1.
Schimbarea sediului firmei Actele doveditoare trebuie sa respecte conditiile de forma si fond de la inregistrarea initiala.
Obiectul comertului Nu poate fi schimbat decat pe baza unei noi autorizatii emise de Primaria Capitalei.
Donatia, vanzarea, locatiunea fondului de comert Se depune actul care dovedeste modificarea intervenita in fondul de comert (act de donatie, contract de vanzare-cumparare, contract de inchiriere).
Drepturi de proprietate industriala Se depun, dupa caz, certificatele emise de OSIM care atesta constituirea unui drept de proprietate industriala : brevete de inventii, marci de fabrica, de comert si de servicii, denumiri de origine, indicatia de provenienta si alte semne distinctive asupra carora comerciantul, persoana fizica are un drept.
Hotararea de divort si cea de impartire a bunurilor comune pronuntate in cursul exercitarii comertului Aceste documente fac obiectul inscrierii de mentiuni in registrul comertului intrucat produc modificari in averea comerciantului, cu care acesta raspunde nelimitat asupra obligatiilor firmei comerciale.
PROCEDURA DE INREGISTRARE A MENTIUNILOR
Regimul juridic al mentiunilor unui comerciant persoana fizica/asociatie familiala Inregistrarile modificatoare se fac in registrul comertului pe baza unei incheieri a judecatorului delegat.

Cum se solicita inscrierea mentiunilor? Prin completarea formularului unic numit cerere de inregistrare (cod 11-10-82 prezentat la pct.4.2.4). Nu necesita parcurgerea procedurii privind avizele, autorizatiile si/sau acordurile de functionare.
Cum procedez ? faza 1 - procurarea documentelor doveditoare de catre comerciant si intocmirea dosarului de inregistrare;
faza 2 - depunerea dosarului la Biroul unic apeland la serviciul „DEPUNE SI SE REZOLVA”;
faza 3 - participarea la interviu si, dupa caz, plata taxelor si depunerea dosarului la registratura intrari CCIRB – Biroul unic sau preluarea dosarului pentru solutionarea observatiilor;
faza 4 - ridicarea certificatului de inregistrare mentiuni.
MODIFICAREA ACTELOR CONSTITUTIVE ALE SOCIETATILOR COMERCIALE
DISPOZITII GENERALE IN MATERIE
Care sunt dispozitiile legale generale in materia modificarii actelor constitutive ale societatilor comerciale? Pe langa dispozitia generala din Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului, Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale contine dispozitii exprese privind posibilitatea modificarii actului constitutiv de catre asociati, cu respectarea conditiilor de fond si forma prevazute pentru incheierea lor.
Cine controleaza legalitatea modificarilor si dispune inregistrarea lor in registrul comertului ? Mentiunile prin care se aduc modificari actelor constitutive ale unei societati comerciale sunt supuse controlului de legalitate al judecatorului delegat, cu exceptia mentiunilor care se inscriu in registrul comertului in baza rezolutiei directorului oficiului registrului comertului.
Pentru mentiunile inscrise in registrul comertului pe baza incheierii judecatorului delegat este obligatorie plata taxei judiciare de timbru si aplicarea timbrului judiciar pe cerere.
A treia categorie de mentiuni o constituie cele care se inscriu in registrul comertului, din oficiu, in baza unei hotarari judecatoresti definitive, de regula fara plata de taxe.
Etapele legale obligatorii pentru validitatea inregistrarii modificarilor actului constitutiv al societatii comerciale a. exprimarea acordului de vointa al asociatilor/actionarilor unei societati comerciale, materializat in hotararea adunarii generale a asociatilor/actionarilor;
b. redactarea actului aditional care modifica actul constitutiv cu respectarea conditiilor de fond si forma prevazute pentru constituire;
c. mentionarea actului aditional in registrul comertului;
d. publicarea actului aditional in Monitorul Oficial al Romaniei pentru asigurarea opozabilitatii fata de terti.
DOCUMENTE COMUNE CARE TREBUIE PREGATITE PENTRU INREGISTRAREA MODIFICARII ACTELOR CONSTITUTIVE
HOTARAREA ADUNARII GENERALE A ASOCIATILOR/ACTIONARILOR (HOTARAREA AGA)
Este obligatorie hotararea AGA ? Da! Este un document obligatoriu care exprima acordul de vointa al asociatilor sau actionarilor unei societati comerciale, cu respectarea prevederilor legale si a celor din actul constitutiv, referitoare la validitatea deliberarilor si a adoptarii hotararilor specifice fiecarei forme juridice.
In cazul societatii comerciale cu raspundere limitata cu unic asociat, hotararea AGA se inlocuieste cu decizia asociatului unic.
Care este continutul cadru al hotararii AGA? Hotararea AGA va t fi tehnoredactata si va contine :
- antetul firmei;
- numarul si data hotararii AGA;
- data si locul tinerii adunarii generale;
- modul de convocare si participare a asociatilor;
- prezenta asociatilor/actionarilor, cu mentiunea daca adunarea este sau nu statutara;
- tipul adunarii generale (ordinara sau extraordinara). La societatile pe actiuni si in comandita pe actiuni competenta de adoptare a hotararilor este diferita in functie de tipul adunarii generale;
- indeplinirea conditiilor de validitate a hotararii, conform dispozitiilor legale sau statutare;
- continutul hotararii adoptate;
- modul de adoptare a hotararii;
- semnaturile persoanelor abilitate;
- stampila societatii comerciale.
Cum se asigura opozabilitatea hotararilor AGA fata de terti ?
RETINETI ! In termen de 15 zile de la adoptare, hotararile AGA vor fi depuse la ORCMB spre a fi mentionate in registrul comertului si publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.
Exceptie :
In cazul in care hotararile AGA implica modificarea actului constitutiv, se va putea publica numai actul aditional cuprinzand textul integral al clauzelor modificate.
Hotararile adoptate de adunarea generala a asociatilor sau actionarilor nu vor putea fi executate mai inainte de a fi inscrise in registrul comertului si publicate in Monitorul Oficial al Romaniei .
ACTUL ADITIONAL
Ce conditii de fond si forma trebuie asigurate? Actul aditional trebuie sa cuprinda textul integral al prevederilor actului constitutiv modificate.
Se redacteaza cu respectarea conditiilor de forma (autentica, sub semnatura privata) prevazute la constituirea societatii comerciale.
Care sunt prevederile legale referitoare la inregistrare si publicitate? Actul aditional trebuie mentionat in registrul comertului. Oficiul registrului comertului transmite din oficiu, pe cheltuiala societatii, actul aditional spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei
Cand nu este obligatorie publicarea actului aditional in Monitorul Oficial al Romaniei ? Nu este obligatorie publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a actului modificator al actului constitutiv al unei societati in nume colectiv sau in comandita simpla.
ACTUL CONSTITUTIV ACTUALIZAT
Cand se utilizeaza ? Daca se aduc mai multe modificari actului constitutiv, fie concomitent, fie succesiv, acesta va fi actualizat cu toate modificarile la zi si in aceasta forma va fi depus la oficiul registrului comertului.
In ce forma se poate face actualizarea actului constitutiv? Actualizarea actului constitutiv se poate face, dupa caz, in una din urmatoarele forme :
o in forma autentica, cu ocazia ultimelor modificari care i s-au adus prin actul aditional, la cerere anexandu-se ultima forma a actului constitutiv;
o fara forma autentica, actualizarea efectuandu-se pe raspunderea reprezentantilor legali ai societatii;
o in forma certificata de ORCMB, la cererea partilor.
COMPLETAREA CERERII DE INREGISTRARE A MODIFICARII ACTULUI CONSTITUTIV
Ce formular se utilizeaza? Se foloseste acelasi formular tipizat (cod 11-10-82) ca la inregistrarea unei noi societati comerciale si autorizarea functionarii comerciantului (anexa 4 din ghid).
MODIFICARI ALE ACTULUI CONSTITUTIV MENTIONATE IN REGISTRUL COMERTULUI PE BAZA INCHEIERII JUDECATORULUI DELEGAT
MUTAREA SEDIULUI SOCIETATII COMERCIALE IN ALTA LOCALITATE (in alt judet)
Procedura de inregistrare si autorizare la mutarea sediului social in alt judet Se realizeaza in mai multi pasi implicand solicitarea efectuarii de operatiuni, atat la CCIRB cat si la CCI din judetul pe aria caruia se muta sediul social al societatii comerciale.
faza 1
La CCIRB se solicita inscrierea mentiunii in registrul comertului privind mutarea sediului in alt judet;
La CCIRB, Oficiul registrului comertului elibereaza copii certificate de pe toate actele si autorizatiile aflate la dosar, retinandu-se certificatul de inregistrare in original.
faza 2
La camera de comert si industrie teritoriala de la noul sediul, se solicita inregistrarea si autorizarea functionarii comerciantului, pe baza copiilor certificate. Noul sediu si/sau activitatile societatii sunt supuse autorizarii.
Dovada privind detinerea cu titlu legal a spatiului aferent sediului social se face numai la Biroul unic al camerei de comert si industrie judetene de la sediul nou.
Parcurgerea procedurii de obtinere a avizelor, autorizatiilor, acordurilor de functionare a comerciantului la noul sediu este obligatorie.
Comerciantului i se elibereaza un nou certificat de inregistrare cu anexa, anexele cuprinzand avizele, autorizatiile si/sau acordurile de functionare. Codul unic de inregistrare atribuit la sediul initial nu se modifica.
Pe noul certificat de inregistrare se face mentiunea „eliberat prin schimbare de sediu”.
faza 3
la CCIRB, la registrul comertului de la sediul initial, se opereaza din oficiu radierea, cu data la care s-a efectuat inregistrarea in registrul comertului de la noul sediu in baza confirmarii, transmisa de Oficiul registrului comertului de la noul sediu.
Pentru aceasta operatiune comerciantul nu mai depune cerere si nu trebuie sa se deplaseze la CCIRB. Continutul dosarului depus la Biroul unic este redat in tabelul 10.
SCHIMBAREA OBIECTULUI PRINCIPAL DE ACTIVITATE
Cum procedez ? Redactarea obiectului principal de activitate se face prin utilizarea nomenclatorului CAEN (pentru detalii a se studia pct. 4.1.5. din ghid).
Ce acte depun la Biroul unic ? Intrucat schimbarea obiectului principal de activitate necesita si schimbarea certificatului de inregistrare, actele care se depun la Biroul unic trebuie sa cuprinda urmatoarele categorii :
o cererea de inregistrare, formular unic cod 11-10-82;
o hotararea asociatilor, respectiv a adunarii generale a asociatilor / actionarilor sau, dupa caz, decizia asociatului unic;
o actul aditional modificator (original si 2 copii);
o certificatul de inregistrare si anexele (in original);
o avizele prealabile prevazute de lege pentru societatile bancare, de asigurari si reasigurari, care opereaza cu valori mobiliare;
o acte doveditoare pentru obtinerea avizelor, autorizatiilor, acordurilor de functionare;
o dovezile pentru plata taxelor si tarifelor.
Continutul dosarului depus la Biroul unic este redat in tabelul 10.
MODIFICAREA CAPITALULUI SOCIAL
Ce cai de majorare a capitalului social pot fi utilizate ? Legea 31/1990 (art. 205) prevede mai multe cai de majorare a capitalului social :
a. prin noi aporturi in numerar si/sau in natura; (se folosesc aceleasi dovezi pentru varsamantul de capital ca si la formarea capitalului social initial, pct. 4.1.6);
b. prin incorporarea rezervelor, a beneficiilor sau a primelor de emisiune precum si a diferentelor favorabile din reevaluarea patrimoniului social (se prezinta bilantul contabil, iar in cazul societatilor pe actiuni si in comandita pe actiuni se mai prezinta raportul administratorilor si al cenzorilor). In cazul majorarii capitaluluin social cu diferente favorabile din reevaluarea patrimoniului, se poate proceda la o astfel de majorare, numai daca exista un act normativ in domeniu.
c. prin compensarea unor creante lichide si exigibile asupra societatii, cu actiuni ale acesteia, inclusiv prin compensarea obligatiunilor in actiuni (se prezinta raportul de expertiza).
Adunarea generala a actionarilor (SA, SCA) poate hotari daca se aproba un termen de 30 de zile pentru exercitarea de catre actionari a dreptului de preemptiune pentru majorarea capitalului social.
Cum se inregistreaza majorarea capitalului social? Inregistrarea majorarii capitalului social se poate realiza utilizand, dupa caz, una din urmatoarele doua variante:
a) cu acordarea dreptului de preemptiune:
In acest caz se depun la Biroul unic urmatoarele acte:
cerere de depunere si mentionare acte (formular nr. 6, cod 11-10-62) in trei exemplare;
hotarirea AGA (original si 2 copii);
dovezile privind plata taxelor legale (taxa de registru, taxa de publicare in Monitorul Oficial al Romaniei, tarife de prestari servicii de catre Biroul unic, dupa caz);
b) inregistrarea majorarii capitalului social, fie dupa acordarea termenului de preemptiune, fie in cazurile cand nu se exercita acest drept.
La Biroul unic se depun urmatoarele acte:
cerere de inregistrare (formular tip – cod 11-10-82) un exemplar;
hotararea AGA (original);
act aditional modificator ( original si 2 copii);
dovezile privind efectuarea varsamintelor aporturilor la capitalul social (copii);
avizele prealabile prevazute de lege, pentru societatile bancare, de asigurari si valori mobiliare;
dupa caz, imputernicire speciala sau avocatiala;
notificarea Consiliului Concurentei (daca este cazul);
dovezile privind plata taxelor legale
Pentru detalii consultati tabelul 9 din ghid.
Ce cai de reducere a capitalului social pot fi utilizate ? Potrivit dispozitiilor art. 202 alin (1) din legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale se pot utiliza urmatoarele cai de reducere a capitalului social :
a. micsorarea numarului de actiuni sau parti sociale;
b. reducerea valorii nominale a actiunilor sau a valorii partilor sociale;
c. dobandirea propriilor actiuni de catre societate, urmata de anulara lor, in conditiile legii;
d. scutirea totala sau partiala a asociatilor de varsamintele datorate;
e. restituirea catre actionari a unei cote-parti din aporturi, proportionala cu reducerea capitalului social si calculata in mod egal, pentru fiecare actiune sau parte sociala.
Cum se inregistreaza mentiunea privind reducerea capitalului social ? Mentiunea privind reducerea capitalului social se inregistreaza in doi pasi:
faza 1
se depune hotararea AGA in vederea publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei. Dosarul depus la Biroul unic va contine:
• cerere de depunere si mentionare acte (formular nr. 6, cod 11-10-62) in 3 exemplare;
• hotararea AGA (original si 2 copii);
• imputernicire (dupa caz);
• dovezi privind plata taxelor legale.
faza 2
se solicita inscrierea mentiunii de reducere a capitalului social in registrul comertului la 2 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, daca in acest interval de timp nu s-a facut opozitie sau la data la care hotararea judecatoreasca de solutionare a opozitiei a ramas definitiva si irevocabila.
Dosarul depus la Biroul unic in aceasta faza va contine:
• cerere de inregistrare, formular tip, cod 11-10-82, un exemplar;
• actul aditional modificator (original + copie);
• avizele prealabile prevazute de lege pentru societatile bancare, de asigurari, de valori mobiliare;
• bilantul contabil sau, dupa caz, balanta contabila de verificare, certificate de persoane autorizate potrivit legii, din care sa rezulte reducerea capitalului social;
• raportul administratorilor si raportul cenzorilor (pentru SA si SCA) in original;
• imputernicire speciala sau avocatiala, dupa caz;
• dovezile privind plata taxelor si tarifelor.
In tabelul 9 se prezinta actele care trebuie depuse la Biroul unic.
Exceptie de la procedura in doua faze In cazul societatilor comerciale cu capital de stat, daca reducerea este dispusa printr-un act normativ se va urma procedura prezentata la faza 2, fara a se astepta trecerea termenului de 2 luni. Se va depune hotararea AGA, mandatele APAPS de reprezentare in AGA, sau dupa caz, ale autoritatii administratiei publice locale.
MODIFICAREA DURATEI DE FUNCTIONARE A SOCIETATII COMERCIALE
Daca societatea s-a constituit pentru o perioada de timp determinata ? In acest caz, la trecerea timpului stabilit pentru durata societatii, aceasta se dizolva fara publicare in Monitorul Oficial al Romaniei.
Cum se procedeaza pentru prelungirea duratei de functionare a societatii comerciale? Asociatii trebuie sa fie consultati cu cel putin un an inainte de expirarea duratei societatii, cu privire la eventuala prelungire a acesteia.
Creditorii particulari ai asociatilor dintr-o societate in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata pot face opozitie impotriva hotararii adunarii asociatilor de prelungire a duratei societatii peste termenul fixat initial, daca au drepturi stabilite printr-un titlu executoriu anterior hotararii.
Dosarul depus la Biroul unic va contine urmatoarele acte:
cerere de inregistrare cod 11-10-82, un exemplar;
hotararea AGA (original);
actul aditional modificator (original + 2 copii);
imputernicire speciala sau avocatiala (daca este cazul);
dovezile privind plata taxelor si tarifelor :
• taxa judiciara de timbru;
• timbre judiciare;
• taxa de registru;
• taxa publicare in Monitorul Oficial al Romaniei;
• tarife Biroul unic.
Sfatul consilierului
Se recomanda constituirea societatii pe perioada nedeterminata.
FUZIUNEA SI DIVIZAREA SOCIETATILOR COMERCIALE
Modalitati de realizare Fuziunea si divizarea constituie modalitati de reorganizare a societatilor comerciale.
Fuziunea a doua sau a mai multor societati comerciale se poate realiza pe doua cai :
a. prin absortie, cand societatea comerciala existenta inglobeaza una sau mai multe societati care isi inceteaza existenta;
b. prin contopire, cand doua sau mai multe societati isi inceteaza existenta si se constituie intr-o noua societate comerciala.
Divizarea unei societati comerciale se poate realiza in doua moduri :
- prin impartirea intregului patrimoniu al unei societati care isi inceteaza existenta intre doua sau mai multe societati existente sau prin infiintarea unor societati comerciale noi (divizare totala);
- o parte din patrimoniul societatii comerciale se transmite spre societati comerciale existente sau se constituie societati noi, societatea comerciala initiala neincetandu-si existenta (divizare partiala).
Sfatul consilierului Procedura de fuziune si divizare se desfasoara in mai multe etape, are implicatii patrimoniale asupra societatilor participante si dureaza o perioada mare de timp. De aceea va recomandam sa apelati la serviciile specialistilor in domeniu.
Procedura de fuziune sau divizare Procedura de fuziune sau divizare cuprinde mai multe faze :
Faza 1 – pregatirea fuziunii sau divizarii intocmirea proiectului de fuziune sau divizare.
Administratorii societatilor comerciale care participa la reorganizare intocmesc proiectul de fuziune sau divizare. Acesta este semnat de reprezentantii legali ai societatilor care fuzioneaza sau se divizeaza.
Continutul proiectului de fuziune sau divizare va cuprinde :
o forma, denumirea si sediul social al tuturor societatilor participante;
o fundamentarea si conditiile fuziunii sau ale divizarii;
o stabilirea si evaluarea activului si pasivului, care se transmit societatilor beneficiare;
o modalitatile de predare a actiunilor sau a partilor sociale si data de la care acestea dau dreptul la dividende;
o raportul de schimb al actiunilor sau al partilor sociale;
o cuantumul primei de fuziune sau de divizare;
o drepturile ce se acorda obligatarilor si orice alte avantaje speciale;
o data bilantului contabil de fuziune sau a bilantului contabil de divizare, data care va fi aceeasi pentru toate societatile participante.
Intocmirea declaratiei privind modul de stingere a pasivului sau va fi efectuata de catre fiecare societate comerciala care isi inceteaza existenta in urma reorganizarii.
Faza 2 – Vizarea si publicarea proiectului de fuziune sau divizare Se parcurg urmatoarele operatii:
depunerea proiectului de fuziune sau divizare impreuna cu declaratia de stingere a pasivului la Biroul unic unde este inregistrata fiecare societate comerciala.
vizarea proiectului de fuziune sau divizare de judecatorul delegat la Oficiul registrului comertului;
numirea, de catre judecatorul delegat, a unuia sau mai multor experti care isi vor da avizul de specialitate asupra fuziunii sau divizarii (numai in cazul societatilor pe actiuni, in comandita pe actiuni, sau cu raspundere limitata);
publicarea proiectului de fuziune sau divizare in Monitorul Oficial al Romaniei, integral sau in extras, potrivit dispozitiilor judecatorului delegat sau cererii partilor.
Faza 3 – Asigurarea opozabilitatii fata de terti Depunerea opozitiei la Oficiul registrului comertului, dupa caz, se poate face de catre orice creditor al societatii care fuzioneaza sau se divide, cu o creanta anterioara publicarii.
Suspendarea executiei fuziunii sau divizarea actioneaza pana la data la care hotararea judecatoreasca a devenit irevocabila. Se excepteaza cazul in care societatea debitoare face dovada platii datoriilor ori convine cu creditorii un aranjament pentru plata datoriilor.
Faza 4 – Adoptarea hotararii privind fuziunea sau divizarea de catre fiecare societate comerciala participanta Prin grija administratorilor fiecarei societati implicate in fuziune sau divizare se pun la dispozitia asociatilor urmatoarele documente :
o proiect de fuziune sau de divizare;
o darea de seama a administratorilor in care se va preciza raportul de schimb al actiunilor sau al partilor sociale;
o raportul cenzorilor;
o bilantul contabil de fuziune sau divizare;
o evidenta contractelor cu valoare de peste 5 milioane lei, in curs de executare si repartizarea lor intre societatile beneficiare;
o avizul de specialitate asupra fuziunii si divizarii societatilor pe actiuni, in comandita pe actiuni si cu raspundere limitata.
Se adopta hotararea asupra fuziunii sau divizarii de catre adunarea generala a fiecareia dintre societatile participante.
Faza 5 – Pregatirea documentelor pentru inscrierea in Registrul comertului a mentiunii privind fuziunea sau divizarea Se redacteaza actul aditional modificator al actelor constitutive ale societatilor participante care isi inceteaza activitatea.
Se redacteaza actul constitutiv al societatii nou infiintate sau actul aditional de modificare a capitalului social, dupa caz.
Faza 6 – Efectuarea operatiunilor prevazute de lege in registrul comertului Se inscriu in registrul comertului mentiunile privind executarea fuziunii sau divizarii, si anume, dupa caz :
o mentiunea de majorare a capitalului social, in cazul fuziunii prin absortie, sau
o mentiunea de reducere a capitalului social, in cazul divizarii partiale.
Se efectueaza inregistrarea si autorizarea functionarii societatii comerciale nou constituite, ca efect al fuziunii prin contopire sau al divizarii.
Faza 7 – Radierea din registrul comertului a societatilor comerciale care inceteaza a mai exista Radierea societatilor comerciale care inceteaza a mai exista, ca efect al fuziunii sau divizarii, se va efectua din oficiu, prin schimbul de date dintre camerele de comert. Radierea se va efectua la data inregistrarii in registrul comertului a noii societati sau a ultimei dintre ele.
Efectele juridice ale fuziunii sau divizarii Fuziunea sau divizarea are ca efect dizolvarea societatii comerciale, fara lichidare.
Data fuziunii sau divizarii este data inmatricularii in registrul comertului a noii societati, sau a ultimei dintre ele sau data inscrierii in registrul comertului a mentiunii privind majorarea capitalului social al societatii absorbante.
Drepturile si obligatiile societatilor care isi inceteaza activitatea trec asupra noii societati.
Societatile comerciale care dobandesc bunuri prin efectul fuziunii sau divizarii raspund fata de creditori, pentru obligatiile societatilor care si-au incetat existenta.
Fluxul procedural al fuziunii este prezentat in figura 10. Cu foarte mici diferente este aplicabil si divizarii.
Nu toate fazele prezentate la procedura de fuziune sau divizare se regasesc in operatiunile de inregistrare la Biroul unic. Obligatiile comerciantilor care se reorganizeaza prin fuziune sau divizare de a solicita efectuarea unor operatiuni prin Biroul unic sunt prezentate in tabelul 6.
Tabelul 6
Actele necesare pentru efectuarea operatiunilor de inregistrare a fuziunii sau divizarii
Nr.
crt. Faza/Denumire act Precizari
0 1 2
1. Vizarea proiectului de fuziune sau divizare de judecatorul delegat spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei
1.1. Cererea de depunere si/sau mentionare acte (formular – tip nr. 6 cod 11-10-62) Se depune la Biroul unic al camerei de comert unde este inregistrata fiecare societate comerciala participanta la fuziune sau divizare.
1.2. Proiectul de fuziune sau divizare, semnat de reprezentantii fiecareia dintre societatile participante
1.3. Declaratia societatii care inceteaza a mai exista, despre modul cum a hotarat sa stinga pasivul
1.4. Dovada platii taxelor legale
2. Inscrierea mentiunii de executare a fuziunii sau divizarii Se executa pentru fiecare societate participanta .
2.1. Cerere de inregistrare (cod 11-10-82)
2.2. Hotararea adunarii generale privind aprobarea fuziunii sau a divizarii
2.3. Actul aditional modificator al actului constitutiv al societatii absorbante, vizat de judecatorul delegat va fi supus publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei. In cazul fuziunii prin absortie, se depune la Biroul unic al camerei de comert si industrie in raza careia se afla sediul societatii absorbante.
2.4. Bilantul contabil de fuziune sau divizare . Data bilantului contabil va fi aceeasi pentru toate societatile participante.
2.5. Darea de seama a administratorilor, in care se va preciza si raportul de schimb al actiunilor sau al partilor sociale .
2.6. Decizia de admitere a notificarii privind operatiunile de concentrare economica prin fuziune, emisa de Consiliul Concurentei. In situatiile prevazute de art. 11 alin. 2 din Legea concurentei nr. 21/1996.
2.7. Raportul unuia sau mai multor experti numiti de judecatorul delegat, care isi vor da avizul asupra fuziunii sau divizarii . In cazul societatilor pe actiuni, in comandita pe actiuni si cu raspundere limitata.
2.8. Dovada platii taxelor legale.
3. Operarea inregistrarii mentiunii in registrul comertului Se efectueaza dupa expirarea termenului de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a proiectului de fuziune sau divizare, in cazul in care creditorii sociali nu au facut opozitie sau dupa ce hotararea judecatoreasca de solutionare a opozitiei a ramas definitiva si irevocabila.
3.1. inscrierea mentiunii de majorare a capitalului social In cazul societatii absorbante la fuziunea prin absortie.
3.1.1. Cerere de inregistrare (cod 11-10-82)
3.1.2. Actul aditional de majorare a capitalului
3.1.3. Dovada platii taxelor legale
3.2. inscrierea mentiunii de reducere a capitalului social In cazul societatii supuse divizarii partiale
3.2.1. Cerere de inregistrare (cod 11-10-82)
3.2.2. Actul aditional privind reducerea capitalului social
3.2.3. Dovada platii taxelor legale
3.3. Inregistrarea si autorizarea functionarii noii societati comerciale In cazul societatii rezultate ca efect al fuziunii prin contopire sau in cazul societatilor rezultate in urma divizarii
3.3.1. Cerere de inregistrare (cod 11-10-82)
3.3.2. Actul constitutiv
3.3.3. Declaratiile pe proprie raspundere ale fondatorilor, administratorilor, cenzorilor
3.3.4. Specimenul de semnatura
3.3.5 Certificatul de depunere a garantiei de catre administratori vizat de cenzori

3.3.6. Dovada disponibilitatii firmei si/sau emblemei
3.3.7. Dovada de sediu
3.3.8. Documentatia pentru obtinerea avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor de functionare
3.3.9. Dovezile privind plata taxelor legale
3.4. Radierea societatilor comerciale care si-au incetat existenta ca efect al fuziunii sau divizarii Se face cu data inregistrarii noii societati sau a ultimei dintre ele.
3.4.1. Cerere de radiere (formular – tip nr. 5 cod 11-10-61)
3.4.2. Certificatul de inmatriculare si/sau certificatul de inregistrare in original
DIZOLVAREA
Ce este dizolvarea ? Dizolvarea este faza din ciclul de viata a unei societati comerciale cuprinzand operatiunile care declanseaza si pregatesc incetarea existentei societatii.
Categorii de dizolvare
Dizolvarea este de trei feluri :
o prin efectul legii (de drept);
o judiciara (dispusa de instanta judecatoreasca);
o voluntara (hotarata de asociati).
Cauze care determina dizolvarea societatii comerciale Cauze comune tuturor formelor juridice de societati comerciale :
a. trecerea timpului stabilit pentru durata societatii;
b. imposibilitatea realizarii obiectului de activitate al societatii;
c. declararea nulitatii societatii;
d. hotararea adunarii generale;
e. hotararea tribunalului, la cererea oricarui asociat, pentru motive temeinice;
f. falimentul societatii;
g. alte cauze prevazute de lege sau de actul constitutiv al societatii.
Cauze specifice societatii pe actiuni sau in comandita pe actiuni :
a. cand capitalul social se reduce sub minimul legal;
b. in cazul pierderii unei jumatati din capitalul social;
c. cand numarul actionarilor scade sub minimul legal, daca aceste cauze nu au fost inlaturate in termen de 9 luni de la data constatarii lor.
Cauze specifice societatilor in nume colectiv sau cu raspundere limitata :
falimentul, incapacitatea, excluderea, retragerea ori decesul unuia dintre asociati daca, datorita acestor cauze numarul asociatilor s-a redus la unul singur si nu exista clauza de continuare a societatii cu mostenitorii ori asociatul ramas nu hotaraste continuarea societatii cu raspundere limitata cu asociat unic.
Cauze de dizolvare judiciara :
societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni;
societatea nu a depus timp de 3 ani consecutiv bilantul contabil sau alte acte care, potrivit legii se depun la oficiul registrului comertului;
societatea si-a incetat activitatea sau nu are sediu cunoscut, ori asociatii au disparut sau nu au domiciliul ori rezidenta cunoscuta, cu exceptia cazurilor cand in registrul comertului s-a inscris mentiunea privind suspendarea temporara a activitatii;
o persoana fizica sau juridica este asociat unic in mai multe societati cu raspundere limitata.
Cand se declara nulitatea unei societati inmatriculate ? Declararea nulitatii se face de tribunal atunci cand :
lipseste actul constitutiv sau nu a fost incheiat in forma prevazuta de lege;
toti fondatorii au fost incapabili la data constituirii societatii;
obiectul de activitate al societatii este ilicit sau contrar ordinei publice;
lipseste incheierea judecatorului delegat de inmatriculare a societatii;
actul constitutiv nu prevede denumirea societatii, obiectul sau de activitate, aporturile asociatilor si capitalul social subscris;
s-au incalcat dispozitiile legale privind capitalul social minim, subscris si varsat;
nu s-a respectat numarul minim de asociati prevazut de lege.

Cand intra in lichidare societatea pentru care s-a declarat nulitatea ? Pe data la care hotararea judecatoreasca de declarare a nulitatii a devenit irevocabila, societatea intra in lichidare.
Prin hotararea judecatoreasca de declarare a nulitatii se vor numi si lichidatorii societatii.
Transmiterea hotararii judecatoresti la oficiul registrului comertului se face din oficiu.
Procedura dizolvarii voluntare Asociatii hotarasc de comun acord dizolvarea societatii. Hotararea adunarii generale privind dizolvarea societatii comerciale trebuie sa fie inscrisa in registrul comertului si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei.
Dizolvarea are efecte fata de terti, numai dupa trecerea unui termen de 30 de zile de la publicarea hotararii AGA in Monitorul Oficial al Romaniei.
Pot reveni asociatii asupra hotararii luate privind dizolvarea societatii ? Da! Asociatii pot reveni daca nu s-a facut nici o repartitie din activ. Noua hotarare a asociatilor se va mentiona in registrul comertului la data expirarii termenului de 30 de zile de la publicarea acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei.
Exista situatii cand dizolvarea nu este urmata de lichidare ? Da! Legea 31/1990 privind societatile comerciale mentioneaza urmatoarele situatii cand dizolvarea are loc fara lichidare :
o fuziune prin contopire;
o divizare totala;
o dizolvarea unei societati cu raspundere limitata cu asociat unic (dizolvarea atrage transmiterea universala a patrimoniului societatii, catre asociatul unic, fara lichidare).
Dizolvarea de drept si lichidarea prin efectul Legii nr. 314 din 18 iunie 2001 Prevederile Legii nr. 314/2001 se aplica :
societatilor comerciale care in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a legii sus mentionate nu si-au majorat capitalul social la nivelul minim stabilit de Legea nr. 31/1990;
societatilor cu raspundere limitata cu asociat unic, constituite cu incalcarea dispozitiilor art. 14 din legea nr. 31-/1990 (un asociat unic nu poate avea aceasta calitate si intr-o alta societate cu raspundere limitata).
Constatarea dizolvarii de drept a societatilor comerciale
Se face prin incheierea judecatorului delegat la registrul comertului la sesizarea camerelor de comert si industrie teritoriale sau a statului, prin Ministerul Finantelor Publice si organele sale teritoriale, cu procedura necontencioasa.
Publicitatea legala a constatarii dizolvarii se face prin urmatoarele mijloace :
afisarea la oficiul registrului comertului a incheierii judecatorului delegat, avand in anexa lista societatilor dizolvate;
pe Internet, la adresa : www.dizolvari-radieri.ro
comunicarea incheierii de dizolvare catre Ministerul Finantelor si organele sale teritoriale;
Caile de atac privind incheierea judecatorului delegat
Incheierea judecatorului delegat este supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la data afisarii incheierii.
Recursul poate fi declarat de :
societatea comerciala in cauza;
creditori;
orice persoana interesata.
Societatile comerciale carora li s-a admis recursul sunt incluse pe o lista rectificativa. Aceasta va fi afisata cel putin 30 de zile si va fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei.
Radierea din oficiu (fara nici o alta formalitate) se efectueaza daca, in termenul legal, nu s-a declarat recurs impotriva incheierii judecatorului delegat sau recursul impotriva incheierii judecatoresti a fost respins.
Raspunderea asociatului unic
Asociatul unic raspunde nelimitat si solidar pentru obligatiile sociale ale societatii comerciale dizolvate de drept.
Inscrierea dizolvarii de drept si a radierii in registrul comertului se face din oficiu, fara plata de taxe.
Procedura de dizolvare este redata in figura 11.

Efectele juridice ale dizolvarii Dizolvarea societatii are ca efect deschiderea procedurii lichidarii (cu exceptia fuziunii ori divizarii totale a societatii).
Din momentul dizolvarii, administratorii nu mai pot intreprinde noi operatiuni.
Societatea isi pastreaza personalitatea juridica pentru operatiunile lichidarii, pana la terminarea acesteia.
LICHIDAREA SOCIETATILOR COMERCIALE
Ce este lichidarea ? Lichidarea este faza care urmeaza dupa dizolvare si cuprinde operatiile de lichidare a patrimoniului societatii, plata creditorilor si impartirea soldului intre asociati.
Toate actele emanand de la societate trebuie sa arate ca aceasta este in lichidare.
Cine efectueaza lichidarea ? Operatiunile de lichidare sunt efectuate numai de lichidatori. Acestia sunt persoane fizice sau persoane juridice.
Lichidatorii persoane fizice sau reprezentantii permanenti persoane fizice ale societatii lichidatoare – trebuie sa fie lichidatori autorizati, in conditiile legii.
Cum aleg lichidatorul ? Lista lichidatorilor autorizati este publicata in Monitorul Oficial al Romaniei. Ea poate fi consultata la Centrul pentru dezvoltarea afacerilor Bucuresti sau pe Internet.
Cum se numesc lichidatorii ? Exista doua modalitati de numire a lichidatorilor :
prin actul aditional al societatii comerciale;
prin sentinta instantei judecatoresti.

Obligatiile legale ale lichidatorilor Actul de numire sau, dupa caz, sentinta care numeste lichidatorii, prin grija acestora, trebuie depus la oficiul registrului comertului pentru a fi inscris si publicat in Monitorul Oficial al Romaniei.
Cand pot lichidatorii sa exercite functia ? Dupa inscrierea in registrul comertului a actului de numire si publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei lichidatorii trebuie sa depuna semnatura lor in registrul comertului.
Numai dupa indeplinirea tuturor formalitatilor mentionate lichidatorii isi vor exercita functia.
Care este durata maxima a lichidarii ? Lichidarea societatii trebuie terminata in cel mult 3 ani de la data dizolvarii. Pentru motive temeinice, tribunalul poate prelungi acest termen cu cel mult 2 ani.
In ce situatii inscrierea in registrul comertului a dizolvarii se face simultan cu lichidarea ? In societatile in nume colectiv, in comandita simpla si cu raspundere limitata, asociatii pot hotari, o data cu dizolvarea si modul de lichidare a societatii, atunci cand sunt de acord cu privire la repartizarea si lichidarea patrimoniului societatii si cand asigura stingerea pasivului sau regularizarea lui in acord cu creditorii.
Hotararea trebuie adoptata cu cvorumul si majoritatea prevazute pentru modificarea actului constitutiv.
In acest caz, hotararea AGA si/sau actul aditional modificator vor contine pe langa clauzele referitoare la dizolvare si prevederi referitoare la lichidarea societatii respective :
acordul tuturor asociatilor asupra modului de repartizare a actului si de acoperire a pasivului;
acordul creditorilor privind stingerea pasivului sau regularizarea acestuia;
elementele patrimoniului si valoarea acestora.
In hotarare se va mentiona expres ca executarea dizolvarii si/sau a lichidarii se va face la data expirarii termenului de opozitie de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a hotararii sau a actului aditional. In cazul dizolvarii societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, in actul aditional se va include mentiunea ca transmiterea universala a patrimoniului societatii catre asociatul unic se va face pe data expirarii termenului de 30 de zile de la data publicarii acestuia in Monitorul Oficial. Daca intre activele nete care se transmit asociatului unic se afla bunuri imobile, se va face mentiunea referitoare la indeplinirea obligatiilor locale privind publicitatea imobiliara.

Ce acte trebuie sa contina dosarul de inregistrare a dizolvarii si lichidarii societatii comerciale ? Se depune cererea de inregistrare, formularul unic tipizat, cod 11-10-82 impreuna cu urmatoarele acte :
hotararea asociatilor;
actul aditional autentic privind dizolvarea si/sau numirea lichidatorilor;
bilantul de lichidare aprobat de asociati;
actul privind acordul creditorilor referitor la stingerea pasivului sau la regularizarea acestuia;
contractul de administrare incheiat intre societatea supusa dizolvarii si lichidarii si lichidatorul persoana juridica impreuna cu declaratia pe proprie raspundere privind indeplinirea conditiilor legale pentru exercitarea functiei de lichidator (daca lichidarea este efectuata de o persoana juridica);
dovada Inspectoratului pentru protectia mediului al municipiului Bucuresti privind aprobarea bilantului de mediu (daca este cazul);
certificatul de inregistrare cu anexa/anexele continand avizele, autorizatiile si/sau acordurile pentru functionare;
dovezile privind achitarea taxelor legale.

Precizari privind lichidarea societatilor in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata Numirea lichidatorilor va fi facuta de toti asociatii, daca in contractul de societate nu se prevede altfel.
Numirea lichidatorilor va fi facuta de instanta, daca nu se va putea intruni unanimitatea voturilor. Oricare asociat sau administrator poate face si depune cererea in instanta. Sentinta poate fi atacata cu recurs in 15 zile de la pronuntare.
La terminarea lichidarii, lichidatorii trebuie sa intocmeasca bilantul contabil de lichidare si sa propuna repartizarea activului intre asociati.
Orice asociat nemultumit poate face opozitie, in termen de 15 zile de la notificarea bilantului contabil de lichidare si a proiectului de repartizare.
Lichidatorul va depune registrele si actele societatii la asociatul desemnat de majoritate.
Lichidatorul cere radierea societatii din registrul comertului, depunand impreuna cu cererea de radiere :
o bilantul contabil de lichidare;
o dovada inspectoratului municipiului Bucuresti pentru protectia mediului, privind aprobarea bilantului de mediu (dupa caz);
o certificatul de inregistrare cu anexa/anexele (originalul)
Lichidarea societatilor pe actiuni si in comandita pe actiuni Numirea lichidatorilor se face de adunarea generala, daca, prin actul constitutiv, nu se prevede altfel.
Hotararea de numire a lichidatorilor se adopta cu majoritatea prevazuta pentru modificarea actului constitutiv.
Numirea lichidatorilor se face de tribunal, daca majoritatea nu a fost obtinuta. Sentinta poate fi atacata cu recurs, in termen de 15 zile de la pronuntare.
Cand unul sau mai multi administratori sunt numiti lichidatori, darea de seama asupra gestiunii administratorilor se va depune la ORCMB si se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei impreuna cu bilantul final de lichidare.
Dupa terminarea lichidarii, bilantul contabil semnat de lichidatori si raportul cenzorilor se vor depune, pentru a fi mentionate, in registrul comertului si se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei.
Cand se efectueaza dizolvarea in etapa separata cu lichidarea? Cu exceptia cazurilor prezentate la dizolvarea efectuata simultan cu lichidarea, efectuarea operatiunilor de dizolvare si lichidare are loc in doua etape sau in trei etape (dizolvarea voluntara si dizolvarea datorita neasigurarii conditiilor juridice minimale de constituire a societatii pe actiuni, in comandita pe actiuni si cu raspundere limitata).
Etapele de efectuare a operatiunilor de lichidare Prima etapa
Se depun urmatoarele acte :
cererea de inregistrare tip (cod 11-10-82);
actul de numire a lichidatorilor;
declaratia pe propria raspundere a lichidatorilor;
contractul de administrare, daca lichidatorul este o persoana juridica.
A doua etapa
Se depune cererea de radiere impreuna cu :
bilantul contabil de lichidare;
proiectul de repartizare a activului net, semnat de asociati;
certificatul de inregistrare, in original;
dovada de la inspectoratul pentru protectia mediului privind aprobarea bilantului de mediu.
Dizolvarea si lichidarea in trei etape Se depun urmatoarele acte :
Etapa 1
Depunerea hotararii adunarii generale anexata la Cererea de depunere acte (detalii la pct. 7.2.1.)
Etapa 2
cerere de inregistrare (cod 11-10-68);
act aditional de numire a lichidatorului, in forma autentica;
declaratia pe propria raspundere a lichidatorului;
dovezile de achitare a taxelor legale.
Etapa 3
cererea de radiere;
bilantul de lichidare;
proiectul de repartizare a activului net semnat de asociati;
certificatul de inregistrare (in original);
dovezile privind plata taxelor;
actele si registrele societatii pe actiuni.

Procedura de lichidare a societatilor comerciale este redata in figura 12.
Tabelele 7 si 8 va ofera o informatie sistematizata privind procedurile de dizolvare – lichidare a societatilor comerciale si actele ce trebuie depuse pe etape.
Tabelul 7
Corelatia dintre cauza dizolvarii unei societatii comerciale si numarul etapelor procedurale
Nr.
crt. Cauza dizolvarii Forma juridica Procedura de dizolvare – lichidare efectuata
intr-o singura etapa in doua
etape in trei etape
0 1 2 3 4 5
1. Trecerea timpului stabilit pentru durata societatii Toate
formele - x -
2. Imposibilitatea realizarii obiectului de activitate al societatii Toate formele x - -
3. Declararea nulitatii societatii Toate formele - x -
4. Hotararea adunarii generale (dizolvare voluntara) Toate formele x
SNC,SCS,
SRL - SA, SCA
5. Hotararea tribunalului la cererea oricarui asociat Toate formele - - x
6. Falimentul societatii Toatele formele - - x
7. Capitalul social s-a redus sub minimul legal SA,SCA,
SRL - - x
8. Pierderea unei jumatati din capitalul social SA, SCA - - x
9. Numarul actionarilor a scazut sub minimul legal SA, SCA - - x
10. Falimentul, incapacitatea, excluderea, retragerea, sau decesul unuia dintre asociati, cand, datorita acestor cauze, numarul asociatilor s-a redus la unul singur SNC, SCS,
SRL - x -
11. Societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni - - x
12. Societatea nu a depus, timp de 3 ani consecutivi, bilantul contabil la oficiul registrului - - x
13. Societatea si-a incetat activitatea sau nu are sediu cunoscut - - x
14. Dizolvarea SRL cu asociat unic SRL
asociat unic x - -
15. Nerespectarea conditiei de asociat unic intr-o singura societate cu raspundere limitata - - x
Tabelul 8
Actele necesare pentru inregistrarea dizolvarii si lichidarii
Nr.
crt. Denumire act Procedura de dizolvare, lichidare realizata : Precizari
intr-o
etapa in doua etape in trei etape
etapa 1 etapa 2 etapa 1 etapa 2 etapa 3
0 1 2 3 4 5 6 7 8
1. Cerere de inregistrare cod 11-10-82 x - - - - - -
2. Cerere depunere acte - x - x - - -
3. Hotararea asociatilor privind dizolvarea si numirea lichidatorilor x - - - - - -
4. Act aditional privind dizolvarea si numirea lichidatorilor x - - - - - -
5. Hotararea adunarii generale a asociatilor privind dizolvarea - x - x - - -
6. Actul de numire a lichidatorilor - x - - x - -
7. Bilantul de lichidare x - x - - x -
8. Contract de administrare cu lichidator persoana juridica x x - - x - dupa caz
9. Declaratia pe proprie raspundere a lichidatorului x x - - x - dupa caz
10. Specimenul de semnatura al lichidatorului x x - - x - -
11. Hotarare judecatoreasca - x - - - - -
12. Dovada privind aprobarea bilantului de mediu x - x - - x -
13. Certificat de inregistrare (original) x - x - - x -
14. Dovezile privind achitarea taxelor legale x x x x x x -
15. Cererea de radiere x - - - - x -
16. Certificatul de deces al asociatului sau al unicului comanditat ori comanditar - x - - - - -
17. Certificatul de mostenitor al succesorilor asociatului defunct - x - - - - -
18. Declaratia in forma autentica a succesorilor privind renuntarea la continuarea societatii - x - - - - -
19. Proiectul de repartizare a activului net x - x - - x -
20. Registrele si actele societatii x - x - - x -
MODIFICAREA STRUCTURII APORTURILOR LA CAPITALUL SOCIAL
Ce acte depunem? Dosarul depus la Biroul unic va contine:
cerere de inregistrare (formular tip cod 11-10-82) - un exemplar;
hotararea adunarii generale a asociatilor sau actionarilor (original);
actul aditional modificator (original + 2 copii);
dovezile privind efectuarea varsamintelor pentru aporturile inlocuite (copii);
imputernicire speciala sau avocatiala (dupa caz) in original;
dovezile privind plata taxelor legale:
• taxa judiciara de timbru (original);
• timbre judiciare;
• taxa de publicare in Monitorul Oficial al Romaniei;
• taxa de registru;
• tarife de prestari servicii de catre Biroul unic.
Ce dovezi depunem pentru efectuarea varsamintelor privind aporturile inlocuite? Dovezile se pot face, dupa caz:
a. pentru inlocuirea aporturilor in natura cu aporturi in numerar, se depun:
o foaie de varsamant, sau
o ordin de plata, sau
o chitanta CEC.
b. pentru inlocuirea aporturilor in numerar cu aporturi in natura:
• titlul de proprietate din care sa rezulte ca asociatii / actionarii sunt titularii drepturilor de proprietate asupra bunurilor in natura care inlocuiesc aporturile in numerar;
• raportul de expertiza privind evaluarea aporturilor in natura de catre persoanele autorizate
MODIFICARI ALE ACTULUI CONSTITUTIV MENTIONATE IN REGISTRUL COMERTULUI IN BAZA REZOLUTIEI DIRECTORULUI OFICIULUI REGISTRULUI COMERTULUI
MUTAREA SEDIULUI PRINCIPAL SAU AL SUCURSALEI IN ACEEASI LOCALITATE
Precizari privind procedura de inregistrare Mutarea sediului social al societatii comerciale sau al sucursalei acesteia in aceeasi localitate necesita indeplinirea obligatorie a formalitatilor privind :
eliberarea unui nou certificat de inregistrare;
obtinerea avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor de functionare a comerciantului la noul sediu.
Cum procedez si ce acte depun la Biroul unic ? Pentru intocmirea dosarului trebuie pregatite obligatoriu :
actele doveditoare pentru noul sediu social, conform precizarilor prezentate la pct. 4.1.2. din Ghid;
actele doveditoare pentru obtinerea avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor ce vor fi emise de autoritatile publice abilitate, necesare functionarii comerciantului (detalii in volumul 2 din Ghid).
La Biroul unic se depun urmatoarele acte :
cererea de inregistrare, formular unic, cod 11-10-82, un exemplar;
hotararea asociatilor sau, dupa caz, hotararea actionarilor sau decizia unicului asociat cu privire la schimbarea sediului social si indicarea adresei noului sediu (original);
actul aditional modificator (original + 2 copii);
avizele prealabile pentru banci, societati de asigurari si de valori mobiliare;
actele doveditoare pentru noul sediu (copii);
actele doveditoare pentru obtinerea avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor de functionare;
certificatul de inregistrare si anexele (in original);
dovezile privind plata taxelor legale:
o taxa publicare in Monitorul Oficial al Romaniei;
o taxa de registru;
o tarife de prestari servicii de catre Biroul unic;
o taxe si tarife pentru obtinerea de avize, autorizatii si/sau acorduri de functionare.
Daca anterior nu s-a efectuat preschimbarea certificatului de inmatriculare, atunci se depun certificatul de inmatriculare si certificatul de inregistrare fiscala, ambele in original.
SCHIMBAREA DENUMIRII STRAZILOR PRIN DECIZIE ADMINISTRATIVA
Precizari privind procedura de inscriere in registrul comertului a schimbarii adresei prin decizie administrativa Prin decizia administratiei locale se schimba, in anumite situatii, denumirea unor strazi, artere de circulatie sau se renumeroteaza imobilele pe o strada.
Inregistrarea modificarii adresei in cazurile mai sus mentionate, in registrul comertului, se poate efectua :
la cererea comerciantului;
din oficiu, de camera de comert si industrie teritoriala.
Desi schimbarea adresei, prin decizie administrativa, necesita schimbarea certificatului de inregistrare, totusi, nu este nevoie de o noua evaluare a sediului social pentru obtinerea avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor de functionare.
Operatiunea se efectueaza fara plata vreunei taxe.
CCIRB va cere periodic autoritatilor administratiei publice locale competente noile denumiri ale arterelor de circulatie, pentru a fi puse la dispozitia comerciantului.
Dosarul depus la Biroul unic trebuie sa contina urmatoarele acte :
cererea de inregistrare;
copie de pe decizia administrativa de schimbare a denumirii strazii sau de atribuire a unui alt numar imobilului (in cazul cand camera de comert nu este in posesia deciziei respective);
certificatul de inregistrare, in original.

MODIFICAREA DATELOR DE STARE CIVILA SAU DE IDENTIFICARE ALE FONDATORILOR, ASOCIATIILOR, ADMINISTRATORILOR, CENZORILOR
Ce date se pot modifica ? Principalele categorii de date ce se pot modifica, fata de continutul initial al actului constitutiv sunt urmatoarele :
numele, cetatenia sau domiciliul unor persoane fizice avand calitatea de fondatori, asociati, comanditati, administratori sau cenzori intr-o societate comerciala;
starea civila a asociatilor care raspund nelimitat si solidar pentru obligatiile sociale in societatea in nume colectiv si asociatii, comanditatii, din societatea in comandita simpla si in comandita pe actiuni;
denumirea, forma juridica, sediul sau nationalitatea unui asociat, fondator, administrator persoana juridica;
numarul de inregistrare (codul unic de inregistrare) a unui asociat fondator, administrator persoana juridica.

Se preschimba certificatul de inregistrare? Regula generala este ca nu se preschimba certificatul de inregistrare.
Exista o exceptie de la regula generala si anume in cazul cand numele asociatului este inclus in firma societatii in nume colectiv, in comandita simpla sau in comandita pe actiuni. In astfel de situatii trebuie verificata disponibilitatea firmei si, dupa caz, a emblemei in registrul comertului conform procedurii prezentate la pct. 4.1.1.
Cum procedez ? Se depun la Biroul unic urmatoarele acte :
cerere de inregistrare a modificarii actului constitutiv (formular unic cod 11-10-82);
acte doveditoare, in copii certificate de parte, dupa caz :
• actul de stare civila;
• certificatul de inregistrare (pentru persoana juridica);
• hotararea judecatoreasca definitiva de divort:
• dovada de achitare a taxelor legale.
SCHIMBAREA ADMINISTRATORILOR/ IMPUTERNICITILOR / REPREZENTANTILOR / CENZORILOR / COMANDITATILOR / LICHIDATORILOR
Precizari de ordin procedural Inscrierea modificarii privind schimbarea persoanelor care administreaza, reprezinta si controleaza o societate comerciala nu necesita schimbarea certificatului de inregistrare si nici efectuarea formalitatilor de avizare / autorizare.
Ce acte depun la Biroul unic ? Dosarul trebuie sa contina cererea de inregistrare (formular unic cod 11-10-82), insotita de urmatoarele acte :
hotararea adunarii generale;
act aditional modificator;
declaratie pe proprie raspundere privind indeplinirea conditiilor prevazute de lege pentru dobandirea si exercitarea calitatii respective;
specimenele semnaturii;
certificatul privind depunerea garantiei de administratorii unei societati comerciale pe actiuni, vizat de cenzori;
dovada privind plata taxelor.

TRANSMITEREA PARTILOR SOCIALE / ACTIUNILOR
Regimul juridic al transmiterii partilor sociale Partile sociale pot fi transmise :
intre asociati;
catre persoane din afara societatii comerciale.
Transmiterea se poate face in conditiile legii si ale actului constitutiv.
Transmiterea catre persoane din afara societatii este permisa numai daca a fost aprobata de asociatii reprezentand cel putin trei patrimi din capitalul social.
Transmiterea are efecte fata de terti din momentul inscrierii ei in registrul comertului. In cazul neindeplinirii acestei obligatii asociatul cedent ramane in continuare raspunzator fata de terti pentru obligatiile societatii.
Ce obligatii revin comerciantului ? Transmiterea partilor sociale trebuie inscrisa in :
registrul comertului;
registrul de asociati al societatii.

Ce acte specifice se intocmesc in cazul transmiterii partilor sociale Actul care stipuleaza transmiterea partilor sociale intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice este contractul de cesiune incheiat si semnat de cedent si cesionari.
Nu se cere forma autentica pentru contractul de cesiune.
Este obligatorie incheierea contractului de cesiune ? Nu ! Contractul de cesiune poate lipsi daca actul aditional privind transmiterea partilor sociale cuprinde toate clauzele referitoare la drepturile si obligatiile partilor si a fost semnat de cedenti si cesionari.
Ce acte se depun la Biroul unic ? Dosarul pentru mentionarea in registrul comertului a transmiterii partilor sociale trebuie sa contina :
cererea de inregistrare (cod 11-10-82);
hotararea adunarii generale a asociatilor;
actul aditional care modifica actul constitutiv;
contractul de cesiune (daca nu s-a inclus in actul aditional);
dovezile privind plata taxelor.

Transmiterea / cesiunea actiunilor Odata cu cesiunea actiunilor se transmite si dreptul de proprietate asupra lor intre cedent si cesionar.
Modalitatea de transmitere depinde de felul actiunilor : nominative sau la purtator.
Dreptul de proprietate asupra actiunilor nominative se transmite prin declaratie facuta in registrul actionarilor al societatii comerciale care a emis actiunile.
Cedentul si cesionarii sau mandatarii lor trebuie sa semneze in registrul actionarilor. Mentiunea privind numele noului proprietar se face direct pe actiune.
Prin actul constitutiv se pot prevedea si alte modalitati de transmitere a dreptului de proprietate asupra actiunilor nominative.
Dreptul de proprietate asupra actiunilor la purtator se transfera prin simpla traditiune a acestora.
Este obligat comerciantul sa solicite mentionarea in registrul comertului a transmiterii actiunilor ? Comerciantul nu are aceasta obligatie.
Daca comerciantul doreste totusi sa mentioneze in registrul comertului transmiterea actiunilor, atunci depune la Biroul unic cererea de inregistrare (cod 11-10-82) impreuna cu o adresa semnata de administratorul societatii comerciale, prin care confirma efectuarea inscrierii transmiterii in registrul actionarilor.
Cum procedez in cazul transmiterii actiunilor apartinand comanditatilor din societatile in comandita pe actiuni ? Transmiterea actiunilor care apartin comanditatilor se mentioneaza obligatoriu in registrul comertului. La Biroul unic solicitantul depune urmatoarele acte :
cerere de inregistrare (formular unic cod 11-10-82);
hotararea AGA;
actul aditional modificator;
dovezile privind plata taxelor legale.

EXCLUDEREA ASOCIATILOR
Cine poate fi exclus si pentru ce motive ? Poate fi exclus un asociat din societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata, precum si comanditatul din societatea in comandita pe actiuni.
Excluderea poate fi solicitata pentru :
a. asociatul care, pus in intarziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
b. asociatul cu raspundere nelimitata in stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil;
c. asociatul cu raspundere nelimitata care se amesteca fara drept in administratia societatii;
d. asociatul cu raspundere nelimitata care, fara consimtamantul scris al celorlalti asociati intrebuinteaza capitalul, bunurile sau creditul societatii in folosul sau sau in acela al unei alte persoane;
e. asociatul cu raspundere nelimitata care, fara consimtamantul celorlalti asociati a luat parte, in alte societati concurente, sau avand acelasi obiect de activitate, sau a facut operatiuni in contul lor, in acelasi fel de comert sau intr-unul asemanator;
f. asociatul care comite frauda in dauna societatii sau se serveste de semnatura sociala sau de capitalul social in folosul lui sau al altora.
Care este procedura de excludere a unui asociat din societate ? Excluderea se pronunta prin hotarare judecatoreasca la cererea societatii sau a oricarui asociat.
Hotararea definitiva de excludere se depune in termen de 15 zile la Biroul unic pentru a fi inscrisa in registrul comertului.
Dispozitivul hotararii se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, la cererea societatii.
Ce acte se depun la Biroul unic ? Cererea de inregistrare (formular unic cod 11-10-82) va fi insotita de urmatoarele acte :
hotararea judecatoreasca definitiva;
hotararea AGA;
act aditional modificator;
dovada platii taxelor legale.

RETRAGEREA ASOCIATILOR / ACTIONARILOR
Cand se poate retrage un asociat din societate ? Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate :
a. in cazurile prevazute in actul constitutiv;
b. cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c. pe baza unei hotarari a tribunalului (daca actul constitutiv nu are prevederi exprese si nu s-a realizat acordul unanim al asociatilor).
Hotararea judecatoreasca este supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.
Ce drepturi are asociatul retras ? Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale se stabilesc :
fie prin acordul asociatilor;
fie de un expert desemnat de acestia;
fie de tribunal, in caz de neintelegere.

Cum procedez pentru mentionarea retragerii unui asociat din societatea comerciala? Mentionarea retragerii unui asociat in registrul comertului se face in baza unei cereri de inregistrare (cod 11-10-82) la care se anexeaza urmatoarele acte :
hotararea adunarii generale, sau hotararea definitiva a instantei judecatoresti (dupa caz);
actul aditional modificator;
dovada platii taxelor legale.

In ce cazuri se pot retrage actionarii din societate ? Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale precizeaza ca, actionarii care nu sunt de acord cu hotararile luate de adunarea generala cu privire la schimbarea obiectului principal de activitate, la mutarea sediului sau la schimbarea formei juridice a societatii, se pot retrage din societate.
Ce drepturi au actionarii care se retrag din societate ? Actionarii care se retrag din societate, pentru unul din motivele enumerate de legea nr. 31/1990 au dreptul de a obtine contravaloarea actiunilor pe care le poseda, la alegerea lor, astfel :
fie proportional cu activul social net, ce ar rezulta dupa ultimul bilant contabil aprobat;
fie la valoarea medie de piata a actiunilor din ultimul trimestru, inscrisa la cota bursei sediului social ori, in lipsa, a bursei locului cel mai apropiat sau, dupa caz, de pe o piata organizata extrabursiera.
Care este procedura de retragere a actionarului? Actionarul depune la sediul societatii :
declaratia de retragere;
actiunile pe care le poseda.
Retragerea actionarului se inscrie obligatoriu in registrul de actionari al societatii.
Nu exista obligatia mentionarii in registrul comertului a retragerii unui actionar.
DECESUL UNUI ASOCIAT / ACTIONAR
Dobandirea de parti sociale prin succesiune Dobanditorul de parti sociale in urma decesului unui asociat poate capata calitatea de asociat in societatea comerciala numai daca actul constitutiv are clauza continuarii activitatii cu mostenitorii asociatului decedat.
In cazul in care s-ar depasi maximul legal de asociati (50 de asociati la SRL) din cauza numarului succesorilor, acestia vor fi obligati sa desemneze un numar de titulari, ce nu va depasi numarul minim legal.
Daca actul constitutiv nu are clauze privitoare la continuarea activitatii cu mostenitorii, atunci societatea este obligata la plata partii sociale catre succesori, conform ultimului bilant contabil aprobat in termen de 3 luni de la notificarea decesului asociatului.
Reducerea numarului de asociati sub numarul minim legal, prin decesul unui asociat La societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in comandita pe actiuni, decesul unui asociat sau al unui comanditat poate sa conduca la reducerea numarului de asociati sub conditia minimala prevazuta la constituire, constituind cauza de dizolvare si lichidare a societatii respective.
Se excepteaza dizolvarea in urmatoarele situatii :
in actul constitutiv exista clauza de continuare cu mostenitorii;
asociatul ramas hotaraste continuarea activitatii, sub forma societatii cu raspundere limitata, cu asociat unic;
asociatii ramasi sunt de acord sa continue societatea cu mostenitorii care consimt la aceasta;
societatea in nume colectiv, in comandita simpla si in comandita pe actiuni in termen de 9 luni de la constatarea cauzei de dizolvare (prin reducerea numarului legal de asociati) completeaza numarul minim legal al asociatilor.
Ce acte depun la Biroul unic ? Decesul unui asociat si inregistrarea mostenitorilor, dupa caz, in registrul comertului se solicita printr-o cerere de inregistrare (cod 11-10-82) la care se anexeaza urmatoarele acte :
hotararea asociatilor sau hotararea AGA;
actul aditional;
declaratia in forma autentica a mostenitorilor privind acordul de continuare a activitatii societatii comerciale;
certificatul de mostenitor, in copie certificata de parti;
certificatul de deces al asociatului, in copie certificata de parte;
declaratia pe propria raspundere a noilor asociati comanditati;
specimenul de semnatura al noilor asociati comanditati;
dovezile privind plata taxelor legale.
In cazul transformarii formei juridice din societate in nume colectiv sau comandita simpla in societate cu raspundere limitata cu asociat unic se depune si certificatul de inregistrare in original, pentru schimbarea acestuia.
Ce modificari pot apare in firma prin decesul unui asociat ? Daca firma societatii in nume colectiv, in comandita simpla sau in comandita pe actiuni cuprinde numele asociatului decedat, aceasta va putea fi mentinuta numai cu acordul expres al succesorilor sai in drepturi si cu obligatia de mentionare in cuprinsul acelei firme a calitatii de succesor.
Pastrarea firmei precedente este permisa societatii pe actiuni si cu raspundere limitata, fara cerinta mentionarii raportului de succesiune.
Inscrierea modificarii firmei se face conform procedurii de la pct. 4.1.1. din Ghid.
In acest caz se va depune si certificatul de inregistrare, in original, pentru a se elibera certificatul de inregistrare cu noua firma.
SUSPENDAREA TEMPORARA A ACTIVITATII
Prevederi legale privind suspendarea temporara a activitatii O societate comerciala, aflata in inactivitate temporara trebuie sa inscrie in registrul comertului suspendarea activitatii si sa anunte organele fiscale.
Durata suspendarii nu poate depasi 3 ani. Depasirea acestui termen poate atrage dizolvarea judiciara a societatii comerciale.
Care sunt avantajele si/sau consecintele neinregistrarii suspendarii temporare a activitatii ? Avantajul principal al inregistrarii suspendarii temporare la registrul comertului si la organul fiscal consta in faptul ca, pe perioada suspendarii, societatea comerciala nu mai este obligata sa depuna la oficiul registrului comertului si la organul fiscal competent bilantul contabil anual.
Daca societatea comerciala nu depune bilantul contabil anual o perioada de 3 ani consecutivi se poate solicita dizolvarea ei.
Inregistrarea suspendarii temporare a activitatii permite pastrarea societatii comerciale in „asteptare” pana la aparitia unor oportunitati de afaceri care sa permita reluarea activitatii economice.
Ce acte depun la Biroul unic ? Cererea de inregistrare va fi insotita de :
hotararea adunarii generale a asociatilor / actionarilor;
dovezile privind plata taxelor.
Hotararea AGA se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.
TRANSFORMAREA FORMEI JURIDICE A SOCIETATII COMERCIALE
Regimul juridic al transformarii formei juridice a societatii comerciale Schimbarea formei juridice a unei societati comerciale nu atrage crearea unei persoane juridice noi.
Transformarea formei juridice implica modificarea actului constitutiv, fara a avea ca efect dizolvarea, lichidarea si radierea acesteia.
Ce acte depun la Biroul unic ? La inscrierea in registrul comertului a mentiunii de transformare a formei juridice a societatii comerciale se depun la Biroul unic urmatoarele acte :
cererea de inregistrare (formular tip, cod 11-10-82);
hotararea adunarii generale a asociatilor /actionarilor;
actul constitutiv corespunzator formei juridice noi;
certificatul de inregistrare, in original;
dovezile privind plata taxelor legale.
In cazul in care, concomitent cu transformarea formei juridice au loc si alte modificari (majorarea capitalului, schimbarea administratorilor / cenzorilor etc.) se vor prezenta si dovezile specifice modificarilor respective (detalii se vor gasi in Ghid la capitolul aferent modificarii).
MODIFICAREA FIRMEI
Precizari privind continutul dosarului depus la Biroul unic pentru inregistrarea modificarii firme unui comerciant Dosarul depus la Biroul unic va contine, urmatoarele acte :
cerere de inregistrare (formular tip, cod 11-10-82) intr-un exemplar;
dovada disponibilitatii firmei (original);
hotararea AGA sau decizia asociatului unic (original);
actul aditional modificator (original + doua copii);
certificatul de inregistrare si anexele (originale).
(Daca certificatul de inmatriculare si de inregistrare fiscala nu au fost preschimbate se depune documentatia de preschimbare conform procedurii prezentate in volumul III al ghidului).
avizele prealabile prevazute de lege pentru societatile bancare, de asigurari si avand ca obiect operatiuni cu valori mobiliare;
imputernicirea speciala sau avocatiala pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (daca este cazul);
documentele pentru obtinerea avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor de functionare;
daca, anterior datei depunerii cererii de inregistrare a modificarii firmei comerciantul a obtinut avize, autorizatii si/sau acorduri de functionare, se vor depune acestea (originale si copii);
dovezile privind plata taxelor legale :
o taxa pentru operatiunile efectuate de oficiul registrului comertului;
o tarifele de prestari servicii de catre Biroul unic;
o taxa pentru publicare in Monitorul Oficial al Romaniei;
o taxe si tarife pentru avize, autorizatii, acorduri de functionare.
RETINETI ! Pentru schimbarea denumirii sucursalelor nu se cere verificarea prealabila a disponibilitatii firmei.
DECLARAREA SAU MODIFICAREA EMBLEMEI
Este obligatorie declararea emblemei? Nu! Alegerea si declararea unei embleme au caracter optional pentru comercianti.
Din acest motiv procedura de declarare a emblemei, dupa inregistrarea initiala a unui comerciant este identica cu cea utilizata, la inscrierea in registrul comertului a modificarii actului constitutiv privind emblema.
Ce acte depun la Biroul unic? Dosarul depus la Biroul unic va contine urmatoarele acte :
cererea de inregistrare (formular tip, cod 11-10-82) – intr-un exemplar;
dovada verificarii disponibilitatii emblemei si a rezervarii acesteia (in copie);
hotararea adunarii generale a asociatilor sau actionarilor sau, dupa caz, decizia asociatului unic la SRL cu asociat unic (original);
actul aditional modificator (original + 2 copii);
dupa caz, imputernicirea speciala sau avocatiala pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original);
macheta emblemei in trei exemplare; macheta va cuprinde si elemente care sa defineasca obiectul principal de activitate al comerciantului;
dovezile privind plata taxelor legale:
o tarife de prestari servicii de catre Biroul unic;
o taxa de registru;
o taxa de publicare in Monitorul Oficial al Romaniei.
INSCRIEREA MENTIUNILOR PREVAZUTE DE ART. 21 LIT. A DIN LEGEA NR. 26/1990
Ce prevede art. 21 lit. a din Legea nr. 26/1990 ? Art. 21 lit. a din Legea nr. 26/1990 prevede inregistrarea in registrul comertului a mentiunilor referitoare la :
donatia, vanzarea, locatiunea sau gajul fondului de comert, precum si orice alt act prin care se aduc modificari inmatricularilor sau mentiunilor care fac sa inceteze firma ori fondul de comert.
Ce acte depun la Biroul unic ? Dosarul depus la Biroul unic va contine :
cerere de inregistrare (cod 11-10-82), intr-un exemplar;
hotararea adunarii generale a asociatilor sau actionarilor, sau, dupa caz, decizia asociatului unic (original + 2 copii);
acte juridice avand ca obiect fondul de comert (copii);
imputernicire speciala sau avocatiala (dupa caz);
dovada privind plata taxelor legale :
o taxa de publicare in Monitorul Oficial al Romaniei;
o taxa de registru.
Ce acte juridice pot constitui dovezi pentru modificarea fondului de comert ? Se pot utiliza, dupa caz :
contract de vanzare-cumparare;
contract de locatie a gestiunii;
contract de garantie asupra fondului de comert afectat garantiei;
act de donatie;
certificat de mostenitor privind transmiterea prin succesiune a fondului de comert;
acte ale organelor abilitate, potrivit legii, sa instituie sechestru asupra fondului de comert (ordonante ale parchetului, procese-verbale ale instantelor judecatoresti de instituire/executare a sechestrului judiciar).
INSCRIEREA MENTIUNILOR PRIVIND DREPTURILE DE PROPRIETATE INDUSTRIALA
Ce dispozitii legale exista in materia inregistrarii drepturilor de proprietate industriala? Art. 21 lit. c din Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului stipuleaza ca in registrul comertului se inscriu mentiuni referitoare la brevetele de inventie, marcile de fabrica, de comert si de serviciu, denumirile de origine, indicatiile de provenienta, firma, emblema si alte semne distincte asupra carora comerciantul are drept.
Ce acte depun la Biroul unic? Dosarul depus la Biroul unic va contine urmatoarele acte:
cererea de inregistrare (cod 11-10-82) – un exemplar;
actul eliberat de OSIM (in copie certificata de catre comerciant) privind dreptul de proprietate industriala asupra unei inventii, marci (brevete de inventii, marci de fabrica, de comert si serviciu etc.);
imputernicire speciala sau avocatiala (dupa caz);
dovada privind plata taxelor legale:
• taxa pentru operatiunile efectuate in registrul comertului.
Ce avantaje ofera inregistrarea in registrul comertului a drepturilor de proprietate industriala? Inscrierea in registrul comertului a mentiunilor privind drepturile de proprietate industriala constituie un element suplimentar pentru promovarea comerciantului si atragerea de parteneri de afaceri.
RADIEREA COMERCIANTULUI DIN REGISTRUL COMERTULUI
REGULI COMUNE
Ce este radierea ? Este operatiunea de stergere a unui comerciant din registrul comertului.
De la data radierii societatea comerciala nu mai are personalitate juridica si isi inceteaza activitatea.
Cine solicita radierea? Radierea poate fi solicitata de :
Lichidatori, dupa terminarea lichidarii.
Radierea se poate face si din oficiu.
Persoana prejudiciata prin inregistrarea unui act sau fapt in registrul comertului si in favoarea careia judecatorul delegat la oficiul registrului comertului a pronuntat incheierea privind radierea unui comerciant, in temeiul art. 25 din Legea nr. 26/1990.
DOCUMENTE SPECIFICE OPERATIUNII DE RADIERE
Cererea de radiere (formular nr. 5,
cod 11-10-61) Se intocmeste in toate cazurile care au ca efect incetarea comertului (fuziunea sau divizarea, radierea sediului initial ca efect al mutarii sediului in alt judet), prin incheierea judecatorului delegat in baza art. 25 din Legea nr. 26/1990.
Radierea la cererea lichidatorului La terminarea lichidarii, lichidatorul intocmeste cererea de radiere si o depune la oficiul registrului comertului, impreuna cu :
bilantul contabil de lichidare;
bilantul de mediu, dupa caz;
registrele si actele societatii pe actiuni sau in comandita pe actiuni.
Acestea vor fi pastrate timp de 5 ani. Orice parte interesata va putea lua cunostinta de ele, cu autorizatia instantei.
Cercetarea prezentei firmei radiate, cu calitate de asociat / actionar / administrator in alte societati comerciale Oficiul registrului comertului are obligatia sa verifice la primirea unei cereri de radiere, daca firma respectiva nu apare in calitate de asociat, actionar sau administrator in alte societati comerciale si sa atentioneze, in scris, societatile respective, sa ia masuri pentru regularizarea situatiei in registrul comertului.
RADIEREA SUCURSALELOR INFIINTATE DE SOCIETATI COMERCIALE
Unde se efectueaza ? La Camera de comert si industrie unde este inregistrata sucursala.
Ce trebuie sa contina dosarul depus la Biroul unic ? Dosarul pentru solicitarea radierii sucursalelor, depus la Biroul unic, va contine :
cerere de radiere (formular tip nr. 5 cod 11-10-61) in 3 exemplare;
hotararea adunarii generale a asociatilor /actionarilor sau decizia asociatului unic (SRL cu asociat unic);
actul aditional modificator (original + 2 copii);
certificatul de inregistrare si anexele (originale);
imputernicire speciala sau avocationala (daca este cazul);
dovezile privind plata taxelor legale :
o taxa judiciara de timbru (original);
o timbre judiciare;
o taxa de publicare in Monitorul Oficial al Romaniei;
o taxa pentru operatiunile registrului comertului;
o taxa eliberare copii certificate pentru documentatia fiscala;
o tarife servicii prestate de catre Biroul unic.

Cerinte specifice In cazul incetarii activitatii sucursalelor infiintate in Romania de catre banci cu sediul principal in strainatate, se vor depune si :
aprobarea prealabila a Bancii Nationale a Romaniei;
certificatele eliberate de organele fiscale competente si de Directia de Munca si Solidaritate Sociala, din care sa rezulte ca sucursala nu are datorii la bugetul de stat si la bugetul asigurarilor sociale (copii).

Radierea sucursalei la sediul principal Se asigura din oficiu, in baza comunicarii dintre oficiile registrului comertului de la sediul principal si de la sediul sucursalei.
CONTINUTUL DOSARULUI PENTRU INREGISTRAREA MODIFICARILOR ACTELOR CONSTITUTIVE
Pentru usurinta orientarii dumneavostra cazuistica inregistrarii modificarilor actelor constitutive s-a grupat tinand seama de urmatoarele criterii :
 competenta de solutionare a cererii de inregistrare, respectiv pe baza incheierii judecatorului delegat sau a rezolutiei directorului oficiului registrului comertului;
 modificarile care implica sau nu preschimbarea certificatului de inregistrare;
 modificarile care implica sau nu obtinerea de avize, autorizatii si/sau acorduri de functionare.
Au rezultat urmatoarele grupe de modificari ale actelor constitutive :
a. mentiuni de competenta judecatorului delegat, fara preschimbarea certificatului de inregistrare si fara autorizarea functionarii;
b. mentiuni de competenta judecatorului delegat, cu preschimbarea certificatului de inregistrare si cu autorizarea functionarii;
c. mentiuni de competenta directorului ORCMB, fara preschimbarea certificatului de inregistrare si fara autorizarea functionarii;
d. mentiuni de competenta directorului ORCMB, cu preschimbarea certificatului de inregistrare si fara autorizarea functionarii;
e. mentiuni de competenta directorului ORCMB, cu preschimbarea certificatului de inregistrare si cu autorizarea functionarii.
MODIFICARI ALE ACTULUI CONSTITUTIV INREGISTRATE IN BAZA INCHEIERII JUDECATORULUI DELEGAT, FARA AUTORIZAREA FUNCTIONARII SI FARA PRESCHIMBAREA CERTIFICATULUI DE INREGISTRARE
Tipuri de modificari In aceasta categorie s-au inclus urmatoarele modificari ale actului constitutiv :
majorarea capitalului social;
reducerea capitalului social;
modificarea duratei societatii comerciale;
dizolvarea;
lichidarea societatii comerciale, incluzand si radierea.

Particularitati privind componenta dosarului Dosarul depus la Biroul unic (in una sau mai multe etape) cuprinde acte in baza carora se opereaza mentiuni in registrul comertului si se solicita efectuarea publicitatii unor acte in Monitorul Oficial al Romaniei, pentru asigurarea opozabilitatii fata de terti.
Particularitati privind taxele Referitor la taxe si tarife se constata prezenta taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar si absenta taxelor si tarifelor de avizare, autorizare a functionarii comerciantului.
Tabelul 9
Actele necesare pentru inregistrarea modificarilor actului constitutiv, in baza incheierii judecatorului delegat, fara autorizarea functionarii si fara preschimbarea certificatului de inregistrare
Nr.
crt. Operatiune / denumire act Tip modificare
Majorare capital Reducere capital Modificarea
duratei societatii Dizolvare Lichidare
0 1 2 3 4 5 6
1. Faza 1
Inregistrarea si publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a hotararii AGA pentru asigurarea opozabilitatii fata de terti
1.1 Cerere de depunere si mentionare acte (formular nr. 6 – cod 11-10-62) x x
1.2 Hotararea AGA (original + 2 copii) x x - - -
1.3 imputernicire speciala sau avocatiala (daca este cazul) x x - - -
1.4 Dovezile privind plata taxelor legale
- taxa judiciara de timbru (original) x x - - -
- timbre judiciare x x - - -
- taxa de publicare in Monitorul Oficial x x - - -
- taxa de registru x x - - -
2. Faza 2
Inregistrarea modificarii dupa asigurarea opozabilitatii fata de terti
2.1 Cerere de inregistrare (formular tip, cod 11-10-82) – un exemplar x x x x x
2.2 Hotararea AGA (numai daca nu s-a efectuat prima faza) (original) x x x x x
2.3 Act aditional modificator (original + 2 copii) x x x x
2.4 Titlu de proprietate asupra bunurilor majorare cu aport in natura - - - -
2.5 Bilant contabil in cazul majorarii prin incorporarea rezervelor, a beneficiilor, a primelor de emisiune, a diferentelor favorabile din reevaluarea patrimoniului social sau balanta de verificare, certificata de persoanele autorizate, din care sa rezulte reducerea capitalului social - - -
2.6 Raport de expertiza prin compensarea creantelor cu actiuni sau obligatiuni - - - -
2.7 Autorizarea prealabila de catre Consiliul Concurentei daca majorarea implica o concentrare economica - - - -
2.8 Dovezile de varsamant pentru aporturile in numerar x - - - -
2.9 Avizele prealabile prevazute de lege pentru societatile bancare, de asigurari, de valori mobiliare x - - - -
2.10 Imputernicire speciala sau avocatiala pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale x x - - -
2.11 Raportul administratorilor numai pentru SA,SCA
2.12 Raportul cenzorilor numai pentru SA,SCA
2.13 Actul aditional de numire a lichidatorilor
- - - - x
2.14 Contract de administrare cu lichidator persoana juridica - - - - x
2.15 Declaratia pe propria raspundere a lichidatorului - - - - x
2.16 Sentinta judecatoreasca de numire a lichidatorilor - - - - x
(dupa caz)
2.17 Specimenul de semnatura al lichidatorilor - - - - x
2.18 Cerere de radiere (cod 11-10-81) - - - - x
2.19 Bilantul de lichidare - - - - x
2.20 Dovada privind aprobarea bilantului de mediu - - - - x
2.21 Proiectul de repartizare a activului net - - - - x
2.22 Registrele si actele societatii - - - - x
2.23 Categorii de taxe si tarife
- taxa judiciara de timbru x x x x x
- timbre judiciare x x x x x
- tarife Birou unic x x x x x
- taxele pentru registrul comertului x x x x x
- taxe pentru publicare in Monitorul Oficial x
daca nu s-a efectuat prima faza x
daca nu s-a efectuat prima faza x x x
MODIFICARI ALE ACTULUI CONSTITUTIV INREGISTRATE IN BAZA INCHEIERII JUDECATORULUI DELEGAT, CU PRESCHIMBAREA CERTIFICATULUI DE INREGISTRARE SI CU AUTORIZAREA FUNCTIONARII
Tipuri de modificari In aceasta categorie se includ urmatoarele tipuri de modificari :
mutarea sediului societatii in alta localitate;
schimbarea obiectului principal de activitate;
fuziunea;
divizarea.

Particularitati privind continutul dosarului Actele incluse in dosarul depus la Biroul unic pot fi grupate pe urmatoarele destinatii :
inregistrarea modificarii actului constitutiv in registrul comertului;
publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei;
preschimbarea certificatului de inregistrare;
obtinerea avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor de functionare.

Particularitati privind categoriile de taxe Numarul categoriilor de taxe ce trebuie achitate si cuantumul acestora sunt mai mari.
Particularitati privind locul inregistrarii Unele modificari in care se includ mutarea sediului social in alta localitate, fuziunea si divizarea necesita solicitarea efectuarii operatiunilor la camerele de comert si industrie din doua sau mai multe judete.
Tabelul 10
Continutul dosarului pentru inregistrarea modificarilor actului constitutiv, in baza incheierii judecatorului delegat cu autorizarea functionarii si preschimbarea certificatului de inregistrare (fara fuziune si divizare)
Nr.
crt. Operatiuni/Denumire act Tip modificare
Mutarea sediului in alta localitate Schimbarea obiectului principal de activitate
inregistrare la CCIRB inregistrare la CCIT inregistrare la CCIRB
0 1 2 3 4
1. Inscrierea modificarii actului constitutiv in registrul comertului de la sediul initial
1.1. Cererea de inregistrare (cod 11-10-82) x - x
1.2. Hotararea AGA (original) x - x
1.3. Actul aditional modificator x - x
1.4. Certificat de inregistrare (original) x - x
1.5. Avizele prealabile prevazute de lege pentru societati bancare, de asigurari, valori mobiliare - - x
1.6. Taxe :
- taxa judiciara de timbru x - x
- timbre judiciare x - x
- taxa inscriere in registrul comertului x - x
- taxa publicare in Monitorul Oficial x - x
2. Pregatirea dosarului pentru reinregistrarea in alt judet
2.1. Eliberare copii certificate de pe toate actele si autorizatiile existente la dosarul de la CCIRB x - -
2.2. Dovezi taxe si tarife x - -
3. Reinregistrarea societatii comerciale la noul sediu
3.1. Cerere de inregistrare si autorizare (cod 11-10-82) - x -
3.2. Dovezile de sediu - x -
3.3. Copii certificate de pe toate actele si autorizatiile existente la sediul initial - x -
3.4. Dovezi privind plata taxelor :
- taxa judiciara de timbru;
- timbre judiciare;
- taxe operatiuni de registrul comertului;
- tarife Birou unic - x -
4. Obtinerea avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor de functionare
4.1. Acte doveditoare pentru obtinerea avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor - x x
4.2. Dovezi privind plata taxelor si tarifelor pentru avizare si autorizarea functionarii la noul sediu sau pentru noul obiect principal de activitate - x x
5. Radierea sediului principal initial
5.1. Confirmare transmisa de CCIT la noul sediu x - -
5.2. Cerere de inregistrare din oficiu x - -
MODIFICARI ALE ACTULUI CONSTITUTIV INSCRISE IN REGISTRUL COMERTULUI, IN BAZA REZOLUTIEI DIRECTORULUI ORCMB, FARA PRESCHIMBAREA CERTIFICATULUI DE INREGISTRARE SI FARA AUTORIZAREA FUNCTIONARII
Tipuri de modificari incluse in categoria mentionata In categoria modificarilor actului constitutiv mentionate in baza rezolutiei directorului ORCMB, fara a fi necesara preschimbarea certificatului de inregistrare si fara autorizarea functionarii, se includ urmatoarele tipuri :
modificarea datelor de stare civila sau de identificare ale fondatorilor, asociatilor, administratorilor, cenzorilor, lichidatorilor;
schimbarea administratorilor, reprezentantilor sucursalelor, cenzorilor, comanditatilor, lichidatorilor;
transmiterea partilor sociale;
excluderea asociatilor;
retragerea asociatilor sau actionarilor;
decesul unui asociat;
suspendarea temporara a activitatii.

Particularitati privind continutul dosarului Dosarul depus la Biroul unic contine numai actele necesare pentru mentionarea in registrul comertului a modificarilor actului constitutiv si pentru publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei .
Particularitati privind categoriile de taxe achitate Se achita numai taxele pentru registrul comertului si pentru publicare in Monitorul Oficial al Romaniei.
Tabelul 11
Continutul dosarului pentru inregistrarea modificarilor actului constitutiv, in baza rezolutiei directorului ORCMB, fara preschimbarea certificatului si fara autorizarea functionarii
Nr.
crt. Denumire act Tipuri modificari
Suspendare
temporara
a activitatii Modificari
date de stare civila sau de identificare Schimbare
administratori
cenzori, reprezentanti etc. Transmitere
parti sociale,
actiuni Excludere/
retragere
asociat Deces
asociat
0 1 2 3 4 5 6 7
1. Cerere de inregistrare
(cod 11-10-82) – un exemplar x x x x x x
2. Acte doveditoare, in copii certificate, privind modificarea datelor de stare civila sau de identificare (dupa caz) :
o act de stare civila;
o certificat de inregistrare pentru persoane juridice;
o hotarare definitiva de divort - x - - - -
3. Hotarare AGA (original) x - x x x x
4. Act aditional modificator (original + 2 copii) - - x x x x
5. Declaratie pe proprie raspundere privind indeplinirea conditiilor legale - - x - - -
6. Specimen semnatura - - x - - -
7. Certificat de depunere a garantiei de catre administratori (numai pentru SA), vizat de cenzori - - x - - -
8. Contract de cesiune (daca nu s-a inclus in actul aditional) - original - - - x - -
9. Dovada efectuarii inscrierii in registrul actionarilor a cesiunii actiunilor, semnata de administratori - - - x - -
10. Hotarare judecatoreasca definitiva de excludere - - - - x -
11. Declaratia in forma autentica a mostenitorilor privind acordul de continuare a activitatii firmei - - - - - x
12. Certificatul de mostenitor, in copie - - - - - x
13. Certificatul de deces al asociatului, in copie - - - - - x
14. Declaratia pe proprie raspundere a noilor asociati comanditati (dupa caz) - - - - x
15. Imputernicire speciala sau avocatiala (daca este cazul) x x x x x x
16. Actul de inregistrare a persoanelor juridice nerezidente numite administratori, cenzori, comanditati (copie) x
17. Certificatul de bonitate al persoanelor juridice nerezidente numite administratori, cenzori, comanditati (original) x
18. Contractul de administrare prin care s-au desemnat reprezentantii permanenti, persoane fizice, ai administratorului, cenzorului, lichidatorului, comanditatilor persoane juridice (copie) x
19. Avize prealabile la societatile bancare, de asigurari, valori mobiliare x
20. Actul de numire a curatorului x
21. Specimenul de semnatura al noilor asociati comanditati (daca este cazul) - - - - - x
22. Dovezi privind plata taxelor/tarifelor :
- taxe aferente registrului
- taxa de publicare in Monitorul Oficial al Romaniei
- tarife pentru prestari servicii Biroul unic (dupa caz) x
-
x x
-
x x
x
x x
x
x x
x
x x
x
x
MODIFICARI ALE ACTULUI CONSTITUTIV INSCRISE IN REGISTRUL COMERTULUI, IN BAZA REZOLUTIEI DIRECTORULUI ORCMB, CU PRESCHIMBAREA CERTIFICATULUI DE INREGISTRARE SI FARA AUTORIZAREA FUNCTIONARII
Tipuri de modificari In categoria modificarilor mentionate se includ :
schimbarea firmei societatii comerciale;
schimbarea formei juridice;
schimbarea denumirii strazilor prin decizie administrativa.

Particularitati Sunt excluse in totalitate actele necesare pentru obtinerea avizelor, autorizatiilor si acordurilor de functionare, exceptand cazurile cand acestea nu au fost obtinute sau sunt expirate.
Tabelul 12
Actele pentru inregistrarea modificarilor actului constitutiv, in baza rezolutiei directorului ORCMB, cu preschimbarea certificatului de inregistrare si fara autorizarea functionarii
Nr.
crt. Denumire act Tipuri modificari
Schimbarea firmei Transformarea formei juridice Schimbarea denumirii strazii prin decizie administrativa
0 1 2 3 4
1. Cerere de inregistrare
(cod 11-10-82) – un exemplar x x x
2. Dovada privind disponibilitatea firmei x - -
3. Hotararea AGA (original) x x -
4. Act aditional modificator (original + 2 copii) x x -
5. Certificatul de inregistrare, in original x x x
6. Dovezile privind taxele si tarifele achitate :
- tarife Birou unic; x x -
- taxe registrul comertului; x x -
- taxe publicare in Monitorul Oficial; x x -
- taxe preschimbare certificat. x x x
MODIFICARI ALE ACTULUI CONSTITUTIV INSCRISE IN REGISTRUL COMERTULUI, IN BAZA REZOLUTIEI DIRECTORULUI ORCMB, CU PRESCHIMBAREA CERTIFICATULUI DE INREGISTRARE SI CU AUTORIZAREA FUNCTIONARII COMERCIANTULUI
Tipuri de modificari In categoria modificarilor mentionate in titlu se include mutarea sediului in aceeasi localitate.
Actele necesare Pentru intocmirea dosarului trebuie pregatite obligatoriu :
actele doveditoare pentru noul sediu social, conform precizarilor prezentate la pct. 4.1.2. din ghid;
actele doveditoare pentru obtinerea avizelor, autorizatiilor, acordurilor ce vor fi emise de autoritatile publice abilitate, necesare functionarii comerciantului.
Actele ce se depun la Biroul unic :
cererea de inregistrare, formular unic, cod 11-10-82, un exemplar;
hotararea asociatilor sau, dupa caz, hotararea adunarii generale a actionarilor, sau decizia unicului asociat cu privire la schimbarea sediului social si indicarea adresei noului sediu;
actul aditional modificator (original + 2 copii);
actele doveditoare pentru noul sediu;
actele doveditoare pentru obtinerea avizelor, autorizatiilor, acordurilor de functionare;
certificatul de inregistrare (in original).

Categorii de taxe si tarife : Pentru efectuarea operatiunilor trebuie achitate urmatoarele categorii de taxe si tarife :
tarife pentru Biroul unic;
taxele pentru operatiunile efectuate de registrul comertului;
taxa de publicare in Monitorul Oficial al Romaniei;
taxa de preschimbare a certificatului de inregistrare;
taxe si tarife pentru obtinerea avizelor autorizatiilor si/sau acordurilor de functionare.
DOCUMENTE ELIBERATE SOCIETATILOR COMERCIALE DUPA INREGISTRAREA MODIFICARILOR ACTELOR CONSTITUTIVE
In functie de tipul modificarilor actului constitutiv pentru care s-a solicitat inscrierea de mentiuni in registrul comertului, se elibereaza comerciantului urmatoarele documente :
o incheierea judecatorului delegat sau, dupa caz, rezolutia directorului oficiului registrului comertului si certificatul de inscriere mentiuni;
o certificatul de inregistrare cu codul unic de inregistrare al comerciantului, daca modificarea a necesitat preschimbarea certificatului;
o anexa/anexele continand avizele, autorizatiile si/sau acordurile de functionare a comerciantului, in cazul cind modificarea actului constitutiv a impus autorizarea noului sediu sau a unei activitati sau obiectiv;
o cererea de radiere completata pe ultima pagina cu certificatul de radiere, in cazul cand modificarea actului constitutiv are ca efect disparitia persoanei juridice.
ALTE OPERATIUNI
DEPUNERE SI/SAU MENTIONARE ACTE
Ce formular utilizez ? Se completeaza "CERERE DE DEPUNERE SI/SAU MENTIONARE ACTE” (formular tip nr. 6, cod 11-10-62).
In ce situatii se intocmeste ? depunerea hotararii AGA;
depunerea prospectului de emisiune de actiuni in cazul constituirii societatilor pe actiuni sau in comandita pe actiuni prin subscriptie publica sau pentru majorarea capitalului acestor forme juridice, in vederea autorizarii spre publicare de catre judecatorul delegat;
depunerea raportului de evaluare a aportului in natura;
depunerea specimenului de semnatura, ulterior inregistrarii societatii;
depunerea proiectului de fuziune sau de divizare in vederea vizarii de catre judecatorul delegat;
depunerea recursurilor formulate impotriva incheierilor judecatorului delegat si/sau impotriva rezolutiilor directorului oficiului registrului comertului;
depunerea opozitiilor formulate impotriva hotararii AGA.

DEPUNEREA BILANTULUI CONTABIL ANUAL
Ce formular completez ? Se completeaza formularul „CEREREA DE DEPUNERE BILANT” (formular tip nr. 10, cod 11-10-66) – un exemplar.
Cum procedez ? La ghiseul special pentru aceasta operatiune se depune cererea, impreuna cu urmatoarele acte :
copia de pe bilantul contabil anual (bilant, cont de profit si pierderi, anexe si raportul de gestiune);
raportul administratorilor;
raportul cenzorilor;
procesul verbal al adunarii generale care a aprobat bilantul contabil;
dovada achitarii taxei legale;
bilantul va purta viza administratiei financiare, iar in cazul in care bilantul a fost expediat administratiei financiare prin scrisoare recomandata se prezinta si copia de pe recipisa postala;
dovada achitarii taxei de publicare in Monitorul Oficial al Romaniei a anuntului privind confirmarea depunerii bilantului.
Anuntul (formular tip nr. 19 cod 11-10-75) va fi completat si transmis spre publicare prin grija ORCMB.
Consecintele nedepunerii bilantului contabil la oficiul registrului comertului Consecinte privind existenta societatii comerciale
Nedepunerea bilantului contabil anual la camera de comert si industrie – oficiul registrului comertului, timp de 3 ani consecutivi atrage dupa sine dizolvarea judiciara a societatii comerciale.
Potrivit dispozitiilor Legii nr. 31/1990 camera de comert si industrie teritoriala sau oricare persoana interesata poate cere tribunalului dizolvarea societatii comerciale pentru motivul mentionat mai sus.
Consecinte negative asupra bonitatii si credibilitatii societatii comerciale
Depunerea bilantului contabil anual la oficiul registrului comertului constituie o obligatie legala. Nerespectarea acesteia afecteaza imaginea societatii comerciale si pune sub semnul indoielii seriozitatea si etica patronului si a personalului de conducere.
in orice certificat constatator sau informatii solicitate de un tert, potential partener de afaceri, despre societatea comerciala se va mentiona ca aspect negativ faptul ca nu a depus bilantul contabil anual.
Consecinte privind dezvoltarea viitoare a afacerilor societatii
Lipsa bilantului contabil la oficiul registrului comertului face imposibila evaluarea potentialului economic si financiar al societatii comerciale de catre o alta societate comerciala din tara sau strainatate, care ar dori sa isi largeasca piata sau sa dezvolte noi afaceri. In acest mod, firma care nu a depus bilantul contabil se pune singura in situatia de a pierde oportunitati noi de afaceri.
INDREPTAREA ERORILOR MATERIALE
Constatarea erorilor materiale Cauzele producerii erorilor materiale si momentul constatarii lor determina utilizarea unor proceduri diferite de indreptare a erorilor materiale. Astfel :
erorile materiale constatate in cuprinsul actelor emise de oficiul registrului comertului si produse din culpa personalului acestuia se indreapta, fara plata vreunei taxe;
erorile materiale constatate in cuprinsul actelor emise de alte institutii (act constitutiv, act aditional modificator, incheiere a judecatorului delegat, etc.) se indreapta la solicitarea comerciantului, in doi pasi. Acesta va solicita mai intai indreptarea erorilor, la organele emitente, dupa care, ulterior va cere rectificarea erorilor la oficiul registrului comertului.
Ce formular completez ? Pentru solicitarea efectuarii operatiunii de indreptare a erorilor materiale se utilizeaza formularul tip nr. 8 „Cerere de indreptare erori materiale" – (cod 11-10-64).
ELIBERARE DE CERTIFICATE
Ce categorii de certificate se pot obtine ? In baza caracterului public al registrului comertului orice persoana interesata poate solicita, contra cost, eliberarea urmatoarelor tipuri de certificate :
copii certificate de pe actele aflate in dosarul unui comerciant;
certificat constatator ca un anumit act sau fapt este sau nu inscris in registrul comertului.
Cum solicit eliberarea de certificate Persoana interesata poate sa solicite eliberarea de certificate in una din modalitatile urmatoare :
prin corespondenta (posta, fax, posta electronica);
depunerea cererii la ghiseu completand formularul tip nr. 9 „Cerere de eliberare acte" (cod 11-10-65).
INREGISTRARI DIN OFICIU
Acte supuse obligatiei de inregistrare din oficiu Inscrierea din oficiu in registrul comertului se face in baza unor hotarari judecatoresti definitive, fara interventia comerciantului.
Sunt supuse obligatiei de inregistrare din oficiu urmatoarele acte :
hotararile judecatoresti definitive in cazurile prevazute expres de lege;
hotararile judecatoresti definitive pronuntate in solutionarea recursurilor formulate impotriva incheierilor judecatorului delegat ori a rezolutiilor directorului oficiului registrului comertului sau, dupa caz, impotriva cererilor in anulare sau a opozitiilor formulate impotriva hotararilor AGA;
hotararea judecatoreasca irevocabila de declarare a nulitatii societatii;
notificarea tribunalului privind deschiderea procedurii de reorganizare si/sau a falimentului;
mentionarea inmatricularii sucursalei la oficiul registrului comertului de la sediul principal in baza copiei de pe incheierea de inmatrriculare a judecatorului delegat transmisa de oficiul registrului comertului de la sediul secundar;
radierea din registrul comertului in a carui raza teritoriala se afla sediul initial al comerciantului care si-a schimbat sediul social in alt judet, pe baza comunicarii copiei de pe incheierea de reinmatriculare, transmisa de oficiul registrului comertului de la noul sediu;
radierea din registrul comertului a comerciantului persoana juridica care isi inceteaza existenta ca urmare a reorganizarii prin fuziune sau divizare totala;
radierea societatilor comerciale in nume colectiv in comandita simpla si cu raspundere limitata, in cazul dizolvarii si lichidarii acestora intr-o singura etapa;
sanctiuni dispuse de organele in drept pentru fapte savarsite in legatura cu exercitarea comertului.
AUTORIZAREA FUNCTIONARII COMERCIANTILOR
DISPOZITII COMUNE IN MATERIA AUTORIZARII FUNCTIONARII COMERCIANTILOR
Ce se intelege prin autorizarea functionarii comerciantului ? Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 precizeaza ca prin autorizarea functionarii comerciantului se intelege obtinerea avizelor/autorizatiilor si sau acordurilor strict necesare pentru inceperea activitatii acestora.
Aceste documente conditioneaza functionarea comerciantilor iar eliberarea lor da dreptul comerciantului sa functioneze si sa desfasoare activitatile pentru care a fost autorizat.
Neeliberarea avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor atrage neeliberarea certificatului de inregistrare.
Unde se solicita autorizarea functionarii comerciantului ? Solicitarea comerciantului pentru obtinerea autorizarii functionarii sale se depune la Biroul Unic din cadrul CCIRB.


Cine elibereaza avizele/autorizatiile si/sau acordurile necesare functionarii comerciantului ? Avizele, autorizatiile si/sau acordurile necesare pentru autorizarea functionarii comerciantului se elibereaza de autoritatile competente, in a caror raza teritoriala se afla sediul social al comerciantului, sediile sucursalelor sau punctelor de lucru, prin reprezentantii lor la Biroul Unic, astfel:
avizul si/sau autorizatia pentru prevenirea si stingerea incendiilor, emise de Brigada de pompieri militari;
avizul si/sau autorizatia sanitara, emise de directiile de sanatate publica teritoriale;
autorizatia sanitara veterinara, emisa de directiile sanitare veterinare teritoriale;
acordul si/sau autorizatia de mediu, emise de inspectoratele teritoriale de protectie a mediului;
autorizatia bde functionare din punct de vedere al protectiei muncii, emisa de inspectoratul de stat teritorial pentru protectia muncii.
Temeiul legal al procedurii de autorizare a functionarii comerciantilor Procedura de autorizare a functionarii comerciantilor este reglementata prin dispozitiile art. 6 din OUG nr. 76/2001 si ale Hotararii Guvernului nr. 625 din 6 iulie 2001 pentru aprobarea procedurilor de autorizare a functionarii comerciantilor cuprinzand :
conditiile pentru eliberarea avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor prevazute in OUG nr. 76/2001 pentru functionarea comerciantilor;
perioada de valabilitate si modalitatea de reinnoire a avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor de functionare;
cuantumul taxelor si tarifelor aferente operatiunilor efectuate.

Principiile generale ale procedurii de autorizare a functionarii comerciantului Intreprinzatorul care constituie o societate comerciala sau infiinteaza o sucursala ori deschide un punct de lucru, sau dezvolta o noua activitate trebuie sa solicite in scris obtinerea avizelor/autorizatiilor si/sau acordurilor de functionare. La cererea sa, solicitantul anexeaza actele doveditoare conform reglementarilor legale in vigoare.
In vederea eliberarii avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor necesare pentru autorizarea functionarii comerciantilor, autoritatile competente vor evalua sediul social al comerciantului si vor transmite reprezentantilor lor in Biroul Unic, un referat in care se va mentiona una din urmatoarele situatii :
a. comerciantului nu ii este necesar in aceasta etapa respectivul aviz, acord sau autorizatie; in acest caz reprezentantii delegati vor consemna acest fapt in pozitia corespunzatoare din anexa la certificatul de inregistrare;
b. comerciantul indeplineste conditiile pentru eliberarea avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor; reprezentanti delegati vor completa anexa la certificatul de inregistrare cuprinzand avizele, autorizatiile si/sau acordurile necesare functionarii comerciantului;
c. comerciantul nu indeplineste conditiile pentru eliberarea documentelor, si in acest caz autoritatile emitente vor intocmi un referat in care vor mentiona neconformitatile constatate si actele normative ale caror prevederi nu sunt indeplinite. Biroul unic are obligatia sa comunice aceste constatari solicitantului.
Procedura poate fi reluata in maximum 90 de zile.

In ce cazuri se solicita obtinerea avizelor autorizatiilor si/sau acordurile de functionare ? Sunt supuse procedurii de obtinere a avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor de functionare urmatoarele cazuri :
inregistrarea sediului social la infiintarea unei noi societati comerciale;
inregistrarea unei sucursale sau a unui punct de lucru;
mutarea sediului social, al sediului sucursalei sau punctului de lucru;
activitatile/obiectivele desfasurate la sediul social, la sediul sucursalelor sau punctelor de lucru pentru care legea prevede autorizarea.

Obligatiile solictantului In vederea obtinerii avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor pentru o noua firma solicitantul va depune la Biroul Unic cererea de inregistrare tip (cod 11-10-82) in care va mentiona :
datele de identificare a sediului social;
activitatile care se desfasoara la sediu, codificate in conformitate cu nomenclatorul CAEN;
datele de identificare a sucursalelor si/sau punctelor de lucru deschise odata cu sediul principal al societatii comerciale;
activitatile care se desfasoara la sediul sucursalelor sau punctelor de lucru daca acestea se inregistreaza o data cu sediul principal.
Pentru solicitarea autorizarii punctelor de lucru deschise ulterior inregistrarii societatii comerciale se completeaza formularul nr. 23 “cerere autorizare sedii secundare/obiective si sau activitati” (cod 11-10-84). La cererea de inregistrare si/sau respectiv de autorizare se anexeaza documentele doveditoare conform normelor legale in vigoare.
Atributiile reprezentantului autoritatii publice emitente la Biroul Unic Reprezentantul autoritatii publice emitente, delegat la Biroul Unic are urmatoarele obligatii :
verificarea dosarului depus de solicitant si transmiterea acestuia la sediul autoritatii emitente;
verificarea incadrarii corecte a fiecarei solicitari in cuantumul taxelor/tarifelor aferente avizarii si/sau autorizarii;
comunicarea catre autoritatea emitenta a termenului pana la care trebuie sa primeasca referatul cu rezultatul evaluarii;
instiintarea solicitantului, prin Biroul Unic, asupra datei vizitei personalului de specialitate la sediile supuse autorizarii;
completarea si semnarea anexei la certificatul de inregistrare, pe baza concluziilor cuprinse in referatul primit sau, dupa caz, informarea in scris a solicitantului cu privire la neconformitatile constatate si la actele normative ale caror prevederi nu sunt indeplinite.
SOLICITAREA RELUARII PROCEDURII DE AUTORIZARE A FUNCTIONARII COMERCIANTULUI
Precizari privind solicitarea reluarii procedurii de autorizare a functionarii Reluarea procedurii se poate efectua de catre solicitant, in termen de 90 de zile de la data respingerii unuia sau mai multor avize, autorizatii si/sau acorduri. La reluarea procedurii solicitantul trebuie sa prezinte dovada achitarii din nou a acelor taxe pentru care, referatele de evaluare, contin concluzii negative.
Daca nu se respecta termenul de 90 de zile mentionat, reluarea procedurii de autorizare a functionarii se face cu plata integrala a taxelor aferente.
Ce formular completez ? Pentru solicitarea reluarii procedurii de autorizare a functionarii se utilizeaza formularul nr. 23 “Cerere autorizare sedii secundare / obiective /activitati” (cod 11-10-84) utilizandu-se rubricile speficie procedurii de reluare.
PERIOADA DE VALABILITATE SI MODALITATEA DE REINNOIRE A AVIZELOR, AUTORIZATIILOR SI/SAU ACORDURILOR DE FUNCTIONARE A COMERCIANTULUI
Reglementarile legale privind perioada de valabilitate In general, avizele, autorizatiile si/sau acordurile isi pastreaza valabilitatea pe toata durata respectarii conditiilor care au stat la baza emiterii lor.
Legislatia specifica unor tipuri de avize/autorizatii si/sau acorduri stipuleaza, in anumite cazuri, reinnoiri periodice a avizelor si autorizatiilor de functionare.
Pentru orice modificari ulterioare ale fluxului tehnologic, pentru modernizari, extindere, schimbarea profilului de activitate sau a structurii functionale a sediului social comerciantii au obligatia sa solicite autorizarea de functionare.
Procedura de reinnoire a avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor de functionare a comerciantului La reinoirea avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor se parcurge aceiasi procedura ca la emiterea initiala a lor.
RETRAGEREA AVIZULUI, AUTORIZATIEI SI/SAU ACORDURILOR SI REAUTORIZAREA FUNCTIONARII COMERCIANTULUI
Cand se retrage avizul, autorizatia si/sau acordul de functionare ? Avizul/autorizatia si/sau acordul se retrage in cazul in care, organele de control au sesizat comerciantul ca nu mai indeplineste conditiile de functionare pentru care a fost autorizat, iar comerciantul nu a solicitat revizuirea autorizatiei.
Cum este retragerea opozabila tertilor ? Autoritatea emitenta intocmeste un proces verbal cu o motivatie temeinica privind neconformitatile si actele normative ale caror prevederi au fost incalcate.
Un exemplar al procesului verbal se transmite comerciantului, iar o copie de pe acesta, Biroului unic, unde se pastreaza si se arhiveaza.
Autoritatea emitenta completeaza rubrica corespunzatoare din anexa la certificatul de inregistrare.
Reautorizarea comerciantului Pentru reautorizarea functionarii, comerciantul trebuie sa solicite, prin Biroul Unic reautorizarea, dupa caz, a sediului social, a sucursalei sau a punctelor de lucru, a activitatilor sau a unor obiective.
Documentatia care se depune va cuprinde formularul 23 si actele care sa dovedeasca asigurarea si in conditiile legale de avizare si/sau autorizare inclusiv anexa la certificatul de inregistrare aferenta sediului sau activitatii supuse reautorizarii.
Reprezentantul autoritatii emitente va completa datele referitoare la reautorizare in anexa la certificatul de inregistrare.
AUTORIZAREA FUNCTIONARII COMERCIANTILOR DIN PUNCT DE VEDERE AL PREVENIRII SI STINGERII INCENDIILOR
Ce este avizul/autorizatia PSI?


Reprezinta documentul care conditioneaza functionarea comerciantilor de respectarea legislatiei privind prevenirea si stingerea incendiilor.
Avizul PSI :
Este actul emis, dupa verificarea de conformitate cu prevederile reglementarilor tehnice in vigoare a masurilor PSI, adoptate in documentatiile tehnice de proiectare, pentru indeplinirea cerintei de calitate – siguranta la foc – a constructiilor si pentru satisfacerea exigentei utilizatorilor si ale colectivitatilor;
Autorizatia PSI :
Este actul emis prin care se certifica, in urma verificarii in teren, realizarea masurilor PSI, cuprinse in documentatiile tehnice de executie a constrructiilor, instalatiilor si ale altor amenajari, pentru indeplinirea cerintei de calitate – siguranta la foc – a constructiilor si pentru satisfacerea exigentelor utilizatorilor.
Categoriile de constructii, instalatii tehnologice si amenajari care se supun avizarii si/sau autorizarii PSI Aceste categorii sunt stabilite prin Hotararea Guvernului nr. 571/1998 si lista lor este redata in anexa 1.

Competenta eliberarii avizelor/autorizatiilor PSI In Bucuresti avizele/autorizatiile PSI sunt eliberate de Brigada de pompieri militari „Dealul Spirii” Bucuresti, in a carei raza teritoriala se afla sediul social al comerciantului, prin reprezentantul delegat la Biroul unic din CCIRB.
Cine are obligatia solicitarii avizelor/ autorizatiilor PSI ? Solicitarea se face de persoana fizica sau persoana juridica prin reprezentantii legali.
Solicitarea se efectueaza in scris prin completarea cererii de inregistrare, cod 11-10-82.
In ce situatii nu este necesara eliberarea avizului/autorizatiei PSI la inregistrarea comerciantului? In cazul in care la sediul social al comerciantului nu se desfasoara activitati supuse procedurii de avizare/autorizare pentru prevenirea si stingerea incendiilor, nu este necesara eliberarea avizului/autorizatiei de PSI.
Continutul dosarului
pentru evaluarea
sediului social : Dosarul pentru evaluarea PSI a sediului social trebuie sa contina :
memoriul tehnic;
schita spatiului;
schita de amplasament.

Se adauga dupa caz :
Daca avizul / autorizatia PSI au fost obtinute anterior solicitarii de inregistrare ? Se depune avizul sau autorizatia PSI in original, in cazul in care au fost obtinute anterior inregistrarii. Nu se platesc taxe.

Daca s-a depus documentatia PSI la brigada de pompieri, anterior solicitarii de inregistrare ? Se depune dovada privind depunerea documentatiei de PSI la organul competent (numarul de inregistrare care atesta depunerea la organul de pompieri).
Daca a existat un aviz/autorizatie si s-a retras anterior solicitarii de inregistrare ? Se depune dovada indeplinirii masurilor PSI. In baza procesului verbal intocmit de Brigada de pompieri cu ocazia controlului PSI, comerciantul va da o declaratie de remediere a cauzelor care au condus la retragerea autorizatiei.
Daca nu exista aviz/autorizatie PSI eliberata sau solicitata anterior inregistrarii? In practica exista doua posibilitati :
Se incadreaza sediul social sau activitatea principala declarata in prevederile legale privind avizarea/autorizarea PSI?
Daca se incadreaza :
se depune documentatia tehnica cuprinzand :
 piese scrise si desenate din proiectul de executie a constructiei sau cartea constructiei;
 masurile PSI;
 verificarea cerintei de calitate „siguranta la foc”
Continutul documentatiei tehnice este prezentat la pct. 3.3.4.
Daca nu se incadreaza :
se depune schita spatiului, cu cote si nominalizarea destinatiilor, insotita de descrierea succinta a amplasarii, caracteristicilor constructive si masurile de PSI adoptate.
Daca este sediul social intr-un imobil autorizat PSI (centru de afaceri, etc.) Se depun :
 memoriu tehnic de prevenire si stingere a incendiilor;
 autorizatia PSI a proprietarului imobilului;
 desene tehnice avizate
Daca este sediul social intr-un bloc de locuinte ? Se depun :
 memoriu tehnic de PSI;
 schita apartamentului;
 schita amplasamentului blocului
Daca este sediul social intr-un imobil cu curte ? Daca sediul este intr-o singura camera se depun :
• memoriu tehnic de PSI;
• schita camerei;
• schita amplasamentului casei
Reinnoirea avizului/autorizatiei de PSI : Se efectueaza daca :
se modifica activitatea;
se modifica constructia sau masurile de PSI;
se schimba proprietarul;
reinnoirea este impusa expres de lege.
Cum se procedeaza :
se parcurge procedura de avizare/autorizare prezentata mai sus.
Exceptie : daca se schimba proprietarul fara modificarea conditiilor care au stat la baza emiterii avizului/autorizatiei se reinnoieste avizul/autorizatia numai prin preschimbarea anexei.
Ce tarif se percepe ? Cuantumul tarifelor este prezentat in brosura de taxe si tarife.
se achita la casieria CCIRB.

Consultanta pentru intocmirea documentatiei Se acorda contra cost la oficiul de consultanta autorizari din CCIRB-CDAB, la cererea solicitantului.
Tabelul 1
Continutul dosarului pentru obtinerea avizului/autorizatiei de functionare a comerciantului din punctul de vedere al prevenirii si stingerii incendiilorNr.
crt.

Document In ce cazuri se utilizeaza
Nu este necesara
autorizarea Aviz/
autorizatie
obtinut anterior
solicitarii Documentatie
depusa anterior solicitarii Lipsa aviz/
autorizatie Aviz/
autorizatie
retrase anterior
solicitarii Localizare sediu social


in imobil
autorizat
PSI in bloc
locuinte in imobil
cu curte
1. Dovada achitarii tarifului in vigoare corespunzator serviciului prestat


x x x x x
2. Avizul/autorizatia de PSI in original x
3. Dovada depunerii documentatiilor de PSI la organul competent in vederea obtinerii avizului/autorizatiei de PSI (numarul de
inregistrare) x
4.Dovada indeplinirii masurilor PSI pentru cazurile in care avizul / autorizatia PSI a fost retrasa anterior x
5. Schita spatiului alocat sediului social x x
6. Schita de amplasament (a blocului, casei) x x
7. Memoiu tehnic de PSI x x x
8. Autorizatia PSI a imobilului in care se afla sediul social x
9. Documentatia tehnica (piese scrise si desenate cuprinzand masurile de PSI si verificare a cerintei de calitate “siguranta la foc”) conform anexei 2 x
pentru categoriile de constructii, instalatii si alte amenajari prevazute in HG 571/1998
AVIZAREA/AUTORIZAREA SANITARA A FUNCTIONARII COMERCIANTILOR
Ce este avizul sanitar?
Avizul sanitar reprezinta documentul care se emite inainte de amplasarea, constructia sau amenajarea sediului social.
Avizul sanitar se emite pentru proiecte de interes general, produse si tehnologii cuprinzand date generale, descrierea functiunilor, a instalatiilor sanitare, a punctelor critice pentru sanatatea publica si a salariatilor, descrierea procesului tehnologic de la materia prima pana la produsul finit.
Avizul sanitar emis pentru un produs este valabil pentru toti agentii economici care il comercializeaza, in aceleasi conditii cu cele cuprinse in documentatia tehnica avizata sau care il importa de la acelasi producator si care se inregistreaza ca atare la Ministerul Sanatatii.
Ce este autorizatia sanitara ? Autorizatia sanitara reprezinta documentul care se emite inainte de punerea in functiune a unui proiect, produs, tehnologie, sediu, cu scopul de a preveni aparitia oricaror situatii care ar putea pune in pericol sanatatea publica.
Competenta eliberarii avizului/autorizatiei sanitare : Eliberarea avizului/autorizatiei sanitare se face de catre Directia de sanatate publica a municipiului Bucuresti, in a carei raza teritoriala se afla sediul social al comerciantului, prin reprezentantul delegat la Biroul Unic din CCIRB.
Ce documente contine dosarul depus de solicitant la Biroul unic in vederea obtinerii avizului/autorizatiei sanitare ? Continutul dosarului depus de solicitant pentru obtinerea avizului/autorizatiei sanitare depinde de incadrarea in una din urmatoarele situatii :
o activitati pentru care nu este necesara autorizatia sanitara;
o activitati pentru care autorizatia sanitara va fi eliberata in baza declaratiei pe proprie raspundere a comerciantului;
o activitati supuse avizarii/autorizarii sanitare;
o activitati pentru care este necesara elaborarea unui studiu de impact asupra sanatatii populatiei;
o avizul/autorizatia sanitara au fost obtinute anterior solicitarii de inregistrare si n-a expirat perioada de valabilitate a acestora.
In toate cazurile se depune urmatoarele documente :
memoriul tehnic diferentiat pentru cabinete medicale, depozite si pentru activitati de productie, comert si servicii;
schite sau planuri cu detaliere arhitecturala, de structura interioara si de dotari cu figurarea dimensiunilor incaperilor, amplasarea acestora in circuitele functionale, iluminatul natural si artificial, ventilatia naturala si artificiala, retelele de utilitati, finisajele, utilajele;
dovada achitarii tarifului de avizare/autorizare;
Dupa caz, se vor depune urmatoarele acte :
declaratia pe proprie raspundere referitoare la conditiile igienico-sanitare pentru lista de activitati redata in anexa 2.2. la HG 625/2001;
lista cu substantele toxice care implica periculozitate pentru manipulatori si populatie (se avizeaza de Ministerul Sanatatii in prealabil obtinerii autorizatiei sanitare);
studiul de impact asupra sanatatii populatiei;
certificat care sa ateste ca personalul a fost instruit si si-a insusit notiunile fundamentale de igiena;
documente din care sa rezulte starea de sanatate a personalului.
avizul sanitar obtinut anterior solicitarii inregistrarii si autorizarii (daca este cazul);
Activitati pentru care nu este necesara autorizarea sanitara : Nu este necesara obtinerea autorizatiei sanitare pentru :
activitati desfasurate la sediul social care este si locuinta;
sedii care nu au activitati.
Nu se percep taxe si tarife in acest caz.
Daca activitatile firmei se incadreaza in lista activitatilor pentru care autorizatia sanitara va fi eliberata in baza declaratiei pe propria raspundere ? Lista acestor activitati cu codurile CAEN aferente este redata in anexa 2, volumul II din ghid (anexa 2.2. la H.G. 625/iulie 2001)
Se depune :
declaratia pe proprie raspundere referitoare la conditiile igienico-sanitare (anexa 2.1. H.G. 625/7 iulie 2001)
In ce situatii nu este necesara avizarea sanitara ? Avizul sanitar nu este necesar in situatiile in care proiectele se refera la obiective care, prin functionarea lor nu prezinta riscuri pentru sanatatea publica si nu sunt in masura sa altereze factorii de mediu.
Situatiile in care nu este necesara avizarea sanitara sunt redate in anexa 4.
In ce cazuri se solicita avizul sanitar? Proiectele si obiectivele supuse avizarii sanitare sunt redate in anexa 5 si se refera la proiectele sau documentatii tehnice vizand construirea, transformarea, extinderea, schimbarea destinatiei sau sistematizarea obiectivelor industriale, a depozitelor comerciale, a unitatilor de prestari servicii, turism, agricole, zootehnice etc.
Ce situatii sunt supuse autorizarii sanitare ? Autorizatia sanitara se elibereaza pentru sedii activitati si obiective in domeniul productiei, comertului, serviciilor precum si pentru cabinetele medicale.
Cand se efectueaza studiu de impact asupra sanatatii populatiei : In cazurile in care reglementarile legale sau riscul estimat o impune, iar in faza de avizare sanitara nu s-a efectuat studiul de impact asupra sanatatii populatiei autorizarea sanitara va fi precedata de acest studiu.
Cine este abilitat sa efectueze studiul ? Studiul de impact asupra sanatatii populatiei este elaborat de persoane fizice si juridice competente, atestate pentru aceasta activitate de catre Ministerul Sanatatii.
Oficiul de consultanta pentru autorizari din CDAB ofera servicii privind elaborarea studiilor de impact asupra sanatatii populatiei.
Daca avizul/autorizatia sanitara au fost obtinute anterior solicitarii de inregistrare si n-a expirat valabilitatea acestora ? Se depune autorizatia in original, in cazul in care aceasta autorizatie este in termen – 11 luni de la data eliberarii sau avizarii autorizatiei. Nu se percep taxe.
Se depune documentatia completa pentru autorizare si dovada platii tarifelor, in cazul in care a expirat termenul prevazut din autorizatia anterior obtinuta.
AUTORIZAREA FUNCTIONARII COMERCIANTILOR DIN PUNCT DE VEDERE SANITAR VETERINAR
Ce este autorizatia sanitara veterinara ? Autorizatia sanitara veterinara este documentul care conditioneaza functionarea comerciantilor de respectarea legislatiei sanitara veterinare in scopul asigurarii securitatii alimentelor, pentru apararea sanatatii publice
Cine elibereaza autorizatia sanitara veterinara ? Competenta eliberarii autorizatiei sanitare veterinare revine Directiei sanitare veterinare in a carei raza teritoriala se afla sediul social al comerciantului, prin reprezentantul delegat la Biroul Unic din CCIRB
Activitati pentru care este obligatorie autorizarea sanitara-veterinara : In aceasta categorie se includ:
Activitatile pentru care se emite autorizatia sanitara veterinara prin Biroul unic conform HG 625/2001 sunt redate in anexa 5, volumul II al ghidului.
Activitatile pentru care conform OUG 90/2000 se emite autorizatia pe vechea procedura la Directia Sanitara Veterinara a Municipiului Bucuresti str. Ilioara nr. 16E, sector 3


In ce situatii nu este necesara eliberarea autorizatiei sanitara veterinare ? Nu este necesara eliberarea autorizatiei sanitare veterinare pentru activitatile de birou si pentru activitati care nu sunt supuse procedurii de autorizare sanitara veterinara;
Daca autorizatia sanitara veterinara a fost obtinuta anterior solicitarii de inregistrare si nu a expirat ? Se depune autorizatia in original daca este in perioada de valabilitate.
Tabelul 3
Tabel sinoptic privind continutul dosarului pentru autorizarea sanitara veterinara
Nr.
crt. Document Activitati pentru care nu se elibereaza autorizatie Activitati pentru care se elibereaza autorizatie prin Biroul unic conform H.G. 625/2001
1. Memoriu tehnic - x
2. Schita tehnica cu descrierea utilitatilor, a fluxului tehnologic x
3. Schita de amplasare si proiectare pentru obiective nou construite x
4. Schita amplasament x
5. Dovada achitare taxe x
6. Contractul de munca sau colaborare cu un medic veterinar pentru unitati de productie si procesare
Copie dupa aviz de libera practica al doctorului x
AUTORIZAREA FUNCTIONARII COMERCIANTILOR DIN PUNCT DE VEDERE AL PROTECTIEI MEDIULUI
Ce este acordul/autorizatia de mediu ? Acordul/autorizatia de mediu este documentul care conditioneaza functionarea comerciantilor de respectarea legislatiei privind protectia mediului inconjurator
Cine are competenta eliberarii acordului/autorizatiei de mediu Acordul / autorizatia de mediu se elibereaza de Inspectoratul de protectie a mediului al municipiului Bucuresti in a carui raza teritoriala se afla sediu social al comerciantului, prin reprezentantul la Biroul Unic din CCIRB
Cazurile in care nu este necesara eliberarea acordului/autorizatiei In cazul in care la sediul social al comerciantului nu se desfasoara activitati supuse procedurii de autorizare din punct de vedere al protectiei mediului, nu se elibereaza acord de mediu.
Lista cuprinzand activitatile pentru care nu se emit autorizatii de mediu este redata in anexa nr. 7.
Activitatile cu impact redus asupra mediului Obiectivele si activitatile desfasurate la sediile sociale ale comerciantilor sunt considerate activitati cu impact redus asupra mediului. Lista activitatilor cu impact redus asupra mediului este redata in anexa nr. 8.
Activitatile de productie, import-export sau servicii, altele decat cele aferentele sediului social al comerciantului vor fi supuse unei proceduri specifice de autorizare in conformitate cu prevederile cap. II sectiunea mediului nr. 137/1995 republicata.
Activitati cu impact asupra mediului Lista cu activitati cu impact asupra mediului pentru care este obligatorie autorizarea este redata in anexa nr. 9.
perioada de valabilitate : maxim 5 ani
in acest caz autorizatia de mediu se obtine de la Inspectoratul pentru protectia mediului Bd. Regina Elisabeta nr. 47 et.3, cam.317, sector 5.
Obtinerea acordului de mediu : Acordul de mediu este obligatoriu pentru proiecte de investitii noi si pentru modificarea celor existente si se solicita direct la Inspectoratul pentru Protectia Mediului al Municipiului Bucuresti.
Nu necesita acord de mediu activitatile care nu implica lucrari de constructii – montaj cu exceptia celor prevazute la punctul 8, lit. g si i din anexa nr. II la Legea protectiei mediului nr. 137/1995 republicata.
Competenta de autorizare : Acordul/autorizatia de mediu se elibereaza de Inspectoratul de protectie a mediului al municipiului Bucuresti pentru sediile sociale din Bucuresti, prin reprezentantul delegat la Biroul Unic din CCIRB.
Activitatile care detin autorizatie de mediu in termen Pentru activitatile care detin autorizatia de mediu si este in termenul de valabilitate se depune copia dupa autorizatia existenta. Nu se platesc taxe.
Tabelul 4
Continutul dosarului pentru obtinerea acordului/autorizarea de mediu
Nr.
crt. Documentul Categorii de activitati
Activitati pentru care nu este necesara eliberarea acordului/autorizatiei de mediu cf. anexa 1 Activitati pentru care este obligatorie autorizatia
Activitati cu impact redus asupra mediului Activitati cu impact asupra mediului
1. Fisa de prezentare
a obiectivului/activitatii x x x
2. Dovada platii tarifului - x x
3. Contract pentru utilitatile prevazute in fisa tip de prezentare a obiectului/activitatii - x x
Documentele obtinute de solicitant: In cazul activitatilor cu impact redus asupra mediului solicitantul primeste;
anexa la certificatul de inregistrare;
autorizatia de mediu.
In cazul activitatilor cu impact asupra mediului solicitantul primeste :
referatul de evaluare a sediului si activitatii;
adresa de instiintare pentru depunerea documentatiei la IPMMB conform Ordinului nr. 125/1996 al Ministerul Apelor si Protectiei Mediului.
AUTORIZAREA FUNCTIONARII COMERCIANTILOR DIN PUNCTUL DE VEDERE AL PROTECTIEI MUNCII
Ce este autorizatia pentru protectia muncii ? Autorizatia pentru protectia muncii este documentul care conditioneaza functionarea comerciantilor de respectarea legislatiei de protectie a muncii, in scopul prevenirii accidentelor de munca si bolilor profesionale.
Cand este obligatorie autorizatia de protectia muncii : Obtinerea autorizatiei de protectia muncii este obligatorie in cazul sediilor sociale si punctelor de lucru unde se desfasoara activitati
Cand nu este necesara autorizatia de protectia muncii ? Nu este necesara autorizatia de protectia muncii pentru sediile sociale fara activitate.
Cazurile de neeliberare a autorizatiei : adrese fictive unde nu se poate efectua control;
nu sunt indeplinite conditiile minime necesare prevenirii accidentelor de munca si bolilor profesionale;
in conformitate cu actele normative in vigoare;
nu presteaza numai activitatea pentru care cere autorizatie;

Competenta de autorizare : Autorizarea functionarii comerciantilor se face de Inspectoratul de munca al municipiului Bucuresti pentru sediile sociale din Bucuresti, prin reprezentantul delegat la Biroul Unic.
Confirmare anuala : Comerciantii au obligatia sa confirme anual la Inspectoratul de munca al municipiului Bucuresti daca se mentin conditiile initiale pentru care s-a eliberat autorizatia (art. 9 alin. 2 din legea protectiei muncii nr. 90/1996).
Reinnoirea, revizuirea sau reautorizarea : Reinnoirea, revizuirea sau reautorizarea se fac prin Biroul Unic la cererea comerciantului, conform prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului 76/2001 cand se modifica conditiile initiale pentru care s-a obtinut autorizatia.
Daca intervine o modificare in conditiile initiale ale societatii autorizate, taxa perceputa este de 75% din valoarea taxei aferente numarului total de angajati ai societatii.
Daca exista autorizatie obtinuta anterior
inregistrarii la Biroul Unic (dupa implinirea unui an de la obtinerea autorizatiei): Se depun :
autorizatia in copie si original;
declaratie pe propria raspundere ca nu s-au schimbat conditiile (tipizat, semnat si cu stampila avizata de Inspectoratul Teritorial de Munca din Calea Giulesti 6-8, sector 1 (original).
Activitatile pentru care comerciantii se adreseaza direct la Inspectoratul Teritorial de Munca pentru eliberarea autorizatiilor : Activitati de produse si substante toxice (cf. Decret 466/1979)
Ex : farmacii, fabrici de medicamente, cabinete stomatologice, cabinete veterinare.
Activitati cu materiale explozive (Legea 126/1995)
• Ex : benzinarii, montari butelii de gaz lichefiat pe masini (GPL), fabrici de vopsele, fabricarea petardelor.
Fabricarea, comercializarea si utilizarea produselor de uz foto-sanitar pentru combaterea bolilor, daunatorilor si buruienilor in agricultura si silvicultura, deratizare (Legea 85/95 si OG 4/1995).
Tabelul 5
Continutul dosarului pentru autorizarea functionarii comerciantului din punct de vedere al protectia muncii
Nr.
crt. Documente Situatii pentru care nu este necesara autorizarea de protectie a muncii Activitati pentru care este obligatorie autorizarea functionarii din punct de vedere al protectiei muncii
Activitati autorizate cf. OUG 76/2001 Activitati cu substante toxice Activitati cu pericol de explozie
1. Declaratia pe proprie raspundere privind respectarea legislatiei de protectia muncii x x x x
2. Lista echipamentelor din dotare (daca este cazul) x x x
3. Copii de pe certificatele de conformitate a echipamentelor tehnice folosite in zone cu pericol de explozie (dupa caz) x x
4. Dovada achitarii tarifului pentru serviciile prestate x x x
5. Alte documente necesare desfasurarii activitatilor cu substante toxice, pesticide. x
6. Lista echipamente autorizate de ISCIR x x x
x – Certificatele de conformitate se obtin de la Inspectoratul National pentru Siguranta in mine si protectia exploziilor INSEMEX Petrosani Str. General Vasile Milea nr. 32-34, tel. 054/541621)2)
CUM SE INTOCMESTE DOSARUL PENTRU AUTORIZAREA FUNCTIONARII COMERCIANTULUI
Care este forma de prezentare a dosarelor ? Se vor intocmi doua dosare cu sina sau de incopciat astfel :
dosarul care va contine documentatia intocmita pentru obtinerea celor 5 categorii de avize/autorizatii (dupa caz) si documentatia pentru fiecare categorie de autorizatie se va introduce intr-o folie de plastic protectie format A4;
dosarul care va contine formularele si actele necesare pentru operatiunile de registrul comertului (inregistrare, preschimbare, modificare denumire firma, schimbare sediu social, schimbarea obiectului principal de activitate etc.)
Ce acte contine dosarul pentru autorizarea functionarii comerciantului? In scopul obtinerii avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor de functionare a comerciantilor se vor completa, dupa caz, formularele indicate in Hotararea Guvernului nr. 599/2001 (conform opisului de documente de pe pagina 5 a Cererii pentru inregistrare, formular cod 11-10-82) si machetele continute de Hotararea Guvernului nr. 625/2001 pentru aprobarea procedurilor de autorizare a functionarii comerciantilor.
Tabelul 6
Lista actelor si formularelor necesare pentru autorizarea functionarii comerciantilor
Nr.
crt. Denumire formular Referinte acte normative
1. Aviz/autorizatie pentru PSI
1.1 Memoriu tehnic de PSI pentru sediul social in locuinta unui asociat
1.2 Memoriu tehnic de PSI pentru autorizarea punctelor de lucru
1.3 Documentatia tehnica HG 599/2001
1.4 Schita spatiului HG 599/2001
1.5 Avizul/autorizatia de PSI insotite de documentatia vizuala spre neschimbare (in cazul in care au fost obtinute anterior) HG 599/2001
1.6 Dovada depunerii documentatiei de PSI la brigada de pompieri militari in vederea obtinerii avizului/autorizatiei HG 599/2001
1.7 Dovada indeplinirii masurilor de PSI pentru cazurile in care avizul/autorizatia de PSI a fost retrasa anterior HG 599/2001
2. Avizul/autorizatia sanitara
2.1 Memoriu tehnic
2.2 Schite sau planuri cu detalierea arhitecturala, de structura interioara si de dotari
2.3 Declaratia pe proprie raspundere referitoare la conditiile igienico-sanitare anexa 2.1
HG 625/2001
2.4 Studiul de impact asupra sanatatii populatiei
2.5. Certificat care sa ateste insusirea notiunilor fundamentale de igiena
2.6 Document care sa ateste starea de sanatate a personalului
2.7 Lista cu substantele toxice care impkica periculozitate pentru manipulatori si populatie
3. Avizul/autorizatia sanitara veterinara
3.1 Memoriu tehnic
3.2 Schita tehnica cu fluxul tehnologic
3.3 Schita de amplasare si proiectare pentru obiective nou construite
3.4 Contractul de munca sau colaborare cu un medic veterinar pentru unitati de productie si procesare
4. Acordul/autorizatia de mediu
4.1 Fisa tip de prezentare a obiectivului/activitatii anexa 4.1
HG 625/2001
5. Autorizatia de functionare din punct de vedere al protectiei muncii
5.1 Declaratia pe proprie raspundere privind respectarea legislatiei de protectia muncii conform machetei din procedura anexa 5.1
HG 625/2001
5.2 Lista echipamentelor tehnice din dotare
5.3 Copii de pe certificatele de conformitate a echipamentelor tehnice folosite in zone cu pericol de explozie (dupa caz)
5.4 Dupa caz, alte documente necesare desfasurarii activitatilor cu substante toxice, explozive si pesticide
AUTORIZAREA FUNCTIONARII SEDIILOR SECUNDARE
AUTORIZAREA FUNCTIONARII SEDIILOR SECUNDARE SIMULTAN CU INREGISTRAREA ACESTORA
Sediile secundare sunt supuse autorizarii ? Da ! La infiintarea sucursalelor si punctelor de lucru se evalueaza sediul acestora si/sau, dupa caz, se autorizeaza activitatile ce vor fi desfasurate daca acestea, potrivit legii, sunt supuse avizarii sau autorizarii.
Ce contine dosarul depus la Biroul unic pentru autorizarea functionarii sediilor secundare ? Actele care, potrivit legii, se depun la Biroul unic pentru autorizarea functionarii sediilor secundare, la momentul infiintarii acestora, sunt incluse in dosarul unic de inregistrare si autorizare care contine :
cererea de inregistrare si autorizare a comerciantului (formular tip – cod 11-10-82);
actele necesare pentru inregistrarea sediului secundar in registrul comertului (detalii in volumul 1 al ghidului);
actele necesare pentru autorizarea functionarii, asa cum au fost prezentate in capitolul 1 din volumul 2 al ghidului.
Ce acte se elibereaza comerciantului ? La terminarea procedurii, comerciantul ridica de la registratura CCIRB – Biroul unic, dupa caz, urmatoarele acte :
certificatul de inregistrare, cu codul unic de inregistrare pentru sucursala, cu anexa/anexele cuprinzand avizele, autorizatiile si/sau acordurile de functionare;
certificatul de inregistrare al societatii comerciale, cu anexa/anexele cuprinzand avizele, autorizatiile si/sau acordurile de functionare pentru fiecare punct de lucru autorizat, daca autorizarea punctelor de lucru se realizeaza simultan cu inregistrarea societatii comerciale care le infiinteaza;
certificatul de inscriere mentiuni cu anexa/anexele cuprinzand avizele, autorizatiile si/sau acordurile de functionare pentru fiecare punct de lucru, daca inregistrarea punctelor de lucru se realizeaza, dupa inregistrarea si autorizarea functionarii sediului principal al societatii comerciale.
Precizari suplimentare Daca la sediul unei sucursale sau punct de lucru se desfasoara mai multe activitati, se vor intocmi documentatii distincte, pentru fiecare activitate supusa autorizarii.
AUTORIZAREA FUNCTIONARII SEDIILOR SECUNDARE, DUPA INREGISTRAREA IN REGISTRUL COMERTULUI
Cand apar astfel de situatii ? In situatia sediilor secundare care trebuie autorizate, dupa ce au fost inregistrate in registrul comertului, se incadreaza :
acele sedii secundare care au fost inregistrate in registrul comertului anterior aplicarii OUG nr. 76/2001;
sediile in care activitati supuse autorizarii sunt initiate ulterior inregistrarii sediilor secundare.
S-a efectuat preschimbarea certificatului de inmatriculare si de inregistrare fiscala ale societatii comerciale sau ale sucursalei ? a) In cazul cand certificatul de inmatriculare si certificatul de inregistrare fiscala nu au fost preschimbate si nu s-a atribuit comerciantului codul unic de inregistrare, se solicita in prima etapa efectuarea acestei operatii. Dosarul depus la Biroul unic va contine :
cerere de preschimbare (formular 12 – cod 11-10-83; detalii in volumul 3 al ghidului);
actele necesare preschimbarii (detalii in volumul 3);
cerere de autorizare sedii secundare/obiective si/sau activitati (formular 23 – cod 11-10-84);
documente necesare obtinerii avizelor, autorizatiilor pentru punctul / punctele de lucru.
b) In cazul cand s-a efectuat preschimbarea certificatelor initiale, se solicita numai autorizarea punctelor de lucru prin depunerea la Biroul unic a urmatoarelor acte:
cererea de autorizare sedii secundare / obiective si/sau activitati (formular nr. 23, cod 11-10-84);
actele mentionate de lege pentru fiecare tip de avizare / autorizare (detalii capitolul 1, volumul 2 al ghidului).
Ce documente se elibereaza comerciantului ? Dupa autorizarea functionarii sediului secundar de catre autoritatile emitente, comerciantul obtine una sau mai multe anexe continand avize, autorizatii si/sau acorduri de functionare care se ataseaza certificatului de inregistrare, eliberat anterior pentru sucursala sau pentru sediul principal (in cazul punctelor de lucru).
AUTORIZAREA FUNCTIONARII SEDIILOR SECUNDARE INFIINTATE IN ALTE JUDETE DECAT SEDIUL PRINCIPAL
Cand apar astfel de situatii ? Aceste situatii apar cand sediul principal al unei societati comerciale este in Bucuresti iar sediile secundare sunt localizate in alte judete.
Ce operatiuni se fac in aceasta situatie ? Inregistrarea punctului de lucru sau a punctelor de lucru se face la Biroul unic din Bucurestil unde se afla sediul social al firmei care isi deschide puncte de lucru.
Se depun urmatoarele acte la Biroul unic din Bucuresti :
cerere de inregistrare si autorizare (formular tip cod 11-10-82) – un exemplar.
hotararea adunarii generale, (in original + 2 copii);
Autorizarea punctelor de lucru nou infiintate se face prin Biroul unic din judetul unde vor functiona punctele de lucru.
La Biroul unic de la camera de comert si industrie pe raza careia va functiona sediul secundar se depun urmatoarele acte :
cererea de autorizare sedii secundare, obiective si/sau activitati (formular 23 – cod 11-10-84) – un exemplar;
documente necesare obtinerii avizelor / autorizatiilor pentru punctul de lucru;
actul aditional (in cazul in care actul constitutiv initial sau un act aditional anterior nu au prevazut deschiderea punctului de lucru).
• gari, autogari si aerogari, cu aria desfasurata mai mare de 700 m2;
• spatii de depozitare (receptie-expeditie) amenajate pe langa puncte vamale (vami) cu aria desfasurata mai mare de 750 m2;
• circuri mobile si alte amenajari temporare pentru spectacole, mitinguri sau intruniri, la care participa peste 300 de persoane;
• depozite si sisteme de alimentare cu gaze petroliere, lichefiate (G.P.L.), cu capacitatea totala de stocare in rezervoare mai mari de 5 m3, precum si statii (puncte) dedesfacere a buteliilor cu G.P.L. avand capacitatea totala de minimum 750 kg;
• statii de distributie a carburantilor pentru public (benzinarii), cu capacitatea de stocare mai mare de 50 m3 produse petroliere;
• spatii de productie si depozitare, inglobate sau alipite cladirilor civile publice sau imobilelor de locuit, clasificate in categoriile A si B de pericol de incendiu ori cu risc mijlociu sau mare de incendiu, cu aria desfasurata mai mare de 100 m2.
PRESCHIMABAREA CERTIFICATULUI DE INMRICULARE SI A CERTIFICATULUI DE INREGISTRARE FISCALA CU CERTIFE INICATATUL DERTRARGISEC, ONTINAND CODUL UNIC DE INREGISTRARE

PREVEDERI GENERALE
Care este cadrul legal al operatiunii de preschimbare? Art. 16 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 76/2001 privind simplificarea unor formalitati administrative pentru inregistrarea si autorizarea functionarii comerciantilor stipuleaza ca, in termen de 12 luni, comerciantii constituiti anterior datei intrarii in vigoare a actului normativ mentionat au obligatia de a solicita, la Camera de comert si industrie - Biroul unic, preschimbarea certificatului de inmatriculare si de inregistrare fiscala, cu noul certificat de inregistrare, continand codul unic de inregistrare atribuit.
Care sunt avantajele trecerii la noul certificat de inregistrare?Ordonanta nr. 76/2001 introduce principiul unicitatii codului de inregistrare a unui comerciant si, implicit, a codului unic de identificare a acestuia, eliminand utilizarea unor sisteme diferite de identificare la nivelul institutiilor publice si al unor organizatii care tin evidenta comerciantilor. Pana la aplicarea ordonantei mentionate, un comerciant avea obligatoriu cel putin doua coduri de identificare: codul de inmatriculare in registrul comertului si codul fiscal emis de Ministerul Finantelor Publice. Comerciantul trebuia sa prezinte, la diferite institutii publice unul sau ambele certificate, ca dovezi ale existentei sale legale.
Comerciantul mai trebuie sa detina avize, autorizatii si/sau acorduri de functionare, emise de institutii publice abilitate. Prin includerea, in noul certificat de inregistrare, a anexei cuprinzand intr-un singur document avize, autorizatii si/sau acorduri de functionare emise de cinci institutii publice, comerciantul detine un singur document opozabil tertilor.
Pana la ce termen trebuie efectuata operatiunea de preschimbare? 25 iunie 2002

Care sunt conditiile obligatorii pentru preschimbare? La preschimbarea certificatului de inmatriculare si a certificatului de inregistrare fiscala trebuie asigurate urmatoarele conditii :
actul constitutiv al societatii comerciale sau un act modificator ulterior constituirii sa contina obiectul principal de activitate, exprimat prin grupa CAEN de 3 caractere si prin clasa CAEN de 4 caractere; in caz contrar, comerciantul trebuie sa depuna documentatia de inregistrare a mentiunii privind declararea obiectului principal de activitate;
dosarul de preschimbare sa contina originalele certificatelor supuse preschimbarii sau, dupa caz, duplicatele acestora eliberate in conditiile legii;
sa se depuna la dosar dovezile prevazute de lege pentru spatiul in care se declara sediul social al comerciantului;
sa se depuna actele necesare pentru obtinerea avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor necesare functionarii comerciantului.
Ce taxe si tarife se achita? In conformitate cu prevederile art. 16 alin (3) din OUG nr. 76/2001 cheltuielile implicate numai pentru preschimbarea certificatului de inmatriculare si a certificatului de inregistrare fiscala cu noul certificat de inregistrare continand codul unic de inregistrare, se suporta de camerele de comert si industrie si de unitatile teritoriale competente ale Ministerului Finantelor Publice.
Alte operatiuni de inregistrare, in registrul comertului, a unor acte modificatoare pentru rezolvarea unor neregularitati, sesizate cu prilejul preschimbarii, se efectueaza cu plata taxelor legale in vigoare, de catre solicitant.
Cheltuielile pentru obtinerea avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor de functionare se suporta de comerciant.

CE VA CONTINE DOSARUL PENTRU PRESCHIMBAREA CERTIFICATULUI DE INMATRICULARE SI A CERTIFICATULUI DE INREGISTRARE FISCALA?
CERERE DE PRESCHIMBARE
Cand se utilizeaza? Cererea de preschimbare se completeaza in situatiile cand se solicita :
• preschimbarea certificatului de inmatriculare si a certificatului de inregistrare fiscala cu certificatul de inregistrare continand codul unic de inregistrare, in cazul comerciantilor inmatriculati inainte de intrarea in vigoare a OUG nr. 76/2001;
• in cazul modificarii atributului fiscal de platitor de taxe si impozite al comerciantului.
In cate exemplare se completeaza ? Cererea de preschimbare se completeaza in doua exemplare .
Cum completez cererea de preschimbare?
Pagina 1 Cererea de preschimbare se completeaza manual sau prin procesare computerizata.
Antetul formularului
se bifeaza casuta aferenta serviciului solicitat;
• prima casuta, in cazul cand se solicita preschimbarea certificatului de inmatriculare si a certificatului de inregistrare fiscala, in temeiul art. 16 din OUG nr. 76/2001;
• a doua casuta, in cazul cand se solicita preschimbarea certificatului de inregistrare, formular tipizat reglementat prin HG nr. 599/2001;
urmatoarele rubrici din antet se completeaza in functie de serviciul solicitat, astfel:
daca s-a bifat prima casuta se completeaza:
• numarul de inmatriculare a comerciantului in registrul comertului, atribuit anterior aplicarii OUG nr. 76/2001 si
• codul fiscal atribuit inainte de intrarea in vigoare a OUG nr. 76/2001;
• se bareaza C.U.I.;
• se completeaza, daca este cazul, cu atributul fiscal de platitor de taxe.
daca s-a bifat a doua casuta:
• nu se completeaza rubrica “numar de inmatriculare“;
• se bareaza rubrica “cod fiscal” si se completeaza, in dreptul C.U.I., codul unic de inregistrare inscris pe certificatul de inregistrare eliberat dupa aplicarea OUG nr. 76/2001;
• la rubrica “atribut fiscal” se completeaza, daca este cazul, atributul fiscal de platitor de taxe si impozite, in cazul in care preschimbarea certificatului de inregistrare s-a solicitat ca urmare a modificarii atributului fiscal;
rubricile "nr. intrare" si "data" nu se completeaza de solicitant.
Date despre firma – se inscrie numele comerciantului sau, dupa caz, denumirea societatii comerciale pentru care se solicita preschimbarea certificatelor.
Date despre solicitant – se inscriu datele de identificare, CNP-ul si calitatea solicitantului.
Obiectul solicitarii se marcheaza astfel:
• se bareaza sintagma “certificatului de inregistrare“ in cazul preschimbarii certificatului de inmatriculare si a certificatului de inregistrare fiscala cu certificatul de inregistrare;
• se bareaza sintagma “certificatului de inmatriculare si a certificatului de inregistrare fiscala“ in cazul preschimbarii certificatului de inregistrare, eliberat dupa data aplicarii OUG nr. 76/2001.
Date despre firma – se mentioneaza numele comerciantului sau, dupa caz, denumirea societatii comerciale, sediul, mijloacele de comunicatie.
RETINETI ! Numarul de telefon si fax vor contine si prefixul localitatii.
Completarea adresei de posta electronica si a site-ului pe Internet va permite preluarea acestor informatii in ROLEG (Registrul comerciantilor pe Internet, disponibil in limbile romana si engleza) si realizarea legaturii automate intre ROLEG si site-ul de prezentare a comerciantului. In acest mod, un utilizator al produsului ROLEG, interesat in gasirea unui partener de afaceri va avea la dispozitie informatii suplimentare si posibilitatea contactarii imediate prin posta electronica.
La rubrica "ca urmare a..." se completeaza, dupa caz, sintagma “prevederile OUG nr. 76/2001" in cazul preschimbarii certificatului de inmatriculare si a certificatului de inregistrare fiscala” sau “modificarii atributului fiscal de platitor de taxe si impozite”.
Declaratia privind activitatea principala se completeaza numai in cazul preschimbarii ca urmare a prevederilor OUG nr. 76/2001si va cuprinde date referitoare la :
• numarul si data autentificarii actului constitutiv sau modificator, prin care s-a declarat activitatea principala a comerciantului;
• codul CAEN aferent activitatii principale – se trece o clasa de 4 cifre cu respectarea textului corespunzator din nomenclatorul CAEN; daca textul din nomenclatorul CAEN nu reda cu exactitate activitatea, se poate adauga, in paranteza, un text de maximum 80 caractere.
In cartusul “persoana de contact desemnata potrivit art. 28 din legea nr. 26/1990” se inscriu obligatoriu datele prevazute in rubrici.
Pagina 2 La capitolul "Opisul de documente depuse" se inregistreaza, pentru fiecare act depus, numarul, data, emitentul si numarul de file aferent.
Se completeaza rubrica "total file" cu numarul de file aferent actelor continute de dosarul de preschimbare.
Solicitantul inscrie data completarii cererii si semneaza.
Cartusul intitulat “CERTIFICARE” nu se completeaza de solicitant.
Pagina 3 Permite petentului sa solicite obtinerea avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor necesare pentru functionarea sediului principal sau a celor secundare si/sau pentru exercitarea unor activitati.
In rubricile dedicate se inscriu, conform mentiunilor exprese, urmatoarele date :
• nr. curent;
• codul CAEN aferent activitatii pentru care se solicita avizarea si/sau inceperea activitatii;
• denumirea activitatii – se inscrie, dupa caz, sintagma “sediul social fara activitate“ sau textul aferent codului CAEN si, optional, un text explicativ de pana la maximum 80 caractere;
• adresa spatiului aferent activitatii.
Dupa completarea tabelului se bifeaza tipul avizului, autorizatiei si/sau acordului necesar.
In partea de jos a paginii 3 solicitantul inscrie data calendaristica si semneaza.
Pagina 4 Contine opisul de documente depuse pentru obtinerea avizelor, autorizatiei si/sau acordurilor necesare functionarii comerciantului. In dreptul fiecarui act se inscrie numarul si data, emitentul, numar file.
Se aduna numarul total de file si se trece in rubrica “total file“.
Solicitantul inscrie data si semneaza.
DOCUMENTE ANEXATE CERERII DE PRESCHIMBARE
Ce documente anexez cererii de preschimbare ? La cererea de preschimbare se vor anexa urmatoarele documente :
a. certificatul de inmatriculare in registrul comertului, in original (sau duplicat in cazul pierderii certificatului original – detalii la pct. 4.5., volumul 1 al ghidului);
b. certificatul de inregistrare fiscala emis de Ministerul Finantelor Publice – in original;
c. instiintarea de luare sau scoatere din evidenta ca platitor de taxe si impozite, obtinuta ulterior inregistrarii fiscale (copie);
d. dovezile privind detinerea spatiului aferent sediului social (precizari la pct. 4.1.2., volumul 1 al ghidului). Lista actelor doveditoare este redata si in anexa 2 din acest volum;
e. actul de identitate pentru comerciantul persoana fizica sau reprezentantul asociatiei familiale (copie);
f. avize, autorizatii si/sau acorduri de functionare eliberate anterior solicitarii preschimbarii (valabile sau expirate) in original;
g. documente necesare pentru autorizarea functionarii comerciantului la sediul social (pentru cazul cand comerciantul nu detine avizele, autorizatiile si/sau acordurile de functionare sau durata de valabilitate a acestora a expirat);
h. imputernicirea speciala sau avocatiala pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original);
i. dovezile privind plata taxelor si tarifelor legale.
RETINETI ! Documentele mentionate la lit. a-d, f sau g si la lit. i trebuie incluse obligatoriu in dosarul de preschimbare.
PRECIZARI REFERITOARE LA DOVEZILE PENTRU SEDIUL SOCIAL AL COMERCIANTULUI
La pregatirea dovezilor pentru detinerea spatiului aferent sediului social comerciantul trebuie sa verifice daca intre datele inscrise in certificatul de inmatriculare, dovezile existente la dosarul din arhiva ORCMB, sediul declarat in cererea de preschimbare si dovezile anexate la aceasta nu exista neconcordante. Pentru orientarea Dvs. redam in continuare astfel de cazuri care pot apare.
S-a schimbat adresa sediului, printr-o decizie administrativa ? Da ! Prin decizia organului administratiei locale s-a schimbat denumirea strazii, numerotarea imobilelor sau apartenenta la un sector al municipiului Bucuresti si modificarea respectiva nu a fost inscrisa in registrul comertului.
In aceasta situatie, la cererea de preschimbare se va anexa o dovada de la primaria in a carei raza teritoriala se afla sediul comerciantului, din care sa rezulte ca noua adresa este aceeasi cu cea inscrisa in registrul comertului sau in actul doveditor depus pentru sediu.
S-a schimbat natura juridica a titlului care se prezinta drept dovada pentru sediul social ? Da! Titlul care se prezinta ca dovada pentru sediul social, la preschimbarea certificatelor, are o alta natura juridica decat cel existent la dosarul comerciantului din arhiva ORCMB. In aceasta situatie comerciantul va solicita inregistrarea unei mentiuni in registrul comertului.
Se prelungeste printr-un alt titlu durata actului doveditor pentru sediul social? Da! Daca titlul in baza caruia s-a stabilit sediul social ori sediul secundar, nu mai este valabil si durata acestuia se prelungeste printr-un alt titlu de aceeasi natura juridica, se intocmeste si cererea de depunere si/sau mentionare acte (formular nr. 6), la care se anexeaza copie de pe noul titlu si dovada platii taxelor legale.
Asociatul / actionarul in spatiul caruia se afla sediul social a cesionat toate partile sociale sau actiunile ? Da! In aceasta situatie, la cererea de preschimbare se va anexa declaratia cedentului in forma autentica din care sa rezulte ca acesta este de acord cu utilizarea spatiului respectiv pentru sediul comerciantului.
Se va verifica daca durata contractului de inchiriere nu a expirat. In aceasta situatie trebuie prezentata dovada prelungirii contractului de inchiriere.
La dosarul comerciantului din arhiva ORCMB exista acordul asociatiei proprietarilor si acesta este inca valabil ? Da! In acest caz acordul proprietarilor prevazut de Legea locuintei nr. 114/1996 republicata, nu se mai anexeaza la cererea de preschimbare.
In caz contrar se anexeaza la cererea de preschimbare hotararea adunarii generale a asociatiei de proprietari, cu acordul proprietarilor direct afectati.
La dosarul comerciantului din arhiva ORCMB exista declaratia coproprietarului si aceasta este inca valabila ? Da! Daca spatiul este detinut in coproprietate si declaratia coproprietarului, din care rezulta expres ca acesta este de acord cu stabilirea sediului social in spatiul respectiv, exista la dosarul comerciantului din arhiva ORCMB, fiind inca valabila, aceasta nu se mai anexeaza la cererea de preschimbare.
In caz contrar se anexeaza declaratia coproprietarului continand acordul sau privind utilizarea spatiului ca sediu social.
Dovada sediului, existenta la dosarul comerciantului din arhiva ORCMB este un contract de locatie in gestiune, incheiat in baza HG nr. 140/1991? Da! Intrucat Hotararea de Guvern mentionata a fost abrogata prin HG 457/1997 pentru aprobarea Normelor metodologice privind procedurile de privatizare si conditiile de organizare si desfasurare a vanzarilor de actiuni, de parti sociale si de active, contractele de locatie in gestiune nu mai pot face dovada sediului. In consecinta comerciantul trebuie sa depuna dovezi noi pentru sediul social.
Spatiul destinat sediului se afla intr-un imobil de locuinte si este proprietatea comuna a proprietarilor? Da! Inchirierea sau folosirea de catre persoane fizice ori juridice a spatiilor aflate in proprietate comuna a proprietarilor se face numai prin contract de inchiriere sau de folosinta, semnat din partea asociatiei de proprietari de catre presedinte, pe baza hotararii adunarii generale a proprietarilor, cu acordul proprietarilor direct afectati.
CUM PROCEDEZ IN CAZUL CAND NU AM EFECTUAT INREGISTRAREA FISCALA ?
Nu am efectuat inregistrarea la organul fiscal ? In aceasta situatie comerciantul din Bucuresti va efectua demersurile legale la administratia financiara a sectorului in raza caruia se afla sediul social.
Dovada eliberata de organul fiscal va contine codul unic de inregistrare.
Prin procedura electronica Directia generala pentru tehnologii informatice din Ministerul Finantelor Publice va transmite la ORCMB completarile efectuate in registrul „cod fiscal”.
DECLARAREA OBIECTULUI PRINCIPAL DE ACTIVITATE DACA NU A FOST INREGISTRAT IN REGISTRUL COMERTULUI ANTERIOR PRESCHIMBARII CERTIFICATELOR
Obiectul principal de activitate este specificat in actul constitutiv sau intr-un act modificator ulterior constituirii? Nu! Daca anterior solicitarii preschimbarii certificatului de inmatriculare nu a fost specificat obiectul principal de activitate este obligatorie inregistrarea, in registrul comertului, a mentiunii privind obiectul principal de activitate.
In acest caz documentatia depusa la Biroul unic mai contine si urmatoarele acte :
cererea de inregistrare si autorizare;
hotararea AGA sau decizia asociatului unic (la SRL cu asociat unic) in original, dactilografiata sau procesata computerizat, privind declararea domeniului si activitatii principale cu mentionarea in preambul a modului de convocare a adunarii generale si a indeplinirii conditiilor de validitate a hotararii, conform dispozitiilor legale sau statutare. Hotararea trebuie sa fie semnata de persoanele abilitate si sa poarte stampila societatii comerciale.
actul aditional modificator;
dovezile privind plata taxelor si tarifelor legale.

OPISUL ACTELOR CARE SE DEPUN PENTRU PRESCHIMBARE LA BIROUL UNIC
Tabelul 1
Actele care se depun la Biroul unic pentru preschimbarea certificatelor de inmatriculare si de inregistrare fiscala, in temeiul art. 16 din OUG nr. 76/2001
Nr.
crt. Operatiunea Denumire acte depuse la Biroul unic Precizari
0 1 2 3
1. Preschimbarea certificatului de inmatriculare si de inregistrare fiscala cu certificatul de inregistrare continand codul unic de inregistrare 1.1. Cerere de preschimbare (formular nr. 12, cod 11-10-83, detalii la pct. 1.2.1 volumul 3) – 2 exemplare
1.2. Certificat de inmatriculare (original)
1.3. Certificat de inregistrare fiscala (original)
1.4. Instiintare de luare/scoatere din evidenta, ca platitor de taxe si impozite (copie) Numai in cazul cand declaratia de luare/scoatere din evidenta ca platitor de taxe s-a efectuat dupa inregistrarea fiscala
1.5. Dovada privind detinerea spatiului aferent sediului social Detalii in anexa 2, volumul 3
1.6. Copii de pe actul de identitate, cu CNP-ul vizibil Numai in cazul comerciantului persoana fizica sau al reprezentantului asociatiei familiale
1.7. Actele necesare pentru obtinerea avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor de functionare Detalii in volumul 2 al ghidului si pct. 3 din acest tabel.
Daca la sediul social se desfasoara si activitati supuse autorizarii se prezinta documentatia pentru obtinerea avizelor, autorizatiilor si / sau acordurilor de functionare pentru activitatile respective
1.8. Imputernicirea speciala sau avocatiala pentru persoanele desemnate sa indeplineasca formalitatile legale (original)
1.9. Dovezi privind plata taxelor si tarifelor pentru autorizarea functionarii comerciantului Daca este cazul
2. Cazuri particulare
2.1. Inregistrarea in registrul comertului a mentiunii privind obiectul principal de activitate 2.1.1. Cerere de inregistrare (formular tip, cod 11-10-82, anexa 4, volumul 1 al ghidului) – un exemplar

2.1.2. Hotararea AGA sau decizia asociatului unic (SRL asociat unic) privind declararea obiectului principal de activitate – original (detalii la pct. 7.2.1 si 7.4.2 din volumul 1 al ghidului)
2.1.3. Act aditional modificator (original + 2 copii)
2.1.4 Dovezi privind plata taxelor si tarifelor legale :
• taxa judiciara de timbru;
• timbre judiciare;
• taxe registrul comertului;
• tarife pentru serviciile prestate de Biroul unic;
• taxa publicare in Monitorul Oficial al Romaniei Operatiunea se solicita numai daca in actul constitutiv sau printr-un act modificator ulterior
nu s-a specificiat obiectul principal de activitate.
Dosarul pentru inregistrarea mentiunii privind obiectul principal de activitate se depune impreuna cu actele prezentate la operatiunea de preschimbare (pct.1 din tabel).
2.2. Obtinerea duplicatului certificatului de inmatriculare cand s-a pierdut originalul 2.2.1. Cerere de eliberare acte (formular nr. 9, cod 11-10-65) – un exemplar Precizari la pct. 4.5, volumul 1

2.2.2. Dovada privind publicarea anuntului despre pierderea certificatului intr-un cotidian de larga circulatie
2.2.3. Dovada platii taxelor si tarifelor legale
2.3. Corectarea unor neregularitati sesizate la inregistrarea fiscala 2.3.1. Dovada eliberata de organul fiscal privind efectuarea corectiilor Procedura se executa de catre organul fiscal competent.
2.4. Corectarea unor neconcordante sesizate intre dovezile existente la dosarul comerciantului din arhiva ORCMB si dovezile actuale pentru sediu
a) s-a schimbat adresa sediului prin decizie administrativa 2.4.1. Cerere de inregistrare si autorizare (cod 11-10-82) – un exemplar
2.4.2. Copie de pe decizia administrativa care modifica adresa Actele se depun in dosarul de preschimbare.
Precizari la pct. 7.5.2 din volumul 1
b) s-a schimbat natura juridica a titlului care constituie dovada sediului

2.4.1 Cerere de inregistrare (cod 11-10-82) – un exemplar
2.4.2. Copie de pe noul titlu
2.4.3 Dovezi privind plata taxelor si tarifelor legale Actele se includ in dosarul de preschimbare.
c) se prelungeste durata titlului in baza caruia s-a stabilit sediul social 2.4.1. Cerere de depunere si/sau preschimbare acte, formular nr. 6 – un exemplar
- noul titlu doveditor (copie)
- dovada platii taxelor legale
d) spatiul unde este sediul a apartinut unui asociat/actionar care a cesionat toate partile sociale/actiunile 2.4.1. Declaratia cedentului in forma autentica din care sa rezulte ca acesta este de acord ca in spatiul respectiv sa fie sediul comerciantului Actul se depune la dosarul de preschimbare.
3. Precizari privind documentatia pentru obtinerea avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor de functionare pentru sediul social
3.1. Avizele, autorizatiile si/sau acordurile de functionare au fost obtinute anterior preschimbarii certificatelor, nu au expirat si nu au intervenit modificari in conditiile initiale 3.1.1. Cerere de preschimbare (formular 12) in copie
3.1.2. Avizele, autorizatiile, acordurile (in original p.s.i.+ sanatate; in copie mediu, sanitar-veterinar si protectia muncii)
3.1.3. Declaratia pe proprie raspundere ca nu s-au modificat conditiile de functionare fata de momentul autorizarii
3.2. Avizele, autorizatiile si/sau acordurile de functionare au fost obtinute anterior preschimbarii certificatelor, dar nu mai sunt valabile 3.2.1. Cererea de preschimbare (formular nr. 12) – in copie
3.2.2 Avizele, autorizatiile, acordurile expirate (in original p.s.i.+ sanatate;in copie mediu, sanitar-veterinar si protectia muncii)
3.2.3. Documentatia pentru obtinerea avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor de functionare, prezentata la pct. 3.3. din acest tabel
3.3. Nu au fost obtinute avize, autorizatii si/sau acorduri de functionare anterior preschimbarii certificatelor 3.3.1. Dosarul pentru autorizarea p.s.i. :
• cererea de preschimbare (formular 12 - cod 11-10-83), in copie;
• memoriu tehnic (modelul pentru sediul social – anexele 11-12, volumul 2 al ghidului);
• schita spatiului;
• alte documente, dupa caz (detalii in volumul 2 al ghidului);
• dovada platii tarifului legal Documentele se introduc in plic de plastic format A4
3.3.2. Dosarul pentru obtinerea autorizatiei sanitare va contine, dupa caz :
• cererea de preschimbare, formular 12 (cod 11-10-83) – copie
• declaratia pe proprie raspundere, sau
• memoriul tehnic
• schita spatiului
• alte documente (detalii in volumul 2 al ghidului)
• dovada platii taxei legale. Toate actele se introduc intr-un plic de plastic, format A4.
3.3.3. Dosarul pentru obtinerea autorizatiei sanitare veterinare :
a. Nu se depune nici un document daca la sediul social nu se executa activitati supuse avizarii / autorizarii sanitare veterinare.
b. Pentru activitati supuse autorizarii sanitare veterinare se depun :
• cererea de preschimbare formular 12 (cod 11-10-83), in copie;
• memoriu tehnic – original;
• alte documente conform legii (detalii in volumul 2 al ghidului);
• dovada platii taxelor legale. Actele se introduc intr-un plic de plastic format A4.
3.3.4. Dosarul pentru obtinerea acordului / autorizatiei de mediu va contine :
• cererea de preschimbare formular 12 (cod 11-10-83), in copie;
• fisa tip de prezentare a obiectivului / activitatii – original;
• copii de pe contractele pentru utilitatile prevazute in fisa tip de prezentare a obiectivului / activitatii (daca este cazul);
• dovada platii taxelor si tarifelor legale Actele se introduc intr-un plic de plastic format A4.
3.3.5 Dosarul pentru obtinerea autorizatiei din punct de vedere al protectiei muncii va contine :
• cererea de preschimbare (cod 11-10-83) in copie;
• declaratia pe proprie raspundere privind respectarea legislatiei de protectia muncii;
• alte documente prevazute de lege (detalii in volumul 2 al ghidului) Toate actele aferente acestui dosar se includ intr-un plic de plastic format A4.
4. Obtinerea avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor pentru activitati supuse autorizarii, desfasurate la sediul social Pentru fiecare activitate se va intocmi o documentatie distincta, conform precizarilor de la punctul 3 din prezentul tabel.
5. Autorizarea punctelor de lucru cu sediul in Bucuresti, inregistrate anterior preschimbarii
5.1. Punctele de lucru au detinut avizele, autorizatiile si/sau acordurile de functionare, anterior preschimbarii certificatelor si nu au expirat sau nu s-au modificat conditiile de functionare fata de momentul autorizarii Se va intocmi un dosar distinct pentru fiecare punct de lucru.
Dosarul va contine :
5.1.1. Cerere de preschimbare (cod 11-10-83) – in copie;
5.1.2. Avizele, autorizatiile si/sau acordurile de functionare (original p.s.i. si sanatate; in copie mediu, sanitar-veterinar si protectia muncii);
5.1.3. Declaratie pe proprie raspundere ca nu s-au modificat conditiile de functionare fata de momentul autorizarii Documentele aferente unui punct de lucru si unei autoritati emitente vor fi introduse intr-un plic de plastic, format A4.
5.2. Punctele de lucru au obtinut anterior preschimbarii avize, autorizatii si/sau acorduri de functionare, dar acestea au expirat sau s-au modificat conditiile fata de momentul initial al autorizarii Se va intocmi un dosar distinct pentru fiecare punct de lucru.
Dosarul va contine :
5.2.1. Cerere de preschimbare (cod 11-10-83) in copie;
5.2.2. Avizele, autorizatiile si/sau acordurile de functionare expirate (in original p.s.i. si sanatate;in copie mediu, sanitar-veterinar si protectia muncii);
5.2.3. Documentatia pentru obtinerea avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor de functionare (vezi punctul 3.3. din tabel) Documentele aferente unui punct de lucru si institutie emitenta de avize, autorizatii se introduc intr-un plic de plastic, format A4.
5.3. Punctele de lucru nu au fost autorizate anterior preschimbarii Se va intocmi pentru fiecare punct de lucru o documentatie distincta, conform precizarilor de la pct. 3.3 din tabel.
6. Autorizarea punctelor de lucru cu sedii in alte judete Se solicita autorizarea functionarii punctelor de lucru dupa preschimbarea certificatului de inmatriculare si a certificatului de inregistrare fiscala cu certificatul de inregistrare continand codul unic de inregistrare.
La CCIT se depun cererea de autorizare pentru sediul secundar cu actele doveditoare conform legii.
PRESCHIMBAREA CERTIFICATULUI DE INMATRICULARE SI DE INREGISTRARE FISCALA A SUCURSALEI
Procedura de preschimbare este identica cu cea prezentata pentru o societate comerciala, cu precizarea ca o sucursala nu are puncte de lucru.
PRESCHIMBAREA CERTIFICATULUI DE INREGISTRARE CA URMARE A MODIFICARII DATELOR INSCRISE IN ACESTA
In ce situatii se preschimba certificatul de inregistrare ? Certificatul de inregistrare, continand codul unic de inregistrare este supus preschimbarii in situatia cand se modifica cel putin una din categoriile de date inscrise pe certificat si anume :
firma (denumirea societatii comerciale);
sediul societatii comerciale;
obiectul principal de activitate;
atributul fiscal.
Pentru modificarea sediului si/sau activitatii principale se solicita si obtinerea, dupa caz, a avizelor, autorizatiilor si/sau acordurilor necesare functionarii.
RETINETI ! Daca se modifica firma (denumirea societatii) si avizele, autorizatiile si/sau acordurile sunt valabile nu mai este necesara depunerea documentatiei pentru autorizarea functionarii comerciantului.
SCHIMBAREA ATRIBUTULUI FISCAL
Regimul legal Comerciantul poate derula activitati care, prin specificul lor, il desemneaza ca fiind:
neplatitor de TVA;
platitor de TVA prin optiune, chiar daca nu are plafonul prevazut de lege pentru cifra de afaceri dobandita;
platitor de TVA obligat prin lege, prin depasirea plafonului cifrei de afaceri, de 120 milioane lei.

Unde se comunica optiunea de platitor sau neplatitor TVA? Comerciantii au obligatia de a comunica organului fiscal optiunea de a se declara platitor de TVA sau de a renunta la aceasta calitate.
De la administratia financiara comerciantul primeste o adeverinta care atesta schimbarea atributului fiscal.
In urma modificarii intervenite in calitatea comerciantului de a fi sau nu platitor de TVA, instiintarea de platitor/sau neplatitor de TVA obtinuta de la organul fiscal se depune la Biroul unic.
Atributul fiscal s-a modificat dupa preschimbarea certificatului de inmatriculare si a certificatului de inregistrare fiscala?


Da! Dosarul care se depune la CCIRB - Biroul unic va contine :
cerere preschimbare (formular 12 – cod 11-10-83);
certificatul de inregistrare continand codul unic de inregistrare, fara anexa/anexele cu avizele, autorizatiile si/sau acordurile de functionare;
adeverinta cu noul atribut fiscal eliberat de organul fiscal competent;
dovezile privind plata taxelor si tarifelor legale.

Schimbarea atributului fiscal ulterior preschimbarii certificatului de inregistrare Dosarul depus la Biroul unic va contine:
cerere preschimbare (formular 12 – cod 11-10-83) – un exemplar in original;
certificat de inregistrare, fara anexa cu avizele, autorizatiile si acordurile de functionare (in original);
adeverinta cu noul atribut fiscal emis de organul fiscal competent.
DEPUNEREA DOSARULUI DE PRESCHIMBARE
Unde se depune dosarul de preschimbare ? Dosarul de preschimbare se depune la CCIRB – dispeceratul Biroului unic.
Controlul de forma si conformitate efectuate la depunerea dosarului Referentul Biroului unic preia dosarul si verifica :
• modul de completare a cererii de preschimbare;
• identitatea si calitatea solicitantului;
• actele doveditoare sub aspectul conformitatii lor cu prevederile legale si cu normele metodologice in vigoare.
Daca problemele sesizate de referent nu se remediaza pe loc, referentul precizeaza in scris aspectele neconforme cu prevederile legale si restituie solicitantului dosarul de preschimbare.
Ce operatiuni executa referentul Biroului unic dupa primirea cererii de preschimbare ? Dupa primirea cererii de preschimbare referentul Biroului unic editeaza lista de control pe baza datelor inscrise in registrul comertului si a datelor existente in dosarul de preschimbare, verificand urmatoarele aspecte :
• durata de functionare;
• capitalul social;
• perioada de valabilitate a titlului in baza caruia detine spatiul aferent sediului social si, dupa caz, spatiul aferent sediilor secundare inregistrate in registrul comertului al municipiului Bucuresti;
• daca la sediul principal sau sediile secundare inregistrate mai sunt inregistrati si alti comercianti. In caz afirmativ se verifica daca sunt asociati comuni ai societatilor comerciale care utilizeaza acelasi sediu;
• declararea numarului de telefon, fax si, eventual, a adresei postei electronice sau paginii Web;
• daca firma care a solicitat preschimbarea, detine calitatea de fondator/asociat, asociat comanditat, administrator, cenzor etc., editeaza lista societatilor comerciale in care detine una din calitatile mentionate.
Prin schimb electronic de date intre ORCMB si Directia de specialitate din Ministerul Finantelor se verifica:
• unicitatea codului fiscal;
• conformitatea informatiilor din baza de date „cod fiscal” cu datele din certificatul de inregistrare fiscala.

0 comentarii: