6 iul. 2010

Cum sa scapi de blocajele in trafic

Pentru ca numarul masinilor a crescut simtitor, marile orase europene sunt din ce in ce mai aglomerate. De aceea, a fost binevenita aparitia unui nou mijloc de transport, rapid, eficient si sanatos, anume bicicleta, care a a lansat bineinteles si o noua afacere de succes: inchirierea de biciclete.

Sunteti in vizita in Berlin, Frankfurt sau München si doriti o bicicleta? De cativa ani, serviciul special Call a bike al companiei de transport in comun Deutsche Bahn AG sta la dispozitia biciclistilor amatori care viziteaza cele trei orase germane.

Cum functioneaza acest serviciu? Foarte simplu: in toate marile intersectii ale orasului se gasesc biciclete legate de un obiect stradal fix (semn de circulatie, stand de biciclete, stalpi etc., cu exceptia semafoarelor), fiind protejate printr-o incuietoare electronica speciala, care poate fi deshisa cu un cod numeric. Pe incuietoare este amplasat un beculet cu lumina verde. Daca acesta se aprinde intermitent, inseamna ca bicicleta este libera si poate fi inchiriata.

Inregistrarea comenzii se face printr-un serviciu de hotline, care poate fi apelat la un numar de telefon imprimat pe incuietoare, unde convorbirile se taxeaza cu 6 eurocenti pe minut.

Asadar, cine are nevoie de o bicicleta, se inregistreaza telefonic (precizand numele sau si numarul cartii de credit), transmite numarul bicicletei in centrala (acest numar este, de asemenea, inscris pe dispozitivul de inchidere) si primeste un cod de patru cifre pentru deschiderea incuietorii. Incepand din acest moment, porneste si cronometrul: o ora de plimbare cu bicicleta costa 3,60 euro sau 6 eurocenti pe minut, dar nu mai mult de 15 euro pe zi (24 de ore). Daca bicicleta este inchiriata pentru o perioada mai lunga (intre patru zile si o saptamana), tariful este de 60 de euro.

Returnarea bicicletei se poate face in intersectiile mari, unde poate fi legata de orice obiect fix. Se deschide capacul dispozitivului de blocare, pe al carui ecran se poate citi „Returnare”, inscris insotit de variantele Da/Nu. Apasand butonul Da, este afisat automat codul de primire, care trebuie comunicat telefonic in centrala, impreuna cu locatia in care a fost lasata bicicleta (intersectia strazilor...).

Josef Gundel si Christian Hogl, cei doi intreprinzatori care pus pe picioare aceasta afacere, au castigat doar in prima luna dupa deschidere peste 50.000 de euro. Peste 30.000 de clienti au fost inregistrati pana acum, minimum si maximum de comenzi fiind de 250, respectiv 1.500 pe zi, in functie de anotimp.

„Cele mai multe apeluri le primim sambata dupa-amiaza si seara”, spune Josef Gundel. “Asa cum ne asteptam, afacerea functioneaza cand vremea este frumoasa, in special vara. Avem in medie 1.100 de comenzi pe zi, insa tendinta este crescatoare. Durata inchirierii variaza intre 55 si 85 de minute.”

Dupa evolutia spectaculoasa a afacerii in München, Hogl si Gundel s-au extins si in alte orase. In vara anului 2002 a fost infiintata filiala de la Berlin, iar din 2 mai 2007, alte 700 de bicicletele pot fi inchiriate si in centrul orasului Frankfurt pe Main sau in districtele adiacente (Bornheim, Bockenheim, Gallusviertel, Nordend, Ostend, Sachsenhausen, Westend sau in gara centrala).

www.callabike.de

0 comentarii: