17 oct. 2010

Cultura ciupercilor Pleurotus… o afacere la îndemâna tuturor (IV)

Tehnologia din zona de cultură
Odată pregătit amestecul celulozic, urmează inocularea miceliului în saci de câte 12-17 kg fiecare, în raport de conţinutul acestora (paie sau rumeguş).
Spaţiul destinat culturii ciupercilor Pleurotus cuprinde două sectoare: de incubaţiei şi de fructificaţiei. Fiecare dintre acestea prezintă un microclimat specific, care asigură condiţii optime pentru creşterea şi dezvoltarea miceliului.

Zona de incubaţie
Etapa imediat următoare, pe care o parcurge miceliul, odată însămânţat, este creşterea acestuia pe seama substratului celulozic şi a celorlalte ingrediente din saci. Aceasta este perioada de incubaţie a miceliului, care durează între 15 şi 30 de zile. Durata incubaţiei este influenţată de către foarte mulţi factori, şi anume: de tipul de miceliu folosit, de temperatura din camera de incubaţie, de umiditatea din “brichete”, de prezenţa bacteriilor folositoare din substratul celulozic, de calitatea şi intensitatea luminii, de calitatea substratului nutritiv, igiena în spaţiul de cultură.
Tipul şi calitatea miceliului. În momentul de faţă, sunt foarte multe tipuri de micelii ale ciupercii Pleurotus, care sunt rodul activităţii de cercetare ştiinţifică a multor cercetători. Pentru deplinul success, în cultura ciupercilor, este important să obţinem de la furnizor cât mai multe date despre caracteristicele miceliului, pe care dorim să-l cultivăm. Miceliul de calitate prezintă un număr însemnat de însuşiri: culoare, densitate, viteză de creştere (5-10mm/zi), miros specific de ciupercă, vârstă. Din punct de vedere al aspectului exterior, toate miceliile, albe sau alb-crem şi chiar ale unor mucegaiuri, în general, se aseamănă între ele. De aceea se recomandă un examen de microscopie, pentru a fi siguri de calitatea miceliului. Să achiziţionăm micelii în flacoane sigilate de către firmă şi să nu acceptăm acest material biologic în pungi de naylon cu dopuri de vată improvizate sau borcane nesterilizate.
Miceliul trebuie să fie pufos şi nu compact în jurul bobului de grâu sau orz. Granulele cu miceliu deosebit de dens se fărâmiţează greu. Acest miceliu este de calitate inferioară, el fiind degenerat, iar surprizele neplăcute nu întârzie să apară. În miceliu se pot strecura şi urme de mirosuri neplăcute ale unor mucegaiuri. Acest miceliu nu se achiziţionează de fel
Iată de ce este important să solicităm sfatul unui specialist în acest domeniu, privind calitatea miceliului.
Temperatura din mediul ambiant trebuie să fie de 18-22ºC. La valori inferioare (6-17ºC), perioada de incubaţie se prelungeşte. Nu se recomandă temperaturi mai ridicate de 22ºC, deoarece surplusul termic de 2-3ºC al bacteriilor, din brichete, distruge miceliul.
Umiditatea trebuie să fie cuprinsă între 75-80%.
Bacteriile utile culturii ciupercilor Pleurotus se pot menţine în substratul celulozic, respectând tehnologia pasteurizării, dar şi achiziţionând dozele necesare de bacterii selecţionate, de la institutele de specialitate. Cercetările au demonstrat importanţa deosebită a unor bacterii, care influenţează pozitiv creşterea miceliului, dar şi calitatea ciupercilor.
Calitatea şi intensitatea luminii Iluminatul natural, chiar şi cel fluorescent, favorizează o incubare normală a miceliului.
Calitatea substratului nutritiv. Pregătirea unui material nutritiv de calitate, cu un conţinut optim de hidrocarburi, vitamine, hormoni, o umiditate de 75-80% şi un pH uşor acid (6-6,5), sunt condiţii sine qua non pentru creşterea şi dezvoltatea miceliului.

Zona de fructificaţie
Perioada de fructificaţie îşi are debutul încă din ziua a X-a de la însămânţare, când miceliile încep să se grupeze în coloane de câte 3-4cm. În acest moment brichetele se transferă în camera de cultură şi se execută tăierea sacilor. Treptat, miceliile încep să formeze primii butoni de fructificaţie. La început, ei sunt albi, de 1-2mm, iar ulterior, după cca. 15-30 zile, de la însămânţare, în raport de tipul de miceliu folosit, devin albastru măslinii.
Şi în camera de fructificţie este necesar să respectăm un minim de cerinţe, pentru obţinerea unor ciuperci cu un aspect comercial plăcut. Acesţi factori sunt: densitatea brichetelor, aerarea, temperatura, umiditatea, lumina şi protecţia fitosanitară.
În camera de fructificaţie se recomandă 4 saci/m2, la o densitate mai mare, în jurul brichetelor se crează un microclimat bogat în CO2 , dăunător butonilor fructificaţie. De aceea, o ventilaţie corespunzătoare elimină excesul acestui gaz dăunător, în această perioadă. Temperatura optimă pentru meninerea capacităţii de fructificaţie de 12-18ºC, iar umiditatea relativă de 75-80%. Lumina naturală indirectă induce formarea unor ciuperci cu un miceliu dens, cu picior scurt şi pălărie mare. Se recomandă, de asemenea, respectarea măsurilor profilactice şi terapeutice privind combaterea agenţilor patologici (insecte, acarieni, mucegaiuri.).

1 comentarii:

ZonaDeFoc spunea...

Multumim pentru informatiile complete despre temperatura