6 iul. 2010

Lanseaza-ti produsul pe piata in 6 pasi

Am o idee, dar sunt confuz despre cum ar trebui sa intru pe piata”. Aproape zilnic, aud pe cineva intrebandu-ma cum sa isi lanseze inventiile pe piata. Acestea sunt la fel de variate precum oamenii care le dezvolta.

Daca aceasta este intrebarea pe care ti-ai pus-o si tu, esti exact unde ar trebui sa fii. Daca ai cu adevarat o inventie, ceva ce nu a mai fost creat pana acum, te avertizez ca nu exista aceeasi modalitate pentru toti, ca sa intre pe piata. Sa afli cum sa lansezi produsul pe piata este deseori mai relevant pentru succesul tau, decat trasaturile si beneficiile inventiei tale.

De fapt, adevaratii consumatori care cheltuiesc o mare suma de bani, nu cumpara inventii, ci produse. Asa ca, uita de inventii si gandeste-te cum sa vinzi un produs nou.

Primul pas ar fi sa cercetezi si analizezi cum au facut altii pentru a-si lansa produsele pe piata, sa intelegi instrumentele necesare, aici incluzand si procedura de vanzari, marca inregistrata, drepturile de autor si piata potentiala pentru produsul tau. Exista o multime de carti folositoare, cursuri si site-uri care te pot ajuta in analiza ta, dar ca inventator, tu esti persoana potrivita care poate decide ce piata este cea mai buna pentru produsul tau.

Daca nu esti dispus sa investesti energie si timp in adunarea informatiilor, in studierea oportunitatilor si in conceperea unui plan de afaceri, chiar daca ai multi bani pentru a investi in produs, e posibil sa nu ajungi la rezultatul dorit.

O alta intrebare care imi este adresata frecvent este “Cum reusesc sa fac rost de brevet?” Cel mai adesea, inventatorii cred ca primul lor pas in acest proces este sa aiba acea autorizatie. Brevetul nu este o inventie. A avea acel brevet nu inseamna ca produsul tau va intra pe piata. Daca iti este greu sa crezi asa ceva, intreaba orice reprezentant care elibereaza brevete, cati dintre clientii lui au facut mai multi bani decat costul brevetului lor.

Sase pasi pentru a-ti lansa produsul pe piata:
1. Cumpara una sau doua carti bine cotate din domeniul inventiilor. Cauta-i pe aceia care s-au concentrat pe ideea de a face bani, nu doar pe brevete. Aud adesea oameni care imi spun: "Am cumparat cartea X, dar inca sunt confuz”. Dupa ce le raspund la cateva intrebari, realizez ca ei, de fapt, nu au citit cartea. Dupa acest pas, poti adapta urmatorii cinci pasi pentru a integra ceea ce ai invatat din cercetarea ta.

2. Fa o analiza de piata. Identifica ce produse de pe piata, atat cea online, cat si magazinele, sunt asemanatoare cu ideea ta de produs, noteaza-ti ce companii le produc si unde sunt vandute.

3. Petrece-ti timp pe site-uri despre brevete, autorizatii si marci inregistrate, pentru a identifica si citi brevete similare conceptului tau.

4. Dezvolta-ti un prototip cat mai bun posibil, cu resursele disponibile. Acesta poate fi unul simplu precum un desen, sau complex precum un produs profesional.

5. Comunica cu alti antreprenori din zona ta, sau online, pentru a va impartasi informatii, resurse si pentru a oferi sprijin unii altora.

6. Concepe un plan de afaceri simplu. Incepe cu elementele de baza.

Evita anumite zvonuri si trucuri de care ai auzit ca fac minuni, dar ti se par prea grozave pentru a fi adevarate. Fii sceptic cand auzi persoane care sustin ca au abilitatea de a-ti lansa produsul in locul tau, cu un studiu minim de fezabilitate. Tu esti cea mai potrivita persoana pentru a face intrarea produsului tau pe piata, asa ca incepe chiar acum!

0 comentarii: