24 iul. 2010

Profitabilitatea produselor BIO

In pofida crizei economice, cultivatorii de produse agricole BIO din Romania sunt increzatori in viitorul acestui sector economic.

Unul dintre pionierii agriculturii biologice din Romania, Aurel Petrus, un agricultor de 49 de ani din satul Stefan cel Mare, situat la 100 de kilometri est de Bucuresti, sustine ca "Viitorul este biologic".

Agricultorul a inceput in 2000 si in prezent supravegheaza 1.300 de hectare de culturi de grau, porumb, floarea soarelui, soia, plante medicinale, hamei si lucerna. Aurel Petrus are 18 angajati permanenti si numerosi muncitori sezonieri si terenurile in arenda a peste 500 de persoane.

Afacerile merg bine: 500.000 de euro este cifra de afaceri pe 2009 si este profitabil. Cea mai mare parte a recoltei este exportata catre Germania si Austria, pentru ca in Romania nu exista uzine certificate pentru prelucrare.

Potrivit Ministerului Agriculturii, in 2009, 240.000 de hectare sunt destinate culturilor biologice. Peste 4.000 de fermieri inregistrati in 2009 au produs 261.000 de tone de produse bio.

Un alt exemplu de reusita in acest sector sunt sotii Mariana si Mihai Huzu care, fara sprijinul Uniunii Europene, s-au lansat in agricultura bio anul acesta. Pe parcela din jurul casei, situata in satul Plevna, (la 60 de kilometri de Bucuresti), ei cultiva rosii, " gogosari", ardei rosu tipic pentru Romania, vinete, busuioc si-au construit singuri o mica sera si isi folosesc magarul la lucrari.

Aceasta activitate le permite celor doi sa "traiasca mai bine" decat din meseriile anterioare, ea vanzatoare la un magazin de pantofi, iar el muncitor in constructii. "Este mult de lucru, dar suntem mult mai multumiti", explica acestia.

Societatea Ecolife Bio, infiintata de francezi, asigura distributia produselor acestora la supermarketuri, dar si la particulari care vin si cumpara direct legume de doua ori pe saptamana de la depozitul din Bucuresti.

Produsele ecologice alimentare au cunoscut o dezvoltare deosebita in ultimele doua decenii. Grija fata de natura, delicatetea echilibrului natural, multitudinea de boli cu care omul se confrunta din ce in ce mai des, alimentele fara gust, industriale, toate acestea au dus la formarea unui curent din ce in ce mai puternic, curent ce doreste restabilirea unui respect fata de natura si a protectiei acesteia.

Suntem din ce in ce mai atenti la ceea ce mananc, la calitatea produselor pe care le folosim, fie ca sunt cosmetice, produse alimentare sau a celor folosite in casa, de la detergenti pana la banalul mar. Este normal ca acum, dupa ce am ajuns la un anumit standard de viata, nu foarte inalt, dar oricum decent, sa ne gandim nu numai la noi, cat si la mediul in care traim si la calitatea produselor pe care le folosim.

Iata cateva afaceri din agricultura in care poti valorifica produse BIO: cultivarea legumelor in sistem ecologic, cultivarea plantelor medicinale si aromatice, cultivarea ciupercilor si cultivarea arbustilor fructiferi.

0 comentarii: