16 ian. 2010

Afacere - Magazin de cartier


Veniti seara de la serviciu, frigiderul e gol, dar sunteti obosit si n-aveti nici un chef sa mergeti si sa va inghesuiti printr-un supermarket dupa mancare. Sau tocmai ati venit de la supermarket, dar descoperiti ca ati uitat sa luati mustar. Ce faceti?

Solutia este micul magazin de la capatul strazii, deschis pana tarziu, si care va ofera prompt cam tot ce va doriti. Nu chiar la pretul de Metro sau Selgros, dar aceasta diferenta e necesara pentru ca afacerea sa fie viabila. Si, poate parea greu de crezut, dar un astfel de magazin micut, amplasat intr-un loc potrivit, poate inregistra un proft la care multe alte activitati cu greutate doar spera.

„In urma cu cativa ani, in apropiere de blocul meu s-a deschis un magazin cu marfuri alimentare de care este nevoie in orice gospodarie: oua, lapte, conserve, dulciuri, mezeluri usoare, biscuiti, cafea, bauturi - bere, vodca, vinuri - si, mai ales, paine proaspata.”, ne scria un cititor in 2003.

„Aprovizionarea cu paine se face de doua ori pe zi, astfel ca tot timpul stii ca gasesti acolo paine foarte buna. Se vand insa si sapunuri de fata, servetele sau pasta de dinti. Magazinul acesta a devenit in foarte scurt timp de la deschidere un punct de referinta in zona, pentru ca este deschis 24 de ore din 24 si te scoate din incurcatura chiar si la ora 3.00 dimineata, daca ai nevoie de o sticla de apa minerala, de exemplu.

In timpul zilei, sunt aproape in fiecare moment cel putin doi-trei clienti, dar alteori nici nu poti sa intri in magazin din cauza aglomeratiei. Mai in gluma, mai in serios, cand stateam odata la coada am incercat sa vad cam cati bani se incaseaza de la clienti intr-un interval de cateva minute si apoi am facut un calcul aproximativ cu incasarile dintr-o zi, respectiv dintr-o luna.

Am obtinut o cifra undeva peste 600 de milioane pe luna, in varianta cea mai pesimista. Nu stiu care este adaosul comercial mediu pe care il practica acel magazin, dar un 25% din 600 de milioane pe luna inseamna ceva. Mi s-a parut interesant faptul ca magazinul deserveste o zona de doar cinci-opt blocuri. Aceasta este piata pe care o exploateaza.

Se pot gasi multe amplasamente asemanatoare, undeva intr-o zona de trecere intre mai multe blocuri, unde sa se infiinteze astfel de magazine. Avantajul lor principal este ca te scutesc de deplasari lungi, pentru ca nu trebuie decat sa iesi din bloc ca sa cumperi ce ai nevoie. Suprafata magazinului este cam cat a unei sufragerii mai mari, dar asta cu tot cu spatiul de depozitare a marfurilor. (...)"

Va propunem in acest dosar sa deschideti si dvs. un astfel de magazin, dupa modelul care functioneaza deja cu succes in alte tari.

Informatii pe scurt:
Capital initial minim................100.000 $
Profit brut mediu...............15.000 $/luna
Situatia pietei...................................buna
Factori de risc............organizarea activitatii, calitatea serviciilor catre clienti

Gasiti planul si detaliile afacerii pe langa multe altete in pachetul Oportunitati de munca si afaceri!

0 comentarii: