9 ian. 2010

Femeile fac afaceri bune.


Topul femeilor de succes recent publicat dezvaluie intr-un mod diplomat urmatorul fenomen. Mediul economic si rata de impozit unica au creat mediul fertil pentru ca nenumarati barbati de succes sa poata sprijini femeile din jurul lor in demersul de a initia si de a dezvolta afaceri de succes.

Acest mediu fertil o data intersectat cu femeile ce au access la urmatoarele circumstante contribuie la initierea si construirea afacerilor de succes:

1. Sprijin financiar si incurajarea unei idei de afaceri,
2. Gandirea de tip strategic si actiunea de ordin organizatoric,
3. Curaj si incredere.

De ce sunt in prezent premisele in favoarea femeilor pentru a face afaceri? Haideti sa descoperim impreuna!

Primul pas de care trebuie sa trecem pentru a demara o afacere este sa identificam atat un produs sau serviciu, cat si resursele financiare necesare pentru a incepe. In cele mai multe cazuri, femeile vin cu ideile de afaceri. In ultima vreme, de asemeni, am vazut o serie de firme care sunt initiate, incurajate si sprijinite de sotul, prietenul sau una din rudele femeii antreprenoare. Acestia activeaza in lumea afacerilor, fie in calitate de angajat, fie de om de afaceri, si in baza venitului suplimentar bazat pe cota unica de impozitare, ei sunt gata sa investeasca in diverse idei de afaceri.

„In 2004, prima data am dezvoltat un grup de reviste de specialitate, adica de sanatate, ingrijire, frumusete, apoi am investit si intr-o editura", spune Anca Vlad, numarul 1 in „Top 100 Femei de succes, despre inceputurile carierei sale.

Barbatii care lucreaza in prezent in functii de management au un venit mai mare decat in anii trecuti, in urma introducerii cotei de impozitare de 16%. Acest venit a creat un surplus, care, cel mai adesea, este investit intr-o companie pe care o deschide sotia sau partenerul angajatului. Acestia sunt totodata cei care fie vin cu o idee de afacere, fie valideaza sau incurajeaza propunerea de afacere a femeii.

Poate ca acum te intrebi ce poti face pentru a folosi aceasta informatie. Cauta raspunsul: “Cine din cercul meu de prieteni, cunostinte, profesori, colegi etc. ma poate sa incuraja si/sau sprijini financiar in demararea afacerii la care visez?”

Al doilea pas necesar pentru pornirea unei afaceri cu succes este dobandirea gandirii strategice si deprinderea abilitatilor de organizare.

O data initiata afacerea, fiecare zi se va dovedi a fi o lupta cu lipsa de informatii si lipsa de structura in ceea ce trebuie facut. Cei care au succes si depasesc aceasta faza de incertitudine si haos sunt cei care au o gandire strategica si care abordeaza lucrurile intr-un mod structurat si organizat. Femeile au un avantaj aici. Gandeste-te numai la cum are o femeie grija de casa si copii. Fara spiritul organizatoric al mamei/sotiei, lucrurile ar lua-o putin razna in familie. Abilitatea de a pune la punct casa este una transferabila si de mare folos in lumea afacerilor. Aceasta le vine la indemana femeilor si de aceea multe femei se descurca foarte bine in administrarea unei afaceri.
Abilitatea de a gandi strategic acolo unde lipseste poate fi completata din partea investitorului sau sfatuitorului in afaceri (sotul, prietenul sau o alta ruda) care are experienta in lumea afacerilor.

"Am ales sa fac ce-mi place, am abilitati native, am avut disponibilitate la efort si invatare, am fost riguroasa , perfectionista , responsabila si cu mare capacitate de mobilizare a resurselor umane", vorbeste Maria Grapini, presedinte Grup Pasmatex.

Ultimul si probabil cel mai important pas la care femeile se descurca excelent, din nou, cu sprijinul familiilor si partenerilor lor, este dobandirea curajului si a increderii necesare actiunii. Actiunea de inceput a unei afaceri necesita doza enorm de mare de curaj si incredere. Ce te faci daca nu place publicului ideea ta de serviciu sau produs? Ce te faci daca rad vecinii sau cunostintele tale de tine in situatia in care iti merge mai greu? Barbatii din jurul femeilor de succes sunt deseori cei care le incurajeaza sau care le dau increderea necesara sa mearga mai departe. Uneori simplul fapt ca acestia sunt dispusi sa riste si sa investeasca in ideea de afacere pusa in actiune de femeie o face pe ea sa capete curajul necesar si increderea sa mearga mai departe in ciuda esecurilor pe termen scurt.

Maria Grapini: "Ca sa ai succes in afaceri trebuie sa ai si libertatea de actiune si suport din partea familiei. Eu am avut-o"

Evident ca aceste exemple nu reprezinta motivul care sta la baza succeselor tuturor femeilor. Merita insa constientizat si fructificat acest val de incredere care se acorda acum multor femei de catre barbatii din jurul lor in baza contextului mentionat mai sus. In masura in care iti doresti sa deschizi propria ta afacere merita sa te uiti in jurul tau mai intai si sa ii abordezi pe cei a caror incredere o poti castiga relativ mai usor decat increderea institutiilor europene sau bancare.

Esti femeie si vrei sa iti deschizi propria afacere? Acum ai un motiv in plus sa incepi.
Esti barbat, implicat in afaceri sau un post de conducere? Fii deschis ideilor de afaceri initiate de catre femeile apropiate tie! Femeile fac afaceri bune!

Succes!
Un articol scris de Eduard Radu

0 comentarii: